+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 4. péntek, 14:17
A Kína által befenyített csehek ügyében nem olyan előzékeny Magyarország, mint a már lefoglalt szállással rendelkező cseh turistákkal.

Vasárnap egy népes delegáció élén Tajvanra látogatott a cseh alsóház ellenzéki elnöke, Miloš Vystrčil, hogy elősegítse Tajvan és Csehország gazdasági együttműködését. Mivel Kína nem ismeri el Tajvant önálló államként, ezért Peking a látogatást önmagában provokációként értékelte, ráadásul Vystrčil az egyik beszédét J. F. Kennedy híres berlini szavaira utalva azzal kezdte, hogy „tajvani vagyok”, és személyesen is a támogatásáról biztosította „Tajvant és a szabadság legnagyobb értékét”. 

 

A látogatás eredménye diplomáciai összetűzés lett Csehország és Kína között: Vang Ji kínai külügyminiszter megfenyegette Vystrčilt és Csehországot azzal, hogy ez sokba fog még nekik kerülni, majd a két ország bekérette egymás nagyköveteit. Csehország a közép-európai térségből azonban rögtön támogatást is kapott.

 

„Szlovákia a Cseh Köztársaság mellett áll”

 

reagált Zuzana Čaputová szlovák elnökasszony kedd este a Twitteren. Szerinte az EU és Kína kapcsolatai a kölcsönös tiszteleten alapulnak, és egy EU-tagállammal és képviselőivel szembeni fenyegetés a partnerségük lényegével megy szembe, ezért a cseheket fenyegető kínai szavak elfogadhatatlanok.

 

Szerdán a szlovák külügyminisztérium is Čaputová mellé állt az ügyben, teljes támogatásulról biztosítva az elnököt. Ugyanakkor a külügy szóvivője azt is kiemelte, hogy Szlovákia a külpolitikában támogatja és tiszteletben tartja az „egy Kína elvét”, vagyis Kína azon elvárását, hogy Tajvant a nemzetközi közösség ne ismerje el független államként. 

 

Szlovákia azonban a Tajvannal való pragmatikus együttműködéstől sem zárkózik el.

 

Čaputová kiállása Csehországban is nagy sikert aratott, a csehek úgy érzik, a szlovák elnök a saját elnökük, a közismerten Kína-barát Miloš Zeman helyett is kiállt értük, írja a Denník N. 

 

Szijjártó minisztériuma egyelőre hallgat

 

A visegrádi négyek híres egysége azonban ebben az ügyben nem látszik körvonalazódni. Az Azonnali kíváncsi volt ugyanis arra, hogy a más ügyekben a V4-ek közös fellépését, mi több megbonthatatlan egységét hangsúlyozó magyar kormány ebben az esetben is hasonló kezdeményőkészséggel tervez-e eljárni, mint amikor a beutazási korlátozások ellenére engedélyezte a már lefoglalt szállással rendelkező cseh turisták belépését Magyarországra. Ezért az alábbi kérdésekkel kerestük meg a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumot:

 

+ Hogyan értékeli a Külgazdasági és Külügyminisztérium a cseh alsóház elnökének tajvani látogatását?

 

+ Hogyan értékeli a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Kínai Népköztársaság reakcióját?

 

+ A V4-es országok egységes fellépését hangsúlyozó magyar kormánytól várható-e hasonló kiállás Csehország mellett?

 

A minisztériumtól azonban többszöri e-mailezést és telefonálást követően sem kaptunk választ a feltett kérdéseinkre.

 

NYITÓKÉP: Ingo Mehling / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás