+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 2. kedd, 21:16
Szerintük nem azért szavaztak olyan sokan az EP-választásokon, hogy ilyen groteszk háttéralkuk alapján dőljön el, ki vezesse Európát.

Miután az Európai Tanács eldöntötte, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minsztert javasolják az Európai Bizottság élére, több pártcsalád, így a Zöldek, a Renew Europe és az S&D képviselői is összeültek tanácskozni, hogy megvitassák az álláspontjukat.

 

Úgy tűnik, a Zöldek jutottak konszenzusra elsőként, mégpedig úgy, hogy elutasítják az Európai Tanács, vagyis a tagállami állam- és kormányfők javaslatát.

 

Ska Keller, a Zöldek társelnöke a Politico szerint azt mondta: „Ezek a döntések, amelyek titkos szobákban történő több napos beszélgetések után születtek meg, groteszkek, és senkinek nem felelnek meg, csak bizonyos pártok hatalmi játékait elégítik ki.

 

Miután ekkora volt a választási részvétel Európában, és ennyi választó tett tanúságot a változás mellett, nem ezt érdemelték”.

 

Keller szerint nem úgy kellett volna dönteni, hogy az kiadja a pártok és a személyes érdekek legkisebb közös többszörösét: „Európának dinamikus politikai változásokra van szüksége, és ezt ez a csomag nem adja meg” – mondta. 

 

Philippe Lamberts, a zöldfrakció másik vezetője azt mondta, a Parlamentnek függetlenül kellene döntenie, és nem úgy, ahogyan az otthoni kormányok elvárják, és nem szabadna engedni, hogy a Tanács „gyengén megfőzött kompromisszumos döntése” átmenjen. Keller még hozzátette, hogy a

 

Parlamentnek nem szabadna engednie, hogy a Tanács döntse el az elnökséget.


„A parlamentáris demokráciáért harcolunk. Szükségünk van egy tisztességesebb, szociálisabb és környezetbarátabb Európára, amely a polgárok számára működik, és harcolni fogunk, hogy az EU a következő öt évben ezt elérje.” 
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás