Koronavírusos idős is visszaküldhető az otthonba, ha jól van és elkülönítik

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.16. 13:49

Hány idősotthonban jelent meg eddig a koronavírus? Hány beteg van lélegeztetőgépen? Milyen gyakran mossuk ki a textilmaszkokat, na és merjünk-e szolizni menni? Az operatív törzs csütörtökön is megtartotta szokásos tájékoztatóját.

Koronavírusos idős is visszaküldhető az otthonba, ha jól van és elkülönítik

Összesen tizenegy olyan idősotthon van, ahol járványos mértékben ütötte fel a fejét a koronavírus – derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján, amelyet Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert alezredes tartottak. Közülük kettő – egyébként fővárosi – otthonban van nagyszámú megbetegedés: az egyik a Pesti úti, a másik pedig a Rózsa utcai intézmény, utóbbi helyen közel 80 pozitivitás van a lakók és dolgozók körében. A többi intézményben a fertőzöttek száma alacsonyabb, jellemzően, 20, de inkább 10 alatti.

Müller Cecília még azt is elmondta:

+ Az összes magyarországi fertőzöttet tekintve elmondható: 35 százalékuk a 70 évnél idősebb korosztályból kerül ki, a súlyozottan érintettek a 80 évek felüliek. További 30 százalékuk 50-től 69 éves, 23 százalékuk 30-49 éves korosztály közötti, 10 százalék 15-29 éves, míg a 14 év alattiak arányszáma 2 százalék.

Továbbra is Budapest és Pest megye a leginkább érintett, az összes fertőzött kétharmada itt van.

+ Jelenleg 722 főt ápolnak kórházban, további 7 gyerek van kórházban, nő a kórházi kezelést indokló esetek száma.

Jelenleg hatvanan vannak lélegeztetőgépen.

Így szükséges folytatni a felkészülést a további esetek fogadására, közzé is tették a koronavirus.gov.hu-n, egy-egy megyében hány ágyat kell felszabadítani az esetlegesen bekerülő koronavírusos betegeknek, hogy felkészüljenek a legrosszabb forgatókönyvre is.

„Nagyon bizakodóak”. Tehát ha nincs egy-egy góc, ahol egyszerre nagyszámú megbetegedés van, a fertőzés terjedése nagyjából egyenletes, fokozatos növekedésű, vagyis egyelőre még nem robbant a betegség. 

+ Az idősek otthonaiban elkezdődött az ellenőrzés, még zajlik, várja ezek eredményeit.

+ Pozitivitás esetén is otthon maradhat valaki, ha egyébként jól van, érvényes ez az idősotthonokra is. Ilyenkor elegendő a 14 napos elkülönítés. Ha koronavírus-pozitív volt, de már jó az állapota egy idős fertőzöttnek a kórházban, akkor a legjobb, ha két 48 órás különbséggel elvégzett teszt is azt mutatja, már negatív koronavírusra, ilyenkor ő visszafogadható korlátozás nélkül.

Ha viszont valaki még pozitív, de már jól van (és például kell sürgősen a kórházi ágya), akkor őt is lehetséges visszaküldeni – de persze ilyenkor neki is tartania kell a kéthetes karantént.

Ha olyan státuszú betegről van szó, aki nem koronavírus miatt került kórházba (hanem például mert elesett), akkor az ő esetében ismeretlen lesz a státusza a koronavírus szempontjából, tehát ha visszakerül az otthonba, neki is mindenképpen 14 napos elkülönítés kell.

Kiss Róbert rendőralezredes pedig arról beszélt:

+ A Dél-Pesti Centrumkórházban márciusban erőszakos magatartást tanúsító iráni állampolgárokkal szemben az országos idegenrendészeti főigazgatóság idegenrendészeti intézkedést hozott: 11 fő kíséréssel történő kitoloncolás mellett hagyja el az országot. Egyikük egyébként engedély nélkül ismeretlen helyre távozott, de a TEK megtalálta, majd a készenléti rendőrök munkatársai a helyszínen elfogták, végül pedig idegenrendészeti őrizetbe került.

+ Szombathelyen tömegesen szegték meg a korlátozásokat szerda este. Ugyanis egy zöld hulladék tároló kigyulladt, három hektáron égett,

és emiatt sok katasztrófaturista lepte el a környéket, közel 300 autóval érkeztek családok megnézni, hogyan oltják a tüzet.

Arra kérik az embereket, ne csináljanak ilyet, tartsák be a korlátozásokat.

+ A Waberer’s 17 fővárosi és 47 vidéki kórházba fog védőeszközöket kiszállítani.

Három kórházból eltűntek fertőtlenítők, védőeszközök, informatikai eszközök, ezért ezek miatt büntetőeljárást indítottak.

+ A járványüggyel kapcsolatban elrendelt büntetőügyek száma 226, ezek közül például 59 esetben rémhírterjesztés, 62 esetben csalás, 13 esetben járványügyi szabályszegégés ügyében indítottak eljárást.

+ A kijárás korlátozásokkal összefüggésben az elrendelés óta eddig több mint 19800 észlelt szabálysértés ügyében jártak el, ebből több mint 11 ezerszer figyelmeztetést alkalmaztak. Budapesten 441 intézkedést foganatosítottak az elmúlt 24 órában.

+ Több mint 12 700 házi karanténos van jelenleg, ezek száma csökken, több mint 216 ezerszer ellenőrizték a karantén végrehajtását.

Az újságírói kérdések közül többek közt ezekre válaszoltak:

Vizsgálják-e, folyamatos volt- az orvosi ellátás a Pesti úti Idősek Otthonában? Igen.

+ Egyre több olyan történet kerül elő, ahol középkorú, rendszeresen sportoló embereket érint rosszul a koronavírus, mennyire jellemző ez? Nem jellemző, a járvány kitörése óta folyamatosan érvényes, hogy az idősebb korosztályban folyik le súlyosabban a betegség. De a fertőződés lehetősége minden korosztályban adott.

+ Milyen hosszú ideig lehet fertőző valaki? Az átlagos lappangási idő 5-6 nap, a maximális óvatosságra törekedve a WHO 14 napos karantént szabott. Lehet olvasni extrém eseteket, de ezek rendkívül ritkák.

+ Ha egy házi karanténra kötelezett el tudja különíteni magát teljesen a családtól (például teljesen külön lakrészt használ), a család többi tagjára nem vonatkoznak korlátozások.

+ A textilmaszk célja, ha valaki köhög, tüsszent, meg fogja a nyálcseppeket. Ha valaki elmegy otthonról és használja, akkor a hazatérést követően azonnal vegye le, és rögtön mossa ki és fertőtlenítse.

Ha amiatt használja valaki, mert védendő személyt ápol, akkor 4 óránként mossa ki és fertőtlenítse.

Pamutalapanyagú, hipónak ellenálló anyagot javasol textilmaszkként Müller Cecília.

+ Hajléktalanokkal foglalkozó intézményeknél már van koronavírus? Április 15-én reggel az OMSZ munkatársai az egyik fővárosi, hajléktalanokkal foglalkozó intézményből vittek el egy személyt, mert koronavírussal kapcsolatos tüneteket mutatott. Ezt követően megkezdték a kontaktuskutatást, 3 fő személyt beazonosítottak, kettőt közülük megtaláltak és megkezdték a kórházi intézkedéseket velük kapcsolatban. Az intézményt fertőtlenítették azóta, a vezető tájékoztatása szerint április 14-én este a befogadással kapcsolatban kisebb tömeg alakult ki, így lehetett, hogy bejutott az illető. 

+ Kik kaptak felmentést a koronavírusos betegek ellátása alól? Több intézmény, mert ők speciális ellátást végeznek, nagyon sérülékeny betegeket ápolnak.

+ Javítóintézetben vannak-e koronavírusos gondozottak vagy dolgozók? Jelenleg nincs tudomás ilyenről.

+ Több szolárium nyitott újra, kockázatos-e azok használata? Az egy szolgáltatás, ami hasonló a fodrászathoz, amit korábban sem korlátoztak. Nem jelenik meg tömeg, időpontra jelentkeznek be a vendégek, fertőtlenítenek a vendégek után (nemcsak a járvány alatt, de általában is eleve minden vendég után fertőtleníteniük kell).

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek