A Zöldek elutasítják Ursula von der Leyen jelölését

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.02. 21:16

Szerintük nem azért szavaztak olyan sokan az EP-választásokon, hogy ilyen groteszk háttéralkuk alapján dőljön el, ki vezesse Európát.

A Zöldek elutasítják Ursula von der Leyen jelölését

Miután az Európai Tanács eldöntötte, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minsztert javasolják az Európai Bizottság élére, több pártcsalád, így a Zöldek, a Renew Europe és az S&D képviselői is összeültek tanácskozni, hogy megvitassák az álláspontjukat.

Úgy tűnik, a Zöldek jutottak konszenzusra elsőként, mégpedig úgy, hogy elutasítják az Európai Tanács, vagyis a tagállami állam- és kormányfők javaslatát.

Ska Keller, a Zöldek társelnöke a Politico szerint azt mondta: „Ezek a döntések, amelyek titkos szobákban történő több napos beszélgetések után születtek meg, groteszkek, és senkinek nem felelnek meg, csak bizonyos pártok hatalmi játékait elégítik ki.

Miután ekkora volt a választási részvétel Európában, és ennyi választó tett tanúságot a változás mellett, nem ezt érdemelték”.

Keller szerint nem úgy kellett volna dönteni, hogy az kiadja a pártok és a személyes érdekek legkisebb közös többszörösét: „Európának dinamikus politikai változásokra van szüksége, és ezt ez a csomag nem adja meg” – mondta. 

Philippe Lamberts, a zöldfrakció másik vezetője azt mondta, a Parlamentnek függetlenül kellene döntenie, és nem úgy, ahogyan az otthoni kormányok elvárják, és nem szabadna engedni, hogy a Tanács „gyengén megfőzött kompromisszumos döntése” átmenjen. Keller még hozzátette, hogy a

Parlamentnek nem szabadna engednie, hogy a Tanács döntse el az elnökséget.


„A parlamentáris demokráciáért harcolunk. Szükségünk van egy tisztességesebb, szociálisabb és környezetbarátabb Európára, amely a polgárok számára működik, és harcolni fogunk, hogy az EU a következő öt évben ezt elérje.” 
 

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek