Lenácizta az orosz kulturális miniszter Prága egyik kerületi polgármesterét

Szerző: Illés Gergő
2019.09.07. 18:09

A polgármester felvetette a Prágát felszabadító Konyev marsall szobrának eltávolítását, napokon belül jött a nácizás az ingerült orosz féltől.

Lenácizta az orosz kulturális miniszter Prága egyik kerületi polgármesterét

Náci körzetvezetőhöz hasonlította Ondřej Kolářt, Prága hatodik kerületének polgármesterét az orosz kulturális miniszter, miután a városatya augusztus végén

nem volt hajlandó lemosatni Ivan Konyev, a Prágát is felszabadító szovjet hadvezér szobráról az arra ráöntött vörös festéket.

Az 1968-as beavatkozás évfordulóján már várni lehet a rongálást

Mint arról már részletesebben is beszámoltunk, Ivan Konyev marsall – és a neki 1980-ban emelt prágai szobor – igen megosztó Csehországban: való igaz, hogy a hadvezér a Vörös Hadsereg élén 1945-ben felszabadította a cseh fővárost a náci uralom alól, ugyanakkor Konyev és Csehszlovákia közös története nem állt meg itt.

A marsall ugyanis cseh történészek szerint személyesen támogatta az 1968-as prágai tavasz ellenében a Varsói Szerződés országai által indított katonai műveleteket megelőző titkosszolgálati akciót. Az orosz álláspont szerint ezen információ hamis, mivel a marsall 1963-tól kora miatt már nem töltött be vezető pozíciót a hadseregnél. Ráadásul Konyev 1956-ig töltötte be a Varsói Szerződés haderejének főparancsnoki tisztségét, így pedig személyesen irányította a magyar forradalom leverését a Forgószél hadművelet keretei között.

A fentiek miatt a Csehszlovákia elleni, 1968-as katonai műveletek megindításának évfordulóin Konyev marsall szobrát rendszeresen megrongálják, az önkormányzat pedig a diplomáciai balhék elkerülése érdekében rendszeresen helyreállítja a megosztó emlékművet. Nem úgy idén, amikor Ondřej Kolář jobbközép kerületi polgármester egy Facebook-posztban jelezte, hogy annyiszor állították már helyre rongálás után az emlékművet, hogy idén ezt az önkormányzat nem teszi meg.

Ha pedig úgy jobban tetszik az oroszoknak, nyugodtan elvihetik azt a nagykövetségük területére, vetette fel Kolář.

Micsoda Gauleiter az ilyen!

Végül civilek mosták le a hányattatott sorsú szobrot, akik természetesen tagadták, hogy politikai okból takarítottak volna. Azzal indokoltak inkább, hogy az emlékmű koszos, és más a jelek szerint nem fogja letakarítani.

A TASZSZ hírügynökség tudósítása szerint az üggyel kapcsolatban Vlagyimir Medinszkij orosz kulturális miniszter szólalt meg, egyúttal köszönetet mondva a szobor mellett kiálló – és Moszkva régi szövetségesének számító – Miloš Zeman cseh elnöknek. „Prágát Berlin eleste után szabadították fel. Nem volt sétagalopp. Konyev seregeit hátrahagyták, 12 ezer ember halt meg Prága felszabadításáért. Ezért Konyevnek Prága hálás lakói szobrot emeltek.

És akkor valamelyik kerület valami vezetője azt mondja, hogy előterjeszti a képviselőtestületnek a város felszabadítójának és szobrának lebontását. Micsoda helyi érdekű Gauleiter az ilyen!”

– háborgott Medinszkij. Gauleitereknek, vagyis területvezetőknek a nácik a párt regionális vezetőit hívták, vagyis Ondřej Kolářt ezzel a jelzővel csúnyán lenácizta az orosz kulturális miniszter.

„Miloš Zeman elnök bölcs és képzett emberként azt mondta, hogy ez [a szobor eltávolítása] szégyenletes volna, ilyet pedig nem szabad csinálni. Mi pedig hálásak vagyunk az elnök támogatásáért” – tette hozzá pénteken Medinszkij. Való igaz, hogy Zeman kiállt Konyev marsall szobra mellett: egy televíziós interjúban úgy nyilatkozott, szerinte hagyni kéne a szobrot ott, ahol van, és „nem megalázni magunkat azzal, hogy ilyen szintű ignoranciát mutatunk a történelem felé”. „Konyev marsall nemcsak Prágát, de Auschwitzot is felszabadította. Aki pedig emlékművek ellen küzd, az gyáva. Az emlékművek ugyanis nem tudják megvédeni magukat” – nyilatkozott az elnök.

BORÍTÓKÉP: Medinszkij kulturális miniszter (balra) és a lenácizott Ondřej Kolář (jobbra), háttérben Ivan Konyev prágai szobra. Forrás: Kreml, Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek