Lekeleteurópaizták Salvinit, amiért Orbán, Babiš, Kaczyński társaságában szavazott

Szerző: Bukovics Martin
2019.07.02. 14:29

Címlapon sértette vérig legérzékenyebb pontján Matteo Salvini olasz belügyminisztert a berlini Die Tageszeitung napilap. Nemes egyszerűséggel lekeleteurópaizta, amiért a magyar, a lengyel és a cseh kormányfővel együtt nem támogatta Frans Timmermans bizottsági elnökségét.

Lekeleteurópaizták Salvinit, amiért Orbán, Babiš, Kaczyński társaságában szavazott

Az új keleti blokk – ezzel a Németországban megsemmisítőnek számító címmel adja el mai lapszámát a német baloldali Die Tageszeitung napilap. A címlapon a valóban kelet-európai Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Jarosław Kaczyński lengyel PiS-elnök és Andrej Babiš cseh kormányfő mellett egy nem igazán kelet-európai politikus, az olasz szélsőjobboldali belügyminiszter, Matteo Salvini, a legnépszerűbb olasz párt, a Lega elnöke is ott van.

A címlap arról szólt, hogy a holland Frans Timmermans bizottsági elnökségét ez a négy poliitkus akasztotta meg. Hogy ez miért baj a lap szerint, azt a lap bécsi (és ezáltal egyben budapesti) tudósítója, Ralf Leonhard által jegyzett címlapos vezércikk meg is magyarázza.

Szerinte Orbán kedvében nehéz járni: ő bár nem támogatja a néppárti Manfred Weber bizottsági elnökségét, de a szociáldemokrata Frans Timmermans maga a vörös posztó a fideszes politikus szemében, mivel támogatta mind a Lengyelország, mind a Magyarország elleni hetes cikkelyes szankciós eljárás megindítását. 

„A kopasz Timmermans, aki az EP-választási kampányban egy szociális Európáért és egy ökológiai fordulatért állt ki, lényegében a nacionalista Orbán és Kaczyński antitézise.”

A lap cikke szerint a visegrádi országok eleve egyfajta konzervatív fék szerepét töltik be az EU-ban, a lengyelek és a magyarok pedig kormányzati szinten remekül kijönnek egymással a hetes cikkelyes szankciók miatti sorsközösségükben. Orbánt ezenfelül még az is önbizalommal tölti el, hogy a migráció témájának felfedezését követően lényegében mindent el tud otthon adni a bevándorlásellenességre hivatkozva: plakátkampányokat Soros György vagy Jean-Claude Juncker ellen. Ralf Leonhard felidézi: tavasszal nem csak Juncker, de Timmermans ellen is tervezett plakátkampányt a magyar adófizetők pénzén az Orbán-kormány, ám azt a junckeres akció negatív visszhangja miatt végül lefújták. Orbán most megtalálta az alkalmat arra, hogy visszaüssön – kommentálja a holland baloldali politikus EB-elnökségének magyar elutasítását a cikk.

Matteo Salvinire egy szót sem fecsérelnek a véleménycikkben, ami még inkább megalázóvá teszi a címlapot a politikus számára. Salvini politikai pályafutása alatt nem épp az egykori keleti blokk barátjaként lépett fel, egyik ilyen emlékezetes megszólalása az volt, amikor tavaly nyáron rabszolgaexporttal vádolta Romániát és Bulgáriát, amiért buszokkal mennek onnan emberek ezrei Olaszországba dolgozni az otthoninál jobb, de az olasz átlagnál jelentősebben rosszabb bérekért.

Szintén Salvini kelet-európaiságát vonja kétségbe, hogy ő maga is támogatja a trieszti régió legás elnökének javaslatát, miszerint épüljön fal a szlovén-olasz-határra.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek