Operatív törzs: Már 18 szociális intézményben jelent meg a koronavírus

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.18. 12:26

Müller Cecília szerint azért kell 39 ezer kórházi ágyat felszabadítani, mert „nem szeretnénk Magyarországon Olaszországhoz hasonló képeket látni”.

Operatív törzs: Már 18 szociális intézményben jelent meg a koronavírus

Országszerte 386 gondozott fertőződött meg a szociális intézményekben koronavírussal, közülük 268-an vannak kórházban – hangzott el az operatív törzs szombati tájékoztatóján, amelyet Müller Cecília tisztifőorvos, Ruszin Romulusz dandártábornok és Kiss Róbert rendőralezredes tartottak.

Kiderült, jelenleg összesen 18 szociális intézményről tudni, ahol felütötte a fejét a koronavírus, az itt dolgozók közül összesen 45 fő fertőzött van, közülük 1 ember van kórházban.

Összesen egyébként 33-an hunytak el a 18 intézmény lakói közül.

Müller Cecília elmondta:

+ Már 1834 fertőzött személy van nyilvántartva Magyarországon, és újabb 16 fő elhunyt az elmúlt 24 órában, köztük egy 42 éves hölgy, akinek számos alapbetegsége volt. Nő a kórházban ápoltak száma is, már több mint 100-zal emelkedett az elmúlt napokban a számuk, így most összesen 829-en vannak, és emelkedik ez a tendencia. Közülük 60 főt kell lélegeztetőgépen tartani. Ugyanakkor már van 231 gyógyult is. 

+ A legnagyobb számú fertőzéssel nyilvántartott intézmény a Pesti úti otthon, ott összesen 21-en haltak meg.

+ A laboratóriumi vizsgálatok közt előfordulnak hibák, így az ő laboratóriumaikban is megeshet, ezeknek utánanéznek, és pont emiatt el is rendelte Müller, hogy rögtön megismételjék az ilyen vizsgálatok. Ezzel a tisztifőorvos arra utalhatott: 74 olyan koronavírus-tesztet végezhettek a Pesti úti idősotthonban, amely hibás volt

Még mindig nem beszélhetünk a járvány robbanásáról az országon belül.

+ Megismételte: Budapest és Pest megye továbbra is kiemelten fertőzött. 

Ruszin Romulusz és Kiss Róbert pedig arról beszéltek:

+ Ezen a héten további 11 vállalathoz küldtek ki honvédelmi irányító törzset – ezek többek közt az élelmiszerbiztonság fenntartásában vesznek részt – , így összesen 104 cégnél vannak már jelen.

+ Pénteken a vegyvédelmi zászlóalj befejezte a Pesti úti idősotthon fertőtlenítését, összesen 1500 liter fertőtlenítőszert használtak hozzá.

+ A katonák között nincs fertőzött a külföldi műveleti területeken.

+ A hatósági házikaranténok száma csökken, szombaton 12 150 van érvényben, ez 251-gyel kevesebb, mint tegnap. Nyilván azért csökken a számuk, mert egyre többen töltik ki a 14 napos karantén idejét.

+ 22 361 szabálysértési ügyében jártak el a kijárási korlátozások megszegése miatt, eddig 12 324 esetben figyelmeztetést alkalmaztak.

Szombaton is érkeznek egyéni védőeszközök Magyarországra, négy teherjárat jön, amivel 193 karton sebészi szájmaszk, 2000 karton kesztyű és 1479 karton izolációs ruha jön.

Ami az újságírói kérdések kapcsán pedig többek közt ezekről a témákról is szó esett:

+ Melyik ország járványügyi tapasztalatait tudjuk felhasználni?

Szerte a világban követjük a tapasztalatokat, de talán a V4-ek tapasztalatai állnak a legközelebb hozzánk, illetve külön figyeljük Ausztriát is.

+ Várható, hogy a korlátozások visszavonásáig mindig kapnak hétvégére szigorítási lehetőséget az önkormányzatok? Erről minden héten a kormány dönt.

Ha egy család egy tagja fertőzött, mi alapján dől el, tesztelik-e a többi családtagot? Ez járványügyi kérdés, a járványügyi vizsgálat dönti el, ki minősül szoros kontaktusnak, akik egy fedél alatt élnek, azok nyilván igen. Aki viszont külön háztartásban él, lehetséges, nem minősül szoros kontaktusnak.

Mire figyeljenek, akik egy autóban járnak dolgozni?

Akinek bármi egészségügyi problémája van, ne menjen dolgozni. Ha nincs tünet az együtt utazók között, akkor az utas lehetőleg a hátsóülésen üljön és viseljenek szájmaszkot.

Több koronavírusos gyermeket is a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban ápolnak, maradhatnak-e a beteg gyerekekkel a szülők? Bizonyos esetekben igen, de a konkrét helyre vonatkozó véleményt viszont nem tud mondani a tisztifőorvos. Így általánosságban arról beszélt, az kell ehhez, hogy teljesen elkülönülten tudjanak tartózkodni a szülők a gyerekkel. Vagyis olyan helyiségben kell lenniük, ahova más nem jár be az egészségügyi dolgozókon kívül, így ehhez kell, hogy tartozzon például külön mosdóhelyiség. Persze ilyenkor a szülőnek is végig abban a szobában kell maradni a gyermekével, ő sem hagyhatja el.

Lehet-e maradandó következménye a vírusnak? Lehet, olyan immunválaszt vált ki, gyulladásos reakciót, amely miatt különböző anyagok nagyon nagy számban felszabadulnak, ezek az anyagok okoznak problémát a szervezetben. 

+ Miért kell 39 ezer kórházi ágyat felszabadítani itthon, mikor a 67 milliós Olaszországban 27 ezer beteg van kórházban? Ő nem hasonlítaná Magyarországot más országokhoz. Viszont azért láttuk a világhíradókban a képeket, mikor a folyosón fekszenek a betegek megfelelő ellátás nélkül, mi nem szeretnénk ebbe a helyzetbe kerülni,

„nem szeretnénk Magyarországon Olaszországhoz hasonló képeket látni”.

Az Azonnali kérdéseire ezúttal sem válaszolt az operatív törzs.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek