+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. július 25. csütörtök, 11:16
Ne azt nézd, mit tehetsz te a Bundeswehrért, azt nézd, mit tehet a Bundeswehr érted: elég sokat.

Az elmúlt hónapok egyik legjobb német belpolitikai és kremlinológiai elemzését küldte ki hírlevele előfizetőinek Gabor Steingart német újságíró, a Handelsblatt korábbi főszerkesztője, akinek médiapiaci tevékenységét nemrég az Azonnalin külön is méltattuk. Éspedig arról, hogy miért tetszett meg annyira Angela Merkelnek Emmanuel Macron állítólagos ötlete Ursula von der Leyen német védelmi miniszter Európai Bizottság-elnökké tételéről. A lépésnek ugyanis nem csak Európa-politikai vetülete van, hanem legalább annyira német belpolitikai is – nem véletlen, hogy a hír kiszivárgásának perceiben az éppen az Európai Parlamentben tartózkodó német újságírók azt kezdték el rögtön találgatni, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer vagy Friedrich Merz lesz-e az új védelmi minisztere Németországnak.

 

AKK, a tartalékkancellár

 

Steingart rögtön azzal kezdi, hogy Kramp-Karrenbauert katonai tapasztalat, hadügy iránti érdeklődés, geostratégiai vízió és magabiztos angoltudás nélküli pártpolitikusnak nevezi, aki mindezek ellenére a nyakába kapta Európa második legnagyobb hadserege fölötti irányítást. (A legnagyobb a franciáké, a németek Bundeswehrje után az olaszoké következik.) „Ez a kinevezés a kancellár politikai számításából adódik:

 

egy olyan pártkatonát kíván állomásoztatni a közvetlen közelében, aki amennyiben erre szükség van, új választások kiírása nélkül, egyszerű jogi eszközökkel ügyvezető kancellárrá léphet elő.

 

AKK ezáltal kevésbé egy védelmi miniszter, sokkal inkább egy tartalékos kancellár” – írja Steingart.

 

Az újságíró szerint az elmúlt hetek azt bizonyítják, hogy Merkel pontosan tudja, politikai pályája végén van, ezért gyorsan betesz annyi bizalmast annyi pozícióba, amennyibe csak lehet. Ez az „Alkonypír-akció” megőrzi Merkel befolyását a kancellár nyugdíjas éveire is, tesz arról, hogy a következő években pozitív megvilágításba helyeződjék az életműve, és bebetonozza a mostani irányvonalat a következő tíz évre – legalábbis ez Merkel nagy terve, véli Steingart. A terv egyik lépése volt az is, hogy Ursula von der Leyen, Merkel egyik legfőbb bizalmasa az Európai Bizottság elnöki székébe kerüljön.

 

Macchiavellizmus csúcsra pörgetve

 

Ennek tükrében lényegében mindegy, mi mindent mondott beiktatási beszédében Annegret Kramp-Karrenbauer,

 

a feladata ugyanis nem az lesz, hogy rendbehozza végre a Bundeswehrt, hanem hogy ne bukjon bele a védelmi miniszterségbe Merkel távozásáig.

 

Steingart felidézi: miután a CDU nincs épp túl jó állapotban Kramp-Karrenbauer elnöksége alatt (tele vannak belső vitákkal, sokáig az sem volt biztos, hogy AKK egyáltalán alkalmas-e kancellárnak, ezért is pletykálták Friedrich Merz védelmi miniszterségét), ezért jót tesz a politikusnak, hogy megkapta a Bundeswehrt mentsvárként. „Ez a két nő macchiavellista értelmezésben interpretálta John F. Kennedy szavait. Ne azt kérdezd, mit tudsz te tenni a Bundeswehrért. Kérdezd azt, mit tehet a Bundeswehr érted. Innen nézve egy nagy napot éltünk át. Merkel és AKK hatalompolitikai elszántságukat ünnepelték.”

 

FOTÓ: Tobias Koch / AKK Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kérdés, hogy mekkora sikerrel: a különösen befolyásos, német, spanyol, francia vagy olasz néppárti tagpártok továbbra is hallgatnak a Fideszről.

Az elmúlt 24 órában 950-en haltak bele a fertőzésbe. A terjedés viszont lassul, a kormány is bizakodó.

Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér?

A Stacy's Mom című alterrock himnusz szerzője, Adam Schlesinger 52 éves volt.

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás