Kína megfenyegette a cseheket, a V4-ek egységét hirdető Budapestnek egy szava nincs ehhez

Szerző: Renczes Ágoston
2020.09.04. 14:17

A Kína által befenyített csehek ügyében nem olyan előzékeny Magyarország, mint a már lefoglalt szállással rendelkező cseh turistákkal.

Kína megfenyegette a cseheket, a V4-ek egységét hirdető Budapestnek egy szava nincs ehhez

Vasárnap egy népes delegáció élén Tajvanra látogatott a cseh alsóház ellenzéki elnöke, Miloš Vystrčil, hogy elősegítse Tajvan és Csehország gazdasági együttműködését. Mivel Kína nem ismeri el Tajvant önálló államként, ezért Peking a látogatást önmagában provokációként értékelte, ráadásul Vystrčil az egyik beszédét J. F. Kennedy híres berlini szavaira utalva azzal kezdte, hogy „tajvani vagyok”, és személyesen is a támogatásáról biztosította „Tajvant és a szabadság legnagyobb értékét”. 

A látogatás eredménye diplomáciai összetűzés lett Csehország és Kína között: Vang Ji kínai külügyminiszter megfenyegette Vystrčilt és Csehországot azzal, hogy ez sokba fog még nekik kerülni, majd a két ország bekérette egymás nagyköveteit. Csehország a közép-európai térségből azonban rögtön támogatást is kapott.

„Szlovákia a Cseh Köztársaság mellett áll”

reagált Zuzana Čaputová szlovák elnökasszony kedd este a Twitteren. Szerinte az EU és Kína kapcsolatai a kölcsönös tiszteleten alapulnak, és egy EU-tagállammal és képviselőivel szembeni fenyegetés a partnerségük lényegével megy szembe, ezért a cseheket fenyegető kínai szavak elfogadhatatlanok.

Szerdán a szlovák külügyminisztérium is Čaputová mellé állt az ügyben, teljes támogatásulról biztosítva az elnököt. Ugyanakkor a külügy szóvivője azt is kiemelte, hogy Szlovákia a külpolitikában támogatja és tiszteletben tartja az „egy Kína elvét”, vagyis Kína azon elvárását, hogy Tajvant a nemzetközi közösség ne ismerje el független államként. 

Szlovákia azonban a Tajvannal való pragmatikus együttműködéstől sem zárkózik el.

Čaputová kiállása Csehországban is nagy sikert aratott, a csehek úgy érzik, a szlovák elnök a saját elnökük, a közismerten Kína-barát Miloš Zeman helyett is kiállt értük, írja a Denník N. 

Szijjártó minisztériuma egyelőre hallgat

A visegrádi négyek híres egysége azonban ebben az ügyben nem látszik körvonalazódni. Az Azonnali kíváncsi volt ugyanis arra, hogy a más ügyekben a V4-ek közös fellépését, mi több megbonthatatlan egységét hangsúlyozó magyar kormány ebben az esetben is hasonló kezdeményőkészséggel tervez-e eljárni, mint amikor a beutazási korlátozások ellenére engedélyezte a már lefoglalt szállással rendelkező cseh turisták belépését Magyarországra. Ezért az alábbi kérdésekkel kerestük meg a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumot:

+ Hogyan értékeli a Külgazdasági és Külügyminisztérium a cseh alsóház elnökének tajvani látogatását?

+ Hogyan értékeli a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Kínai Népköztársaság reakcióját?

+ A V4-es országok egységes fellépését hangsúlyozó magyar kormánytól várható-e hasonló kiállás Csehország mellett?

A minisztériumtól azonban többszöri e-mailezést és telefonálást követően sem kaptunk választ a feltett kérdéseinkre.

NYITÓKÉP: Ingo Mehling / Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek