Prága döntött: lebontják a várost felszabadító szovjet marsall szobrát

Szerző: Illés Gergő
2019.09.13. 12:44

Ivan Konyev Prága felszabadítása után mellékesen levert egy magyar szabadságharcot, és a prágai tavasz lenyomásában is segített, épp ezért nem túl népszerű a városlakók körében.

Prága döntött: lebontják a várost felszabadító szovjet marsall szobrát

Úgy látszik, lassan megoldódhat Ivan Konyev szovjet hadvezér prágai szobrának ügye, miután csütörtökön Prága hatodik kerületének képviselőtestülete a Cseh Rádió tudósítása szerint úgy határozott: elbontják a várost a II. világháborúban felszabadító, ám később az '56-os magyar szabadságharc és a prágai tavasz leverésében is segédkező marsall szobrát.

Felszólalt az önkormányzat a szobor ellen, jött is a nácizás

Az ügyről az Azonnali a kezdetektől fogva beszámolt nektek, az Ivan Konyevnek 1980-ban emelt prágai szobor ugyanis folyamatos vita tárgya Csehországban. Való igaz, hogy a marsall komoly áldozatok árán felszabadította 1945-ben a cseh fővárost a náci uralom alól, ugyanakkor később a cseh történészek szerint személyesen támogatta az 1968-as prágai tavasz ellenében a Varsói Szerződés országai által indított katonai műveleteket megelőző titkosszolgálati akciót. Az orosz álláspont szerint ezen információ hamis, mivel a marsall 1963-tól kora miatt már nem töltött be vezető pozíciót a hadseregnél. A felszabadító Konyevről alkotott képet ráadásul tovább árnyalja, hogy 1956-ig töltötte be a Varsói Szerződés haderejének főparancsnoki tisztségét,

így pedig személyesen irányította a magyar forradalom leverését a Forgószél hadművelet keretei között.

Mindezek miatt a csehek a prágai tavasz leverésére indított katonai akció augusztusi évfordulóján rendre megrongálják Konyev marsall hatodik kerületben álló szobrát, most például a „mondjunk nemet a véres marsallra” feliratot festették rá, és vörös festékkel öntötték le. Ezt elégelte meg Ondřej Kolář jobbközép kerületi polgármester, aki bejelentette, hogy az önkormányzat unja már lemosni az emlékművet, és a szobrot egyébként is annyi vita övezi, hogy azt idén már ezt nem állítják helyre. Inkább javasolta, hogy ha az oroszoknak úgy jobban tetszik, nyugodtan elvihetik a szobrot orosz felségterületre, mondjuk a nagykövetségükre.

Az önkormányzat helyett végül civilek mosták le a marsall emlékművét, de a polgármester szavai elég felháborítóak voltak Vlagyimir Medinszkij orosz kulturális miniszternek, hogy heves kirohanásba kezdjen Kolář ellen

„Gauleiternek”, vagyis náci területvezetőnek titulálva a városatyát.

Ezzel szemben az oroszpárti cseh elnök Miloš Zemant Medinszkij vállon veregette mondván, hogy az államfő „bölcs és képzett ember”, mivel ellenezte a marsall szobrának eltávolítását. Lubomir Zaoralek szociáldemokrata cseh külügyminiszter a nácizásra úgy kontrázott, hogy „bárcsak az orosz kulturális miniszter próbálna többet megtudni az európai történelemről”. Aleš Chmelař külügyminiszter-helyettes az ügy miatt már be is kérette magához a prágai orosz nagykövetet.

Semlegesebb emlékművet tennének Konyev helyére

Végül csütörtökön szavazott a hatodik kerületi képviselőtestület Konyev szobrának eltávolításáról, a javaslatot a Cseh Rádió tudósítása szerint pedig az összes középjobbos párt – a jobbliberális TOP 09 és STAN, a kereszténydemokrata KDU-ČSL, a konzervatív ODS – támogatta. Nem mindenki volt ilyen támogató – a női nevek -ová végződését eltörölni akaró, és az érettségin a diákokat már nulla ponttal is átengedni szándékozó Kalózpárt, valamint az Andrej Babis-féle ANO egy másik választással összekötött helyi népszavazást tartana az ügyről, ám javaslatukat a képviselők leszavazták.

A képviselők döntése alapján Konyev szobra nem tűnik el teljesen, hanem annak az önkormányzat egy másik helyet fog keresni.

Kolář felvetése szerint például, ha az olšany temetőbe vinnék a szobrot, annak még az oroszok is örülhetnének, mert akkor közel lenne az orosz katonák háborús sírjaihoz is. Ezt a megoldást Konyev lánya is elfogadhatónak tartotta egy interjúban.

Az emlékmű mostani helyére pedig egy, a várost 1945-ben a nácik alól felszabadító katonáknak emléket állító szobrot emelnének a jelenlegi tervek szerint. Így továbbra is lenne felszabadítási emlékmű a hatodik kerületben, csupán azt nem a meglehetősen ellentmondásos megítélésű Konyevről mintáznák.

BORÍTÓKÉP: Konyev marsall megrongált szobra Prágában (balra), és a szovjet hadvezér fotója (jobbra)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek