+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. augusztus 25. vasárnap, 09:51
Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Az Azonnali is beszámolt róla, hogy a prágai tavasz leverésének évfordulóján ismeretlenek vörös festékkel öntötték le a várost korábban a náci uralom alól felszabadító Ivan Konyev szovjet marsall szobrát Prága hatodik kerületében. Még ennél is érdekesebb volt, hogy a kerület jobboldali-liberális polgármestere, a Top09-es Ondřej Kolář kijelentette, hogy nem fogják azt letakarítani addig, amíg az orosz követség nem találja ki, hogy hová helyezzék át a szobrot.

 

Szombat délután végül civilek mosták le a vörös festék nagy részét a szoborról,

 

akiket aztán a rendőrök is igazoltattak a Radio Praha tudósítása szerint.

 

A rendőrség szerint a szobrot letakarítók semmi illegálisat nem követtek el, ők kérdésre felelve pedig azt mondták, hogy nem politikailag motivált okokból mossák le a festéket, hanem azért, mert koszos, és más a jelek szerint nem fogja letakarítani.

 

A civilek tagadták, hogy profi graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

 

A szóban forgó, takaritást elutasító kerület vezetésének szóvivője megerősítette, hogy a takarítás nem az ő utasításukra valósult meg, ők tartják magukat korábbi álláspontjukhoz. Konyev szobrát a kerület vezetése rég az orosz nagykövetség területére száműzné, mivel cseh történészek szerint Konyevnek köze volt a prágai tavasz leverésére indított hadművelethez. 

 

A dolognak van egy praktikus oldala is: a kerület vezetése szerint annyiszor kellett már takarítaniuk a szobrot, hogy nincs kedvük a továbbiakban is rendszeresen nekik fizetni ezért.

 

Prága Kínának is nekiment

 

Úgy tűnik, hogy Prágában mostanában nincsenek oda az egykori és jelenlegi kommunista államokért: az oroszokkal szemben kiálló kerületi polgármester talán éppen Zdeněk Hřib nyomdokaiban jár,

 

a kalózpárti főpolgármester ugyanis mostanában nem egyszer akaszkodott össze Kínával.

 

Először a tibeti zászló miatt, aztán azért, mert egy tajvani zászlót lobogtatott. A tibeti zászlót egyébként a prágai hatodik kerületben is előszeretettel lobogtatják évről évre.

 

FOTÓ: Praha 6

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás