+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2019. július 23. kedd, 15:55
A Kínai Népköztársaság kiakadt a prágai polgármester kijelentéseire, amire a cseh külügyminiszter csak annyit mondott, hogy nincs ráhatásuk a demokratikusan választott önkormányzatokra.

A napokban a Kínai Népköztársaság felszólította Prága polgármesterét, a kalózpárti Zdeněk Hřibet (képünkön), hogy hagyjon fel a két ország kapcsolatának a rombolásával, miután a cseh politikus egy tajvani zászlót lobogtatott a városházán, miközben tajvani képviselőkkel találkozott és ismét megerősítette, hogy fel kívánja bontani a Prága és Peking közötti testvérvárosi megállapodást – közölte a Politico

 

A Kínai Népköztársaság azzal vádolta meg a prágai polgármestert, hogy ezzel a Kínai Népköztársaság szuverenitását és területi integritását sérti meg, mivel Peking még a mai napig saját tartományaként tekint a Tajvan szigetén található Kínai Köztársaságra.

 

A kínaiak annyira felháborodtak, hogy még a cseh külügyminiszter, Tomáš Petříček is kénytelen volt megszólalni az ügyben, próbálva elsimítani a konfliktust. A külügyminiszter Twitterén azt írta, hogy

 

az újabb események miatt találkozóra hívja a kínai nagykövetet, hogy megbeszéljék a történteket. Petříček hozzáfűzte, reméli, a kínaiak megértik, hogy a cseh kormánynak nincs ráhatása egy demokratikusan megválasztott önkormányzatra.

 

 Az „egy Kína”-elv, amit mindenki másképpen értelmez

 

A Kínai Népköztársaság (Peking) és a Kínai Köztársaság (Tajvan) között már régóta ellenséges viszony van. A Kínai Köztársaság 1947-ben települt át Tajvan szigetére, miután a kínai polgárháborúban a kommunista csapatok kiszorították őket a szárazföldről.

 

A két állam közötti kapcsolat azóta is feszült, annak ellenére, hogy 1992-ben elfogadták az „egy Kína”-elvet, amiben az akkori ország vezetői kijelentették, hogy a két ország egy államnak számít, viszont arról nem egyeztek meg, hogy melyik is az „igazi” Kína. Peking ezalatt az egyesülést értette, míg az akkori tajpeji vezetés pedig úgy értelmezte, hogy innentől egyenlő feleknek számítanak.

 

A jelenlegi, 2016-ban megválasztott tajvani kormányzat ezért nem is fogadja el az „egy Kína”-elvet, a szigeten található államot önállónak és szuverénnek tartják, míg Peking erre az elvre hivatkozva továbbra is magáénak tekinti a szigetet.

 

A két állam között emiatt hatalmas diplomáciai csatározások vannak, ami miatt Tajpej az államuk hivatalos és nem hivatalos formájú elfogadásáért küzd, míg Peking minden ilyen kísérletet saját érdekei és szuverenitásának megsértéseként fog fel.

 

Ebből kifolyólag olyan botrányok is terhelik a két ország kapcsolatát, mint például az, hogy Peking kiharcolta: a Párizsban rendezett 2018-as Meleg Olimpián a tajvani csapat kénytelen volt „Kínai Tajpej” néven elindulni, vagy az amerikai Gap ruhamárkának kellett elnézést kérnie és visszavonnia egy pólóját, mert azon a Kínai Népköztársaság térképe Tajvan szigete nélkül lett ábrázolva.

 

Prága kalózpárti polgármestere egyébként már korábban is felbosszantotta a kínaiakat, akkor a tibeti zászlót tűzte ki a városházára, a testvérvárosi kapcsolat felbontása vagy újratárgyalása pedig január óta napirenden van.

 

FOTÓ: Zdeněk Hřib (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás