Ismét felbosszantotta Kínát Prága kalózpárti polgármestere

2019.07.23. 15:55

A Kínai Népköztársaság kiakadt a prágai polgármester kijelentéseire, amire a cseh külügyminiszter csak annyit mondott, hogy nincs ráhatásuk a demokratikusan választott önkormányzatokra.

Ismét felbosszantotta Kínát Prága kalózpárti polgármestere

A napokban a Kínai Népköztársaság felszólította Prága polgármesterét, a kalózpárti Zdeněk Hřibet (képünkön), hogy hagyjon fel a két ország kapcsolatának a rombolásával, miután a cseh politikus egy tajvani zászlót lobogtatott a városházán, miközben tajvani képviselőkkel találkozott és ismét megerősítette, hogy fel kívánja bontani a Prága és Peking közötti testvérvárosi megállapodást – közölte a Politico

A Kínai Népköztársaság azzal vádolta meg a prágai polgármestert, hogy ezzel a Kínai Népköztársaság szuverenitását és területi integritását sérti meg, mivel Peking még a mai napig saját tartományaként tekint a Tajvan szigetén található Kínai Köztársaságra.

A kínaiak annyira felháborodtak, hogy még a cseh külügyminiszter, Tomáš Petříček is kénytelen volt megszólalni az ügyben, próbálva elsimítani a konfliktust. A külügyminiszter Twitterén azt írta, hogy

az újabb események miatt találkozóra hívja a kínai nagykövetet, hogy megbeszéljék a történteket. Petříček hozzáfűzte, reméli, a kínaiak megértik, hogy a cseh kormánynak nincs ráhatása egy demokratikusan megválasztott önkormányzatra.

 Az „egy Kína”-elv, amit mindenki másképpen értelmez

A Kínai Népköztársaság (Peking) és a Kínai Köztársaság (Tajvan) között már régóta ellenséges viszony van. A Kínai Köztársaság 1947-ben települt át Tajvan szigetére, miután a kínai polgárháborúban a kommunista csapatok kiszorították őket a szárazföldről.

A két állam közötti kapcsolat azóta is feszült, annak ellenére, hogy 1992-ben elfogadták az „egy Kína”-elvet, amiben az akkori ország vezetői kijelentették, hogy a két ország egy államnak számít, viszont arról nem egyeztek meg, hogy melyik is az „igazi” Kína. Peking ezalatt az egyesülést értette, míg az akkori tajpeji vezetés pedig úgy értelmezte, hogy innentől egyenlő feleknek számítanak.

A jelenlegi, 2016-ban megválasztott tajvani kormányzat ezért nem is fogadja el az „egy Kína”-elvet, a szigeten található államot önállónak és szuverénnek tartják, míg Peking erre az elvre hivatkozva továbbra is magáénak tekinti a szigetet.

A két állam között emiatt hatalmas diplomáciai csatározások vannak, ami miatt Tajpej az államuk hivatalos és nem hivatalos formájú elfogadásáért küzd, míg Peking minden ilyen kísérletet saját érdekei és szuverenitásának megsértéseként fog fel.

Ebből kifolyólag olyan botrányok is terhelik a két ország kapcsolatát, mint például az, hogy Peking kiharcolta: a Párizsban rendezett 2018-as Meleg Olimpián a tajvani csapat kénytelen volt „Kínai Tajpej” néven elindulni, vagy az amerikai Gap ruhamárkának kellett elnézést kérnie és visszavonnia egy pólóját, mert azon a Kínai Népköztársaság térképe Tajvan szigete nélkül lett ábrázolva.

Prága kalózpárti polgármestere egyébként már korábban is felbosszantotta a kínaiakat, akkor a tibeti zászlót tűzte ki a városházára, a testvérvárosi kapcsolat felbontása vagy újratárgyalása pedig január óta napirenden van.

FOTÓ: Zdeněk Hřib (Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek