Nemcsak az érettségiket, de a szakképzések gyakorlati vizsgáit is megtartanák májusban

2020.04.22. 12:43

Mi lesz a diákhitelekkel? És azokkal, akiket ágyfelszabadítás miatt hazaküldtek a kórházból? Erről is volt szó az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Nemcsak az érettségiket, de a szakképzések gyakorlati vizsgáit is megtartanák májusban

Összesen több, mint 3,1 millió kesztyű és 164 lélegeztetőgép érkezik Magyarországra szerdán, ezek elsősorban az egészségügybe mennek majd – mondta el az operatív törzs szerdán. A tájékoztatót Schanda Tamás, az innovációs tárca miniszterhelyettese, Müller Cecília tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes tartották. Kiderült, kedden három teherrepülőgéppel 31,5 tonna egyéni védőfelszerelés érkezett, egy másik járat pedig a további védőfelszereléseken kívül lélegeztetőgépeket is hozott.

Schanda Tamás ezeket mondta el:

+ Szigorú biztonsági szabályok mellett, de zajlik a munka a felsőoktatásban. A napokban újabb szakasz kezdődött el, a képzésekre jelentkező fiataloknál elérhetővé válik a felvi.hu-n az a felület, ahol módosíthatják a felvételi jelentkezésükkel kapcsolatos adataikat, vagy éppen egyszer változtathatnak a megjelölt intézmények sorrendjén.

+ A szakképzésben tanulók szakmai vizsgái kapcsán azt javasolják:

a komplex szakmai vizsgák gyakorlati részét még májusban tartsák meg, de szóbelik nem lesznek. A vizsgákat csak kis létszámban, kellő távolságtartással lehet megvalósítani.

+ Több mint 75 ezer fiatal kaphatja meg a diplomáját úgy is, ha nincs nyelvvizsgája. A diplomák kiadását a felsőoktatási intézmények megkezdték, de sok esetben kell adategyeztetés, ezért kérik, működjön mindenki együtt.

+ Online nyelvvizsgára lesz lehetőség.

+ Módosítják a diákhiteleket: a május 1-től elérhető, kamatmentes szabad felhasználású Diákhitel Plusz kerete maximum félmillió forint a felsőoktatási hallgatóknak, a meghatározott felnőttképzésben résztvevőknek pedig legfeljebb 1,2 millió forint. Augusztus 15-től több, mint duplájára emelik a szabad felhasználású Diákhitel 1 havonta igényelhető összegét, így a következő tanévben a hallgatók akár 1,5 millió forintot is igényelhetnek. Lehetővé teszik május 1-től, hogy a hallgatók visszamenőlegesen is igényelhessék az első szemeszterre a Diákhitel 1-et.

+ Kamatmentessé tették az eddig nyelvtanulásra felvett diákhiteleket, de ezt a konstrukciót májustól kivezetik.

Müller Cecília elmondta:

+ A Pesti úti idősotthonban 284 fertőzött van a jelen tudásuk szerint és, 28-an hunytak el az intézményből.

+ Az 50 százalékos ágyfelszabadítások teljeskörűen megtörténtek a kórházakban. Kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni, mert eleve 60-70 százalékos volt az ágyak kihasználtsága.

Nem küldhető haza senki, akit valamilyen egészségkárosodás érne emiatt.

Ha a kezelőorvos egyedül nem szeretne dönteni a hazaküldésről, akkor orvosszakmai grémium dönt. 

+ Kiemelten ellenőrzik a dolgozók oktatását, illetve azokat az alapvető tárgyi, személyi feltételeket, amelyek szükségesek a járványügyi utasítások betartásához.  

 + A honvédség folytatja az idősotthonok fertőtlenítését egyeztetve azok vezetőivel: cél, hogy ne zavarják a mindennapi működést. Azokkal az intézményekkel kezdik a fertőtlenítést, ahol már voltak fertőzöttek. 

+ Szerdán újabb szállítmányt kapnak a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok, ők juttatják el ezeket a szociális intézményekhez. Ez már a második környi védőfelszerelés, amit kapnak. 

+ Krónikus megbetegedésekben szenvedőkhöz szólva azt mondta: fokozottan figyeljenek alapbetegségeik karbantartására a táplálkozásra, gyógyszerszedésre, testmozgásra vonatkozóan. Visszatérő probléma az allergia, rengeteg virág szórja már a pollent. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenmérő oldalt üzemeltet, ez segíthet a felkészülésben.

Az allergiások éjszaka szellőztessenek, mert az emberi tevékenység nappal felgyorsítja a pollen mozgását.

Sokkal gyakrabban mossanak kezet, ha pedig mégis kimentek, zuhanyozzanak le utána, váltsanak ruhát, naponta mossanak hajat. Ne szárítsák a ruháikat a szabadban, mindent nedvesen tisztítsanak. Naponta javasolja a párnahuzat mosást, gyakrabban cseréljék az ágyneműt, fontos az alapos porszívózás.

+ Előzetes szakmai alkalmassági vizsgálatok tekintetében nincsen változás, kifejezetten kérik a foglalkozásegészségügyi alap- és szakellátókat, végezzék el minden esetben az előzetes orvosi vizsgálatokat. Nagyon fontos, hogy a munkára alkalmas, egészséges munkavállalók meg tudják kezdeni a munkát, például a közfoglalkoztatás területén is. Kizárólag az időszakos foglalkozásegészségügyi vizsgálatok területén van halasztási lehetőség.

Például az egészségügyi könyvhöz kötött munkakörökben a tüdőszűrés halasztható a járvány utáni időszakra.

A korábbi vizsgálatok érvényesek a járvány vége utáni 15 napig. 

Kiss Róbert rendőralezredes arról beszélt:

21 ezer liter kézfertőtlenítő is érkezett tegnap a MOL-tól a Készenléti Rendőrséghez, ezeket a Waberer’s szállítja a kórházakba, ahol a kórházparancsnokok veszik át és készletezik.

A hatósági házi karantént továbbra is a rendőrség ellenőrzi, az elmúlt 24 órában 702-t rendeltek el a határforgalom ellenőrzése során, az összes hatósági karantén száma viszont csökkent, ma 11 049 van hatósági házi karanténos van. A hatósági házi karantén szabályait az elmúlt 24 órában 14-szer szegték meg, március 12-e óta pedig összesen 1 181 kapcsolódó szabálysértési eljárást indítottak.

A kijárási korlátozást is ellenőrzik, az elmúlt 24 órában 1 113-szor kellett intézkedniük a rendőröknek, ebből 424-en figyelmeztetést, 352-en helyszíni pedig helyszíni bírságot kaptak, illetve történt 337 feljelentés is. Március 28-a óta összesen 2610 esetben volt szükség szabálysértési intézkedésre.

265 büntetőeljárás is indult eddig, 68 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, és 15 járványügyi szabályszegés miatt. Összesen 49 gyanúsítottat hallgattak ki.

Röszkénél és Hegyeshalomnál fennakadásokra lehet számítani a határforgalom ellenőrzése miatt.

Az újságírói kérdésekre ma bő tíz perc jutott, ezekből az alábbiakat tudhattuk meg:

Itt az eperszezon, de semmi extra óvintézkedés nem szükséges, alapos folyóvizes mosás után fogyaszthatóak a gyümölcsök.


Sokan rosszul viselik a maszkokat, lehúzzák az orruk vagy az álluk alá. Ezt nem szabad, a légutakat végig takarnia kell, és alá se nyúlkáljunk.

A meleg idővel járó lazább öltözködés, a nagyobb fedetlen bőrfelület nem jelent többletkockázatot a járvány idején.

A negatív tesztes gyógyultak utókezeléséről a kezelőorvos dönt.

Itthon a szakemberek elfogadják a nemzetközi szakirodalom adatait, ami alapján

tudjuk, hogy ténylegesen több fertőzött van, mint regisztrált, de hogy pontosan mekkora az átfertőződöttség, azt majd a járvány végén érdemes reprezentatív módon mérni.

A kórházba került fertőződöttek átlagos kezelési időtartama relatíve hosszú, akár több hét is lehet.

A kórházakban nincs tiltás, zárlat van és látogatási tilalom, így csomagot be lehet juttatni a személyzeten keresztül. Van, ahol a csomagokat két napig elzárva pihentetik az átadás előtt, ez már maximális biztonságot nyújt.

Itthon nem volt még gyógyult, negatív tesztet produkáló fertőzött, akinek utána megint tünetei lettek volna és pozitív lett volna a tesztje, külföldön viszont igen. Nagyon különbözőek a vírusra adott immunreakciók, így feltételezhetjük, hogy valakinél nem alakul ki védettség vagy tartós védettség, így az újrafertőzés elvi lehetősége fennáll, ezért

ha egy gyógyult környezetében valaki pozitív lesz, akkor megint 14 napos karanténba helyezik.

Második fertőzési hullám lehetséges, itt három forgatókönyv valamelyike történhet: vagy lesz és enyhébb lefolyású lesz, vagy szezonális lesz, mint az influenza, de nem olyan veszélyesen, mint most, vagy pedig alkalmazkodik a többi ismert koronavírushoz és beépül az átlagos kórokozók közé.

Arra a kérdésére, hogy mettől meddig nem volt orvos a Pesti Úti Idősek Otthonában, Müller Cecília most nem kívánt válaszolni, mert még folyik a közigazgatási ellenőrzés, amelynek lezártával a közvélemény tájékoztatva lesz.

FOTÓ: MTI / kormany.hu

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek