+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik & Fekő Ádám
2020. április 27. hétfő, 12:00
A koronavírussal fertőzöttek nagyjából tizede egészségügyi dolgozó, akik közül azonban sokan már felépültek a betegségből. Huszonöt idősotthonban jelent meg a Covid-19, és 64-en estek neki áldozatul. Közben folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések Magyarországra. Erről volt ma szó az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert és Müller Cecília előadásában meg is színpadra lépett az operatív törzs, akik a koronavírussal kapcsoaltos újdonságokat közölték a világgal.

 

Bejelentések:

 

+ Ma hét teherszállító repülő érkezett Budapestre

 

17 tonna védőkesztyűvel és 16 tonna maszkkal, illetve több tonna egyéb dologgal.

 

+ 3631 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt hétvégén, 802 feljelentést tettek.

 

+ 1476 hatósági házikarantént rendeltek el a hétvégén, összesen 9829 érvényben lévő hatósági házikarantén van. Ezkkel kapcsolatban 41 esetben volt szabálysértés.

 

+ 74 esetben indult eddig eljárás rémhírterjesztés miatt.

 

+ A 280 elhunytból 261-en 61 éven felüliek.

 

+ A fertőzés elsősorban zárt közösségekben terjed jelenleg: idősotthonokban és kórházakban, itt mindenki hordjon védőfelszerelést!

 

 + Orvosi maszkot ne hordjunk az utcán, mert az egészségügyben szükség van rá, ráadásul csak egyszer használatosak. De semmilyen maszk sem helyettesíti a távolságtartást és a kézmosást.

 

Az újságírói kérdésekre – a teljesség igénye nélkül – ezúttal ezeket válaszolta az operatív törzs:

 

+ Mit jelenthet a május 3-i járványtetőzés? Müller Cecília szerint a járványgörbe a korokózótól és a populációtól függően nagyon különböző lehet.

 

Egy idő után elérkezik a fertőzöttek száma egy olyan mennyiséghez ,amikor nem nagyon lehet már több új embernek átadni a fertőzést.

 

Amikor ez elérkezik, lehet bizakodni abban, hogy lecseng a járvány, de ez hosszú ideig tarthat.

 

+ Hatásos a vérplazmaterápia? Kiegyensúlyozott állapotban van a kezelt beteg, aki a koronavírus-megbetegedésből meggyógyultaktól kapott vért. Eddig három adag plazmát kapott, de időre van még szükség, hogy biztosat mondjanak a kezelés hatékonyságáról. Tervezik a folytatást, ma többeket is megkeresnek, akik kigyógyultak a betegségből, hogy segítsenek.

 

+ Három hete díjmentes a parkolás Budapesten, amivel a tömegközlekedést terheltségét akarták enyhíteni. Ez enyhült is, a megbetegedési görbe lapos, szóval pozitív a hatása Kiss Róbert szerint.

 

+  Három hajlétkalanszállón vannak vírusos esetek. A hajléktalanok esetében ugyanazokat a protokollokat követik, mint mindenki másnál, de a esetükben arra törekszenek, hogy kórházban ápolják őket, hogy minél kevesebbet mozogjanak.

 

+ Hány egészségügyi dolgozó kapta el a vírust? 

 

13 százalék a fertőzöttek közül az egészségügyi dolgozók aránya. Közülök sokan már meg is gyógyultak, vagy nem is mutattak tüneteket.

 

+ Hány idősotthonban van jelen a fertőzés és mennyien haltak meg? 25 idősotthonban van jelen az operatív törzs tudomása szerint a koronavírus. Az intézményeken belül nagy a szórás, van ahol csak egy-egy megbetegedésről tudnak, máshol sokkal többről. Idősotthonok lakói közül eddig 64-en haltak bele a fertőzésbe.

 

KIEMELT KÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás