+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 2. kedd, 21:16
Szerintük nem azért szavaztak olyan sokan az EP-választásokon, hogy ilyen groteszk háttéralkuk alapján dőljön el, ki vezesse Európát.

Miután az Európai Tanács eldöntötte, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minsztert javasolják az Európai Bizottság élére, több pártcsalád, így a Zöldek, a Renew Europe és az S&D képviselői is összeültek tanácskozni, hogy megvitassák az álláspontjukat.

 

Úgy tűnik, a Zöldek jutottak konszenzusra elsőként, mégpedig úgy, hogy elutasítják az Európai Tanács, vagyis a tagállami állam- és kormányfők javaslatát.

 

Ska Keller, a Zöldek társelnöke a Politico szerint azt mondta: „Ezek a döntések, amelyek titkos szobákban történő több napos beszélgetések után születtek meg, groteszkek, és senkinek nem felelnek meg, csak bizonyos pártok hatalmi játékait elégítik ki.

 

Miután ekkora volt a választási részvétel Európában, és ennyi választó tett tanúságot a változás mellett, nem ezt érdemelték”.

 

Keller szerint nem úgy kellett volna dönteni, hogy az kiadja a pártok és a személyes érdekek legkisebb közös többszörösét: „Európának dinamikus politikai változásokra van szüksége, és ezt ez a csomag nem adja meg” – mondta. 

 

Philippe Lamberts, a zöldfrakció másik vezetője azt mondta, a Parlamentnek függetlenül kellene döntenie, és nem úgy, ahogyan az otthoni kormányok elvárják, és nem szabadna engedni, hogy a Tanács „gyengén megfőzött kompromisszumos döntése” átmenjen. Keller még hozzátette, hogy a

 

Parlamentnek nem szabadna engednie, hogy a Tanács döntse el az elnökséget.


„A parlamentáris demokráciáért harcolunk. Szükségünk van egy tisztességesebb, szociálisabb és környezetbarátabb Európára, amely a polgárok számára működik, és harcolni fogunk, hogy az EU a következő öt évben ezt elérje.” 
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Az ötcsillagos vezér lehazugozta Matteo Salvinit.

Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás mégis meg akarja tiltani számukra Szlovénia zászlaját.

Egy hétig nem működött az Európai Unió által finanszírozott navigációs rendszer.

Ugyan Koczka Tibor az elmúlt öt évben Szombathely kormánypárti alpolgármestere volt, arról se szóltak neki, hogy nem kívánják őt újraindítani.

A zágrábi belügy megtiltotta a baloldali vezetésű városnak, hogy a magyar időkből származó trikolórját használja. A horvát Közigazgatási Bíróság azonban most kimondta: ez jogellenes.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás