Operatív törzs: a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó

2020.04.27. 12:00

A koronavírussal fertőzöttek nagyjából tizede egészségügyi dolgozó, akik közül azonban sokan már felépültek a betegségből. Huszonöt idősotthonban jelent meg a Covid-19, és 64-en estek neki áldozatul. Közben folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések Magyarországra. Erről volt ma szó az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Operatív törzs: a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó

Kiss Róbert és Müller Cecília előadásában meg is színpadra lépett az operatív törzs, akik a koronavírussal kapcsoaltos újdonságokat közölték a világgal.

Bejelentések:

+ Ma hét teherszállító repülő érkezett Budapestre

17 tonna védőkesztyűvel és 16 tonna maszkkal, illetve több tonna egyéb dologgal.

+ 3631 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt hétvégén, 802 feljelentést tettek.

+ 1476 hatósági házikarantént rendeltek el a hétvégén, összesen 9829 érvényben lévő hatósági házikarantén van. Ezkkel kapcsolatban 41 esetben volt szabálysértés.

+ 74 esetben indult eddig eljárás rémhírterjesztés miatt.

+ A 280 elhunytból 261-en 61 éven felüliek.

+ A fertőzés elsősorban zárt közösségekben terjed jelenleg: idősotthonokban és kórházakban, itt mindenki hordjon védőfelszerelést!

 + Orvosi maszkot ne hordjunk az utcán, mert az egészségügyben szükség van rá, ráadásul csak egyszer használatosak. De semmilyen maszk sem helyettesíti a távolságtartást és a kézmosást.

Az újságírói kérdésekre – a teljesség igénye nélkül – ezúttal ezeket válaszolta az operatív törzs:

+ Mit jelenthet a május 3-i járványtetőzés? Müller Cecília szerint a járványgörbe a korokózótól és a populációtól függően nagyon különböző lehet.

Egy idő után elérkezik a fertőzöttek száma egy olyan mennyiséghez ,amikor nem nagyon lehet már több új embernek átadni a fertőzést.

Amikor ez elérkezik, lehet bizakodni abban, hogy lecseng a járvány, de ez hosszú ideig tarthat.

+ Hatásos a vérplazmaterápia? Kiegyensúlyozott állapotban van a kezelt beteg, aki a koronavírus-megbetegedésből meggyógyultaktól kapott vért. Eddig három adag plazmát kapott, de időre van még szükség, hogy biztosat mondjanak a kezelés hatékonyságáról. Tervezik a folytatást, ma többeket is megkeresnek, akik kigyógyultak a betegségből, hogy segítsenek.

+ Három hete díjmentes a parkolás Budapesten, amivel a tömegközlekedést terheltségét akarták enyhíteni. Ez enyhült is, a megbetegedési görbe lapos, szóval pozitív a hatása Kiss Róbert szerint.

+  Három hajlétkalanszállón vannak vírusos esetek. A hajléktalanok esetében ugyanazokat a protokollokat követik, mint mindenki másnál, de a esetükben arra törekszenek, hogy kórházban ápolják őket, hogy minél kevesebbet mozogjanak.

+ Hány egészségügyi dolgozó kapta el a vírust? 

13 százalék a fertőzöttek közül az egészségügyi dolgozók aránya. Közülök sokan már meg is gyógyultak, vagy nem is mutattak tüneteket.

+ Hány idősotthonban van jelen a fertőzés és mennyien haltak meg? 25 idősotthonban van jelen az operatív törzs tudomása szerint a koronavírus. Az intézményeken belül nagy a szórás, van ahol csak egy-egy megbetegedésről tudnak, máshol sokkal többről. Idősotthonok lakói közül eddig 64-en haltak bele a fertőzésbe.

KIEMELT KÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek