Civilek mosták le végül Konyev marsall prágai szobrát

Szerző: Pintér Bence
2019.08.25. 09:51

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Civilek mosták le végül Konyev marsall prágai szobrát

Az Azonnali is beszámolt róla, hogy a prágai tavasz leverésének évfordulóján ismeretlenek vörös festékkel öntötték le a várost korábban a náci uralom alól felszabadító Ivan Konyev szovjet marsall szobrát Prága hatodik kerületében. Még ennél is érdekesebb volt, hogy a kerület jobboldali-liberális polgármestere, a Top09-es Ondřej Kolář kijelentette, hogy nem fogják azt letakarítani addig, amíg az orosz követség nem találja ki, hogy hová helyezzék át a szobrot.

Szombat délután végül civilek mosták le a vörös festék nagy részét a szoborról,

akiket aztán a rendőrök is igazoltattak a Radio Praha tudósítása szerint.

A rendőrség szerint a szobrot letakarítók semmi illegálisat nem követtek el, ők kérdésre felelve pedig azt mondták, hogy nem politikailag motivált okokból mossák le a festéket, hanem azért, mert koszos, és más a jelek szerint nem fogja letakarítani.

A civilek tagadták, hogy profi graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

A szóban forgó, takaritást elutasító kerület vezetésének szóvivője megerősítette, hogy a takarítás nem az ő utasításukra valósult meg, ők tartják magukat korábbi álláspontjukhoz. Konyev szobrát a kerület vezetése rég az orosz nagykövetség területére száműzné, mivel cseh történészek szerint Konyevnek köze volt a prágai tavasz leverésére indított hadművelethez. 

A dolognak van egy praktikus oldala is: a kerület vezetése szerint annyiszor kellett már takarítaniuk a szobrot, hogy nincs kedvük a továbbiakban is rendszeresen nekik fizetni ezért.

Prága Kínának is nekiment

Úgy tűnik, hogy Prágában mostanában nincsenek oda az egykori és jelenlegi kommunista államokért: az oroszokkal szemben kiálló kerületi polgármester talán éppen Zdeněk Hřib nyomdokaiban jár,

a kalózpárti főpolgármester ugyanis mostanában nem egyszer akaszkodott össze Kínával.

Először a tibeti zászló miatt, aztán azért, mert egy tajvani zászlót lobogtatott. A tibeti zászlót egyébként a prágai hatodik kerületben is előszeretettel lobogtatják évről évre.

FOTÓ: Praha 6

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek