Bundesmutti megszülte az Euromuttit: Ursula von der Leyent

Szerző: Bukovics Martin
2019.07.03. 08:22

Ursula von der Leyenhez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb német politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette, politikailag nézve tehát végülis sikerről van szó. Ha az ő jelölése átmegy az EP-n, senki sem fogja tudni elmagyarázni, hogy az Európai Parlament nem bohócok gyülekezete.

Bundesmutti megszülte az Euromuttit: Ursula von der Leyent

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Ursula von der Leyent jelöli az állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács az Európai Bizottság élére. Panzer Uschit, ahogy a német közvélemény egy része nevezi azt a német CDU-s védelmi minisztert, akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. Szóval a Bundesmutti szült egy Euromuttit, bebizonyosodott, hogy az EU tényleg német felségterület, das vierte Reich, ahogy azt a lengyel PiS és a német viccpárt szokta mondani.

De ki ez a német néni?

Ursula von der Leyen jelölése egy az egyben rávilágít arra, mit is nevez a német nyelv Politikverdrossenheitnek, azaz a politikától való elfordulásnak, az azzal szembeni bizatmalanságnak. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb német politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette, politikailag nézve tehát végülis sikerről van szó. Legyen szó plágiumbotrányról, furcsa kifizetésekről tanácsadócégek felé, vagy épp a Bundeswehr, a német hadsereg lerohasztásáról:

Ursula Von der Leyen igazából egy moldovai államtitkári pozíciót sem érdemelne teljesítménye alapján, nemhogy az Európai Bizottság elnökségét.

Hogy miért kapta végül meg, óriási rejtély számomra, ahogy az is, hogyan mehettek ebbe bele azok a visegrádi államok, amelyek egyfelől szabadságharcolnak Németország ellen (Magyarország), hát még amelyek az egész EU-ban egy német birodalmi törekvést látnak (Lengyelország kormánypártja, a PiS). De tényleg, miben jobb a Fidesznek vagy a PiS-nek az északnémet Von der Leyen, mint a bajor Weber? Miben jobb az azonos neműek házasságát megszavazó nő, mint a katolikus férfi?

Ezt nem lehet kimagyarázni

És hogyan magyarázza el az elit az egyszerű embereknek, az európai választóknak Panzer Uschi bizottsági elnökségét? Igen, ti, ha hibáztok, bármikor ki lehettek rúgva, nem lesz pénzetek se lakásra, se nyaralásra, ezért mindent mindig nagyon jól kell csinálnotok mind a munkában, mind a magánéletben. De mi, ha hibázunk, az nem para, előfordul, that's life, ti fizetitek eleve! Ami nektek a lottó, az nekünk egy telefon!

Ezek után miért ne higgyen bárki is a korrupt EU-s elitről beszélő Nigel Farage-nak, Matteo Salvininek, pláne a rendszer konstruktív kritikáját adó Janisz Varufakisznak?

Eleve, ki szavazott Ursula Von der Leyenre? Arra a politikusra, akit saját választói három próbálkozás során háromszor nem küldtek be az egyéni választókörzetében a Bundestagba? Igen, az Európai Bizottság európaiak által meg nem választott potenciális elnökét 2009-ben is, 2013-ban is, és 2017-ben is csuklóból győzte le az aktuális tök ismeretlen szociáldemokrata Hannoverben.

Arról az Ursula Von der Leyenről van egyébként szó, aki vélhetően egy hete még maga sem tudta, hogy EB-elnök lesz. A több frakcióbeli forrásaim legalábbis nem tudtak arról, hogy nekik vagy valakinek egyáltalán bárki csak említette volna, hogy a német politikus neve is az asztalon van. A nevét a hírek szerint Emmanuel Macron francia elnök dobta be cserébe azért, hogy az Európai Központi Bankot egy franciára, Christine Lagarde-ra bízhassák; de az ötletet hamar támogatni kezdte Olaszország és a visegrádi országok is. Valószínűleg maga Von der Leyen is csak az elmúlt 24 órában értesült a fejleményekről a kancellár asszonytól, szerintem így:

- Hallo Uschi, van két hírem a számodra, egy jó meg egy rossz. Melyikkel kezdjem?

- Jaj, szia Angela, hát, nem tudom, kezdd a rosszal. Megint leesett egy helikopter?

- Hát, szerintem már nincs működő... na, mindegy, távoznod kell a kormányomból.

- Aucs. Ez rossz hír? Hát... te tudod. És mi a jó hír?

- Te leszel az Európai Bizottság új elnöke.

Mit lép erre az Európai Parlament?

Az Európai Parlament az előző ciklusban befenyítette az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot, hogy ha nem olyan embert jelölnek az Európai Bizottság elnökének, aki megmérettette magát Spitzenkandidatként, azaz valamelyik pártcsalád csúcsjelöltjeként, akkor az ilyen ejtőernyősöket elutasíthassa. (Anélkül ugyanis senki sem lehet bizottsági elnök, hogy az EP-ben ne szavazza meg a többség.) Reálisan ez azt jelenti, hogy a bizottsági elnökség a néppárti Manfred Weber, a balközép Frans Timmermans (aki nem csak Soros György – ahogy azt a Fidesz szajkózza –, hanem Dr. Techet Péter jelöltje is egyben), valamint a liberális Margrethe Vestager között kéne, hogy eldőljön. 

„Ha ez így átmegy az EP-n, senki sem fogja tudni elmagyarázni a következő öt év során, hogy nem bohócok gyülekezete vagyunk”

– hangzott egy érv egy EP-beli forrásomtól. Volt, aki eleve el se hitte, hogy a német miniszter jelölése nem a német viccpárttól jön. Ez ugyanis egyértelműen azt jelzi, hogy az EP full felesleges, simán kikerülhető, a valódi hatalom az Európai Tanácsban van az európai állam- és kormányfőknél. Az Európai Parlament ebben a helyzetben egyet tehet: köti az ebet a karóhoz, ejti Von der Leyent, és kikényszeríti, hogy az a Spitzenkandidat legyen a bizottságielnök-jelölt, akire egyértelmű nemet még se a visegrádiak, se mások nem mondtak (Webernek ugye annyi, Timmermanst pedig megvétózták), Macronnak is megfelel, és még nő is: Margrethe Vestager.

Épeszű és konzekvens álláspontja amúgy egyedül azoknak a Zöldeknek van a kérdésben, akiket egyébként forrásaim szerint ritka váratlanul ért, hogy a Tanács nem valamelyik Spitzenkandidat mellett tette le a voksát. Ők előre jelezték: nem szavazzák meg Von der Leyent. „Ezek a döntések, amelyek titkos szobákban történő több napos beszélgetések után születtek meg, groteszkek, és senkinek nem felelnek meg, csak bizonyos pártok hatalmi játékait elégítik ki. Miután ekkora volt a választási részvétel Európában, és ennyi választó tett tanúságot a változás mellett, nem ezt érdemelték” – indokolta Ska Keller, aki amúgy szívesen lenne majd a szerdai szavazás során az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Tanács által büszkén prezentált dealben egyébként van még egy érdekes ínyencség: miközben a komplett európai sajtó a klímaváltozástól és a globális forróságtól szorong, egy zöld politikusnak se jutott uniós toppozíció.

Most  olvasod először ezt a szöveget? Az azért lehet, mert még nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Akik feliratkoztak, sok mással együtt ezt a cikket is megkapták a postafiókjukba már reggel hétkor. Iratkozz fel itt!

FOTÓ: Német védelmi minisztérium

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek