+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 2. kedd, 21:16
Szerintük nem azért szavaztak olyan sokan az EP-választásokon, hogy ilyen groteszk háttéralkuk alapján dőljön el, ki vezesse Európát.

Miután az Európai Tanács eldöntötte, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minsztert javasolják az Európai Bizottság élére, több pártcsalád, így a Zöldek, a Renew Europe és az S&D képviselői is összeültek tanácskozni, hogy megvitassák az álláspontjukat.

 

Úgy tűnik, a Zöldek jutottak konszenzusra elsőként, mégpedig úgy, hogy elutasítják az Európai Tanács, vagyis a tagállami állam- és kormányfők javaslatát.

 

Ska Keller, a Zöldek társelnöke a Politico szerint azt mondta: „Ezek a döntések, amelyek titkos szobákban történő több napos beszélgetések után születtek meg, groteszkek, és senkinek nem felelnek meg, csak bizonyos pártok hatalmi játékait elégítik ki.

 

Miután ekkora volt a választási részvétel Európában, és ennyi választó tett tanúságot a változás mellett, nem ezt érdemelték”.

 

Keller szerint nem úgy kellett volna dönteni, hogy az kiadja a pártok és a személyes érdekek legkisebb közös többszörösét: „Európának dinamikus politikai változásokra van szüksége, és ezt ez a csomag nem adja meg” – mondta. 

 

Philippe Lamberts, a zöldfrakció másik vezetője azt mondta, a Parlamentnek függetlenül kellene döntenie, és nem úgy, ahogyan az otthoni kormányok elvárják, és nem szabadna engedni, hogy a Tanács „gyengén megfőzött kompromisszumos döntése” átmenjen. Keller még hozzátette, hogy a

 

Parlamentnek nem szabadna engednie, hogy a Tanács döntse el az elnökséget.


„A parlamentáris demokráciáért harcolunk. Szükségünk van egy tisztességesebb, szociálisabb és környezetbarátabb Európára, amely a polgárok számára működik, és harcolni fogunk, hogy az EU a következő öt évben ezt elérje.” 
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás