Szembeszegült egy prágai polgármester az orosz külüggyel, nem állítja helyre a megrongált szovjet emlékművet

Szerző: Illés Gergő
2019.08.23. 18:57

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Szembeszegült egy prágai polgármester az orosz külüggyel, nem állítja helyre a megrongált szovjet emlékművet

A Szabadság téri szovjet megszállási (felszabadítási?, hősi?) emlékműhöz hasonló a Prága hatodik kerületében álló világháborús szovjet emlékmű kálváriája – az 1980. május 9-én felavatott szobrot, mely Ivan Konyevet, a Vörös Hadsereg Prágát is felszabadító marsallját ábrázolja, számtalanszor megrongálták már a prágai tavasz eseményei után a szovjet megszállás iránt nem túlzottan lelkesedő városlakók.

A vörös szépet jelent, hát hadd maradjon így

A Dejvice kerületben álló emlékművet a 89-es bársonyos forradalom után már legalább ötször rongálták meg, legtöbbször a prágai tavasz eseményei kapcsán. Így történt ez a Csehszlovákia elleni katonai műveletek megindításának 51. évfordulóján is (ez volt augusztus 21-én), mikor Konyevre a Cseh Rádió tudósítása szerint 22-ére vörös festéket öntöttek, elé pedig az 1968-as dátum kíséretében annyit írtak:

„Nemet mondunk a véres marsallra! Nem felejtünk!”

Az orosz külügy a volt keleti blokk országaiban felavatott szovjet háborús emlékművek megrongálása miatt máig eléggé ki tud akadni, ezért a prágai hatodik kerület önkormányzata – ahogy az lenni szokott – be is jelentette, hogy egy napon belül eltávolítják a festéket és helyreállítják a szobrot, valamint a rendőrség is megkezdte az elkövető(k) keresését. Ekkor lépett a képbe Ondřej Kolář, a kerület polgármestere, aki egy Facebook-posztban leszögezte:

a szovjet emlékművet márpedig nem mossák le, és különben is, „a vörös oroszul nem tesz mást, mint annyit, hogy szép”

– utalt a városatya az orosz krasznij (vörös) és a kraszivij (szép) szavak hasonlóságára, no meg a vörös festékre.

Konyev mérlege: egy magyar és egy cseh szabadságharc leverése

Pénteken pedig már bővebben is kifejtette, miért is nem állítják helyre az emlékművet. „Mikor olyasmi történik, mint most, életbe léptetjük a vandalizmus utáni szokásos procedúráinkat. De most úgy döntöttünk, hogy maradjon úgy, ahogy van, mivel az én személyes véleményem szerint a szoborra írt feliratok igazak” – fogalmazott Kolář hozzátéve, hogy a felirat csak kiegészíti a szobor melletti plakettre írt információkat.

Amely egyébként elismeri, hogy a Vörös Hadsereg valóban felszabadította Prágát a náci uralom alól, ugyanakkor kicsit igyekszik árnyalni a Konyevről alkotott képet: a marsall ugyanis cseh történészek szerint személyesen támogatta az 1968-as prágai tavasz ellenében a Varsói Szerződés országai által indított katonai műveleteket megelőző titkosszolgálati akciót. Az orosz álláspont szerint ezen információ hamis, mivel a marsall 1963-tól kora miatt már nem töltött be vezető pozíciót a hadseregnél.

Konyev nevét ha a magyarok nem is hallhatták túl gyakran, a hazai események alakításában is jelentős szerepet játszott: 1956-ig ő töltötte be a Varsói Szerződés haderejének főparancsnoki tisztségét,

így pedig személyesen irányította a magyar forradalom leverését a Forgószél hadművelet keretei között.

Az orosz külügy bekérette a cseh ügyvivőt

Az önkormányzat által kihelyezett új plakettek, melyek ezen információkat is tartalmazzák, a prágai orosz nagykövetség szerint felelőssé tehetőek a „barbári” vandalizmusért.

A jobbliberális TOP09 párt politikusa, Kolář szerint ugyanakkor a nagykövetség állításai nem helytállóak, szerinte a plakettek „érthető és igaz nyelvezettel fogalmaznak arról, hogy ki is volt valójában a marsall”.

„Nem látom értelmét, hogy miért is költsük a hatodik kerületiek pénzét olyasvalamire, melynek jelenlétét ők maguk nem is szeretik, zavarja őket, és folyamatos vitákat gerjeszt”

– indokolta a politikus. Kolář egyúttal felajánlotta, az oroszok nyugodtan elvihetik a szobrot a saját felségterületükre, ez pedig megakadályozza a további vandalizmust.

Nem késlekedett az orosz külügyminisztérium az ügyben, a RIA Novosztyi állami hírügynökség tudósítása szerint péntek este az ügyben már be is idézték Csehország ideiglenes moszkvai ügyvivőjét a minisztériumba. Az éles hangú külügyi közlemény szerint az önkormányzat „megpróbálja eltorzítani és újraírni a történelmet, kisebbíteni a Nagy Győzelem jelentőségét (vagyis a Vörös Hadsereg a nácik ellenében aratott diadalát az európai hadszíntéren 1945. május 9-én - a szerk.), valamint a felszabadító katonákra a törtnélemi igazsággal ellentétes, negatív képet terjeszt a közbeszédben”.

BORÍTÓKÉP: Ivan Konyev emlékműve Prágában / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek