+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2019. július 23. kedd, 15:55
A Kínai Népköztársaság kiakadt a prágai polgármester kijelentéseire, amire a cseh külügyminiszter csak annyit mondott, hogy nincs ráhatásuk a demokratikusan választott önkormányzatokra.

A napokban a Kínai Népköztársaság felszólította Prága polgármesterét, a kalózpárti Zdeněk Hřibet (képünkön), hogy hagyjon fel a két ország kapcsolatának a rombolásával, miután a cseh politikus egy tajvani zászlót lobogtatott a városházán, miközben tajvani képviselőkkel találkozott és ismét megerősítette, hogy fel kívánja bontani a Prága és Peking közötti testvérvárosi megállapodást – közölte a Politico

 

A Kínai Népköztársaság azzal vádolta meg a prágai polgármestert, hogy ezzel a Kínai Népköztársaság szuverenitását és területi integritását sérti meg, mivel Peking még a mai napig saját tartományaként tekint a Tajvan szigetén található Kínai Köztársaságra.

 

A kínaiak annyira felháborodtak, hogy még a cseh külügyminiszter, Tomáš Petříček is kénytelen volt megszólalni az ügyben, próbálva elsimítani a konfliktust. A külügyminiszter Twitterén azt írta, hogy

 

az újabb események miatt találkozóra hívja a kínai nagykövetet, hogy megbeszéljék a történteket. Petříček hozzáfűzte, reméli, a kínaiak megértik, hogy a cseh kormánynak nincs ráhatása egy demokratikusan megválasztott önkormányzatra.

 

 Az „egy Kína”-elv, amit mindenki másképpen értelmez

 

A Kínai Népköztársaság (Peking) és a Kínai Köztársaság (Tajvan) között már régóta ellenséges viszony van. A Kínai Köztársaság 1947-ben települt át Tajvan szigetére, miután a kínai polgárháborúban a kommunista csapatok kiszorították őket a szárazföldről.

 

A két állam közötti kapcsolat azóta is feszült, annak ellenére, hogy 1992-ben elfogadták az „egy Kína”-elvet, amiben az akkori ország vezetői kijelentették, hogy a két ország egy államnak számít, viszont arról nem egyeztek meg, hogy melyik is az „igazi” Kína. Peking ezalatt az egyesülést értette, míg az akkori tajpeji vezetés pedig úgy értelmezte, hogy innentől egyenlő feleknek számítanak.

 

A jelenlegi, 2016-ban megválasztott tajvani kormányzat ezért nem is fogadja el az „egy Kína”-elvet, a szigeten található államot önállónak és szuverénnek tartják, míg Peking erre az elvre hivatkozva továbbra is magáénak tekinti a szigetet.

 

A két állam között emiatt hatalmas diplomáciai csatározások vannak, ami miatt Tajpej az államuk hivatalos és nem hivatalos formájú elfogadásáért küzd, míg Peking minden ilyen kísérletet saját érdekei és szuverenitásának megsértéseként fog fel.

 

Ebből kifolyólag olyan botrányok is terhelik a két ország kapcsolatát, mint például az, hogy Peking kiharcolta: a Párizsban rendezett 2018-as Meleg Olimpián a tajvani csapat kénytelen volt „Kínai Tajpej” néven elindulni, vagy az amerikai Gap ruhamárkának kellett elnézést kérnie és visszavonnia egy pólóját, mert azon a Kínai Népköztársaság térképe Tajvan szigete nélkül lett ábrázolva.

 

Prága kalózpárti polgármestere egyébként már korábban is felbosszantotta a kínaiakat, akkor a tibeti zászlót tűzte ki a városházára, a testvérvárosi kapcsolat felbontása vagy újratárgyalása pedig január óta napirenden van.

 

FOTÓ: Zdeněk Hřib (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás