+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. szeptember 2. szerda, 10:40
Zuzana Čaputová szerint elfogadhatatlan, hogy Kína nyíltan megfenyegette a cseh felsőház elnökét, miután az Tajvanba látogatott.

Zuzana Čaputová szlovák elnök nyilvános Twitter-bejegyzésben kritizálta Kína Csehország felé irányuló fenyegetését kedden.

 

 

„Szlovákia a Cseh Köztársaság mellett áll, az EU és Kína kapcsolatai pedig a párbeszéden és a kölcsönös tiszteleten alapulnak. Egy EU-tagállammal és képviselőivel szembeni fenyegetés a partnerségünk lényegével megy szembe, ezért elfogadhatatlan” – írja Čaputová.

 

Az fenyegetést az váltotta ki, hogy vasárnap Tajpejbe, Tajvan fővársába érkezett Miloš Vystrčil, a cseh felsőház ellenzéki elnöke. A Kínai Népköztársaság viszont nem ismeri el önálló nemzetközi kapcsolatok kialakítására alkalmas tartománynak Tajvant, a látogatást pedig Vang Ji kínai külügyminiszter “nyílt provokációnak nevezte”, majd megüzente Vystrčilnek, hogy “súlyos árat fog fizetni a rövidlátó viselkedéséért és a politikai opportunizmusáért".

 

A konfliktusról az Azonnali megkérdezte Salát Gergely Kína-szakértőt is, aki szerinte bár Kína minden esetben, így most is nagyon rosszul viseli, amikor valaki gesztust tesz Tajvan felé, a gazdasági lépéseken túl – amely például a cseh termékek formális vagy informális bojkottját jelentheti – aligha számolhatnak más szankciókkal a csehek. „Ha például Kína a közeljövőben befektetést vagy beruházást akarna a térségbe hozni – amit egyébként nem tervez – akkor aligha Csehországot fogja ehhez választani” – fogalmazott Salát.

 

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás