Kína befenyítette Csehországot: sokba kerül, ha Tajvannal barátkoznak

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.31. 15:52

A Kína által el nem ismert Tajvanra látogatott a cseh felsőház elnöke, amin Peking teljesen kiakadt, mondván sokba fog ez még kerülni a cseheknek. De mit is jelent ez pontosan?

Kína befenyítette Csehországot: sokba kerül, ha Tajvannal barátkoznak

Vasárnap érkezett Tajpejbe, Tajvan fővárosába Miloš Vystrčil, a cseh felsőház ellenzéki elnöke, elmondása szerint azért, hogy Tajvan és Csehország gazdasági együttműködését segítse elő, nem törődve Kína rosszallásával, amely Tajvant szakadár, önálló nemzetközi kapcsolatok kialakítására alkalmatlan tartománynak tartja – írja a Reuters.

Vang Ji kínai külügyminiszter Németországban reagált Vystrčil látogatására, „nyílt provokációnak” bélyegezve azt. „A kínai kormány és nép nem fog mindenféle laissez-fair attitűdöt felvenni vagy a partvonalon ücsörögve tétlenkedni. Súlyos árat fog fizetni a rövidlátó viselkedéséért és a politikai opportunizmusáért” – szól a kínai külügyminiszter üzenete Vystrčilnek.

A gazdasággal büntethet Kína 

„Majd a kínaiak nem vesznek több Škodát” – mondta az Azonnalinak Salát Gergely Kína-szakértő a kérdésre, hogy mit jelenthet a kínai külügyminiszter fenyegetőzése.

Szerinte bár Kína minden esetben, így most is nagyon rosszul viseli, amikor valaki gesztust tesz Tajvan felé, a gazdasági lépéseken túl – amely például a cseh termékek formális vagy informális bojkottját jelentheti – aligha számolhatnak más szankciókkal a csehek. „Ha például Kína a közeljövőben befektetést vagy beruházást akarna a térségbe hozni – amit egyébként nem tervez – akkor aligha Csehországot fogja ehhez választani” – fogalmazott Salát.

A cseh külügyminiszter bekérette a kínai nagykövetet

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter a heves kínai reakciót látva leszögezte: a cseh kormány nem támogatta a házelnök utazását, ugyanakkor a kínai kollégája szavait túlzónak tartja, és magyarázatért magához hívatja a Prágába delegált kínai nagykövetet.

A Tajvanba látogató Vystrčil szerint pedig a kínai külügyér szavai egyenesen beavatkozást jelentenek a cseh belügyekbe. „Szabad ország vagyunk, amely minden más állammal jó kapcsolat kialakítására törekszik, ez pedig a kínai külügyminiszter szavai ellenére a jövőben sem változik.

A látogatásomnak nem volt célja, hogy bárkivel politikailag konfrontálódjak” – mondta.

Ha valóban kerülni akarta a politikai konfrontációt, azt érdekesen tette: később ugyanis a Tajpeji Egyetemen a tajvani demokráciát és szabadságot dicsérte. Tajvani részről a gazdasági miniszter, Vang Mejhua is a két ország közös értékeit méltatta. „Csehország és Tajvan szabad és demokratikus országok, mindketten nagy hangsúlyt fektetünk az emberi jogok érvényesülésére. Ugyanazokat az értékeket valljuk, mint a csehek.”

VANG MEJHUA TAJVANI GAZDASÁGI MINISZTER (KÖZÉPEN) IS ODASZÚRT KÍNÁNAK FOTÓ: VANG MEJHUA / FACEBOOK

Csehországban főleg azért okoz fejfájást Vystrčil tajvani látogatása, mert bár a Kínával való viszony Miloš Zeman 2013-as elnökké választása után sokat javult, az utóbbi időben egyre hűvösebb, ahogy arról a South China Morning Post is írt januárban. Ekkor Zeman már jó előre jelezte: a március végére tervezett EU-Kína csúcson sem vesz részt, maga helyett Jan Hamáček miniszterelnök-helyettest küldi, mert szerinte a kelet-ázsiai ország nem tartotta be a csehországi befektetéseiről szóló ígéreteit.

Salát szerint ugyanakkor nem túl valószínű, hogy a cseh politikai elit mit sem tudott Vystrčil hétvégi utazásáról. „Elég jelentős pozícióban van Vystrčil és népes delegációval érkezett Tajpejbe, nehezen hihető, hogy Prágában erről senki nem tudott. Ha ezt Zemanék nagyon meg akarták volna akadályozni, minden bizonnyal megtehették volna. Még úgy is, hogy ellenzéki politikusról van szó – ez az egypártrendszerű Kínában persze eleve mellékes információ.

Az viszont elképzelhető, hogy a cseheken keresztül az amerikaiak tették próbára Kína tűréshatárát, akik így el tudták kerülni a direkt konfrontációt” – mondta Salát.

Csehország az utóbbi időben a tajvani látogatás nélkül is tett Kína számára nehezen emészthető lépéseket. Nemrégiben például a cseh kiberbiztonsági cég, a NUKIB figyelmeztetett az 5G-hálózat kiépítésével kapcsolatos veszélyekre, amennyiben abban a kínai Huawei is részt vesz. A Huaweit már hosszabb ideje vádolják több országból kémkedéssel és a felhasználók adatainak kínai kormányzati kezekre játszásával. A csehek akkor végül a németek példáját követve nem zárták ki az 5G-hálózat csehországi kiépítéséből a kínai céget.

NYITÓKÉP: Papp Zsófia / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek