Szlovák elnök: Amiben eltér a véleményünk, arról beszéljen mindenki a saját nevében a V4-ben

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.11. 10:10

Szlovákia számára fontos a szorosabb európai integráció, és Európa-párti V4-et szeretne.

Szlovák elnök: Amiben eltér a véleményünk, arról beszéljen mindenki a saját nevében a V4-ben

Február 15-én lesz a harmincadik évfordulója a visegrádi csoport létrehozásának. Ebből az alkalomból találkozott február 9-én és 10-én Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar, Miloš Zeman cseh és Zuzana Čaputová szlovák elnök Lengyelországban a balti-tengeri Hel-félszigeten fekvő Jurata üdülőhelyen. 

„A csoport fontos, ha nem a legfontosabb katalizátora az együttműködésnek egész Közép-Európában. Jelentős mértékben hozzájárul az együttműködéshez az Európai Unióban és a NATO-ban. A Visegrádi Csoport vonzó modell lehet a Nyugat-Balkán országainak” – idézi Andrzej Duda lengyel elnököt az Euronews. 

A tárgyalások során az államfők egyetértettek abban, hogy az országcsoport megalakulásától eltelt 30 év sikeres és eredményes volt – mondta Áder János a találkozóról közvetített sajtókonferencián a Napi.hu szerint. A V4 soros lengyel elnökségének az a jelmondata, hogy „erős V4-ek az erős Európában”, Áder szerint ez jó iránytű lesz a következő esztendőkre is.

Zuzana Čaputová szlovák elnök a Facebook-oldalán foglalta össze a gondolatait a találkozó félidejében. 

A célok, amiket a négy szomszéd által alkotott csoport három évtizeddel ezelőtt kitűzött maga elé – a demokrácia építése, a szabadság kiteljesítése, a régió visszavezetése az egyesült Európába – a szlovák elnök szerint teljesültek.

„Tájékoztattam a partnereinket, hogy Szlovákia számára stratégiailag fontos, hogy kitartson  a szorosabb európai integráció mellett.

Ezért mi amellett vagyunk, hogy a V4 csoport proeurópai irányba haladjon tovább, és hogy együtt konstruktív hang maradjunk” – írja Čaputová. 

A szlovák elnök szerint magától értetődő, hogy elmélyítik az együttműködést azokon a területeken, amikben azonos az álláspontjuk, de egyúttal tiszteletben is tartják a különbségeket. 

Közös hang szóljon mindannyiunk nevében ott, ahol egyetértés van, de amiben különbözünk, ott mindenki a saját nevében beszéljen

 

– fogalmaz Čaputová, aki ugyanakkor úgy látja, hogy az együttműködés elmélyítésének nagyon tágak a lehetőségei, és ebben a találkozó is megerősítette. Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal gazdag közös történelem van mögöttünk, így a problémákon és a kihívásokon is osztozunk – írja a szlovák elnök.

Ahogy azzal az Azonnali több cikkben is foglalkozott, a  V4 egységét próbára tette az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló vita. Novemberben a szlovák külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Magyarország visszaél a V4 megnevezéssel, mert Varga Judit a visegrádi együttműködés újabb lépcsőfokaként vezetett fel egy a jogállamiság értelmezésének közép-európai hangját erősítendő, Lengyelországgal közössen létrehozott programot, amiben sem Szlovákia, sem Csehország nem kívánt részt venni. Az uniós költségvetés és helyreállítási alap magyar-lengyel vétóját Szlovákia és Csehország is bírálta, a szlovák külügyminiszter pedig az egyik legolvasottabb szlovák hírportálon megjelentetett véleménycikkben cáfolta tételesen Magyarország jogállamisági mechanizmussal szembeni érveit.

 

NYITÓKÉP: Andrzej Duda / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek