A tisztifőorvos szerint lehet érettségizni egy nappal a járvány tetőzése után

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.20. 12:48

Újabb védőfelszerelések érkeztek, zajlik az önkéntesek koronavírussal kapcsolatos képzése, egyelőre nem látszik, hogy kifelé mennénk a járványból. Ez volt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A tisztifőorvos szerint lehet érettségizni egy nappal a járvány tetőzése után

Már 19 szociális intézményben jelent meg a koronavírus – derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatójából, amelyet Müller Cecília tisztifőorvos és Kiss Róbert alezredes tartottak. A 19 településből 8 budapesti székhelyű, ezen kívül az alábbi helyszíneken bukkant még fel a fertőzés szociális intézményekben: Tököl, Sződliget, Borsodnádasd, Nagymágocs, Töltéstava, Csákánydoroszló, Győr, Mezőszilas, Bodajk, Dabas, Seregélyes.

Számos helyen csak egy-egy megbetegedés van, és az is csak az ápolók között.

Müller Cecília az alábbiakról beszélt:

+ Jelenleg 1984 fertőzött van, az elhunytak száma tíz fővel emelkedett, így összesen 199 haláleset történt a koronavírus miatt. Jellemzően idős, többféle betegségben szenvedő idősek haltak meg. Emelkedik a gyógyultak száma, 267 fő gyógyultat tartanak számon. (Ez a valóságban sokkal több is lehet, hiszen a regisztrált fertőzötteknél jóval több tényleges fertőzés történhetett, amint azt számtalanszor elmondták már ezeken a tájékoztatókon.) 811 főt ápolnak kórházban jelenleg koronavírussal, 60-an vannak lélegeztetőgépen.

+ Az elmúlt napon elvégezte a Pesti úti idősek otthonában az újabb mintavételezést a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma. Jelenleg 223 fertőzöttről tudni, 19 dolgozó érintett közülük és összesen eddig 23 fő hunyt el (de azt nem mondta Müller, az elhunytak közt volt-e dolgozó is vagy a halálesetek csak a gondozottak körében történtek). 267 lakónál és 40 fő dolgozónál végeztek vizsgálatokat, a minták feldolgozása még folyamatban van.

Megkapták a Pesti úti intézménnyel kapcsolatos dokumentációt a fővárostól, annyi bizonyosan kiderült ezekből, hogy

legalább egy hétig fizikailag nem volt jelen az intézményben orvos, nem tudta helyben a gondozottakat vizsgálni.

Hogy ezen felül is kell az otthonnal kapcsolatban vizsgálatot folytatni, „az nyilvánvaló” Müller szerint.

+ Bár mindenki várja, mikor hangzik el, hogy kifelé megyünk a járványból, de a tisztifőorvos még ilyen jó hírt nem tud közölni.

+ Az Orbán Viktor által említett potenciális csúcs, a május 3-i dátum kapcsán azt mondta: ez azt jelentené, hogy gyakorlatilag egy plató jönne létre az újonnan regisztrált napi megbetegedések számában, vagyis azok nem nőnek tovább, hanem több napig ugyanannyi pozitivitást regisztrálnánk. Nem tudjuk, ez a plató meddig tarthat.

+ 1600 fő jelentkezett önkéntes munkára az egészségügyi dolgozók közül, 267-tel már szerződést is kötöttek erre.

+ 13 393 regisztrált felhasználó van a koronavírussal kapcsolatos képzési oldalon, ezek a képzések online vagy helyben történnek, például mert a lélegeztetőgép kezelését fizikailag is meg kell mutatni. Akik elkezdték a tanulmányaikat, azok között 2822 orvos, 8803 ápoló és 659 önkéntes van, és többen már sikeres záróvizsgát is írtak. 

Kiss Róberttől ezeket lehetett megtudni:

Jelenleg 11 240 hatósági házi karantén van érvényben. A korábban érvényben lévő házi karanténokkal együtt ezeket összesen már több mint 252 ezerszer ellenőrizték.

Országosan az elmúlt hétvégén 3900 szabálysértés ügyében kellett intézkedni a kijárási korlátozással kapcsolatban, de már több, mint 26 300 ügyben intézkedtek a korlátozások kezdete óta. Arányaiban mérve hétvégén többen szegik meg a szabályokat, de

most Budapesten nem tapasztaltak nagyobb szabályszegéseket, jobban érvényesült az intézkedések betartása a fővárosban a hétvégén, mint máshol.

A járványüggyel összefüggésben eddig 247 fővel szemben rendeltek el büntetőeljárást, például 61 esetben rémhírterjesztés, 72 esetben csalás miatt, míg járványügyi szabályszegés okán 13 fő érintett. 

+ Vasárnap két teherszállító járat jött Magyarországra, az egyik Sanghajból, a másik Szöulból, összesen 22 ezer kilónyi védőfelszerelést hoztak.

Néhány újságírói kérdésre is válaszoltak:

+ Terjedhet-e a vírus ivóvízzel vagy szennyvízzel? A vírus élettere sajátos, abban a közegben érzi magát jól, amiben van élősejt, megfelelő hőmérsékelt és nedves közeg. Jellemzően vízzel nem terjed, de ha bele is kerülne, nagy mértékben felhígulna,

vagyis az ivóvíz biztonságos.

Szennyvízből mutattak már ki vírust, aki szennyvízkezeléssel foglalkozik, annak fontos a védelem (de nekik a vírustól függetlenül ez egyébként is szükséges), a lakosságnak többletkockázatot viszont nem jelent.

+ Mit tegyen, aki maga nem veszélyeztetett, de idős rokonával él együtt? Javasolt, hogy aki a külvilággal tartja a kapcsolatot, vásárolni jár, az hazaérkezéskor rögtön mosson kezet, cseréljen ruházatot. Próbáljanak térben külön élni a vírus szempontjából sérülékeny hozzátartozóval, keveset nyitogassák az ajtót, ha több mellékhelyiség van, használják őket külön.

Otthon is javasolt a maszk viselése annak, aki védendő személyt ápol.

Terjedhet-e a légkondin keresztül a vírus? Elvileg nem kizárt, de nem jellemző. Ahol súlyos állapotú koronavírusos betegeket kezelnek, ott a légkondicionáló használata nem javasolt, egy átlagos háztartásban vagy gépkocsiban pedig nem gond a használata, de persze a szokásos karbantartásról ne feledkezzünk el.

+ Ugyan az operatív törzs nem jelezte, de az Azonnali is kérdezett arról, hogy miután május 3-ra várják a járvány tetőzését, ezért nem lenne-e érdemesebb elhalasztani a május 4-én kezdődő érettségiket. Müller Cecília erre azt mondta:

a higiéniai előírások megtartása mellett nincs akadálya az érettségik megtartásának.

Az Azonnali többi kérdésére egyébként ez alkalommal sem válaszoltak.

+ A BME fejlesztette új típusú lélegeztetőgépről mit tudni? Több helyszínen is vannak fejlesztések, kutatások, amennyiben részletekről tudnak beszámolni, majd megteszik.

+ Hány mentő jár naponta országosan tesztelni?

55 gépkocsi áll rendelkezésre, ezeket a kocsikat nem a szokásos mentésekből vonták ki, hanem többletkapacitást jelentenek.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek