A szlovák elnök kiállt a Kína által megfenyegetett csehek mellett

Szerző: Varsányi Bence
2020.09.02. 10:40

Zuzana Čaputová szerint elfogadhatatlan, hogy Kína nyíltan megfenyegette a cseh felsőház elnökét, miután az Tajvanba látogatott.

A szlovák elnök kiállt a Kína által megfenyegetett csehek mellett

Zuzana Čaputová szlovák elnök nyilvános Twitter-bejegyzésben kritizálta Kína Csehország felé irányuló fenyegetését kedden.

„Szlovákia a Cseh Köztársaság mellett áll, az EU és Kína kapcsolatai pedig a párbeszéden és a kölcsönös tiszteleten alapulnak. Egy EU-tagállammal és képviselőivel szembeni fenyegetés a partnerségünk lényegével megy szembe, ezért elfogadhatatlan” – írja Čaputová.

Az fenyegetést az váltotta ki, hogy vasárnap Tajpejbe, Tajvan fővársába érkezett Miloš Vystrčil, a cseh felsőház ellenzéki elnöke. A Kínai Népköztársaság viszont nem ismeri el önálló nemzetközi kapcsolatok kialakítására alkalmas tartománynak Tajvant, a látogatást pedig Vang Ji kínai külügyminiszter “nyílt provokációnak nevezte”, majd megüzente Vystrčilnek, hogy “súlyos árat fog fizetni a rövidlátó viselkedéséért és a politikai opportunizmusáért".

A konfliktusról az Azonnali megkérdezte Salát Gergely Kína-szakértőt is, aki szerinte bár Kína minden esetben, így most is nagyon rosszul viseli, amikor valaki gesztust tesz Tajvan felé, a gazdasági lépéseken túl – amely például a cseh termékek formális vagy informális bojkottját jelentheti – aligha számolhatnak más szankciókkal a csehek. „Ha például Kína a közeljövőben befektetést vagy beruházást akarna a térségbe hozni – amit egyébként nem tervez – akkor aligha Csehországot fogja ehhez választani” – fogalmazott Salát.

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová / Wikimedia Commons

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek