Egy román párt is kampányol magyarul, nem csak az RMDSZ

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.13. 19:28

Becsületes úton messze jutunk, hirdeti magyarul is az EP-választáson harmadik helyre várt elitellenes román párt.

Egy román párt is kampányol magyarul, nem csak az RMDSZ

A romániai EP-választáson az erdélyi magyarok legnagyobb pártját, az RMDSZ-t leszámítva mindössze egy párt tartotta fontosnak, hogy anyanyelvén is megszólítsa a nagyjából 1,2 millió fős erdélyi magyarságot. Ez a párt a Romániában viszonylag újnak számító USR+PLUS, ami a román Momentumnak nevezett, a városi középosztály köreiben népszerű Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Dacian Cioloș volt technokrata miniszterelnök és uniós biztos pártjának (PLUS) közös listája – itt írtunk róluk bővebben.

Ők főleg a nagyobb erdélyi városokban – Kolozsváron, Marosvásárhelyen vagy Nagyváradon – lehetnek veszélyesek az RMDSZ-re, főleg azon magyarok körében, akiknek nem tetszik, hogy az RMDSZ kívülről támogatja az intézkedéseivel valamiért rendre korrupt politikusokat helyzetbe hozó bukaresti szociáldemokrata-liberális kormányt. Egy március végi közvélemény-kutatás szerint – melynek megrendelője egyébként maga a PLUS volt – Kolozsváron például a város lakosságának 40,4 százaléka az USR+PLUS-ra szavazna. A felmérés szerint az USR-PLUS kolozsvári szavazóinak 10,5 százaléka magyar, ami egyrészt nagyon nagy szám, másrészt mutatja, hogy jelentős azoknak a magyaroknak a mennyisége, akik nem kívánnak etnikai alapon szavazni.

EGYMÁS MELLETT AZ USR+PLUS ÉS AZ RMDSZ SEPSISZENTGYÖRGYÖN

A kommunikálni eleve magyarul is igyekvő, az Európai Parlamentben majd az Emmanuel Macron francia elnök és az ALDE-pártcsalád közös, Európai Reneszánsz névvel tervezett frakciójába beülni szándékozó USR+PLUS EP-listáján magyar politikus egyébként nincs befutó helyen. (Holott volt már ilyenre példa: 2007-ben Románia EU-csatlakozásának évében a jobboldali Nemzeti Liberális Párt [PNL] listájának hatodik helyéről a romániai WWF mostani igazgatója, Csibi Magor bejutott az EP-be – a Néppárt-tag PNL EP-listáját ehhez képest most egy magyarellenes tévésztár vezeti.) Ismertebb USR-s magyar politikus is egy van csak: a párt előző elnöke, a kolozsvári Elek Levente, aki most az USR alelnökeként tevékenykedik. 

Az EP-választáson Romániában egyébként a jobboldali PNL (25,6 százalék) győzelme várható a legfrissebb felmérés szerint. A második a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokrata névvel futó, valójában posztkommunista-nacionalista PSD (21,7 százalék), a harmadik pedig az USR-PLUS szövetség 16,4 százalékkal. Befutó helyen van még a kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális ALDE (12,2 százalék), valamint a Victor Ponta volt román kormányfő által szakadár PSD-sekkel létrehozott Pro România párt (11,7 százalék). Az RMDSZ az 5 százalékos bejutási küszöb környékén billeg (5,6 százalék).

Hogy a többi román párt mit ígér, és eleve mi mindent plakátol ki az EP-választásra, arra még bővebben visszatérünk az Azonnalin!

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek