Térképen a romániai eredmények: négy megyében is első az RMDSZ, Regátban megtört a PSD

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.27. 09:28

Térképen a romániai EP-választás végeredménye: az RMDSZ négy megyében is első lett, a PSD regáti uralma megtörni látszik, és ha a diaszpórán múlna, a román kormánykoalíció egyik pártja se jutna be a parlamentbe.

Térképen a romániai eredmények: négy megyében is első az RMDSZ, Regátban megtört a PSD

A román választási iroda által hétfő reggel ottani idő szerint 7:50-kor érvényes, a 18 730 szavazókörből 18 705 megszámlálása után közzétett részleges választási eredmények szerint az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok 26,79 százalékát kapta a vasárnapi EP-választásokon, a kormányzó posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) a 23,38 százalékát, az USR-PLUS 2020 Szövetség a 21,40 százalékát. Az RMDSZ lényegében megnyugodhat, bent lesz az EP-ben: a szavazók 5,44 százaléka voksolt rájuk, a Victor Ponta-féle Pro Románia pártra 6,61 százalék, a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetségére (ALDE) 4,24 százalék, a Traian Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártra (PMP) 5,65.

Még sokkal érdekesebb, ha mindezt térképen nézzük. A Hotnews térképre tette (e bekezdés után látható), hogy melyik romániai megyében melyik párt kapta a legtöbb szavazatot. A sárga a PNL-t, a piros a PSD-t, a zöld az RMDSZ-t, a kék az USR-PLUS-t jelzi. A térkép azért is érdekes, mert látható, hogy a Regátban (azaz Románia Kárpátokon túli területén) megtörni látszik a PSD egyeduralma: Iași (Jászvásár) megye az USR-é lett, Szucsáva, Konstanca és Ialomița megye pedig a PNL-é. Az, hogy a hagyományosan nem PSD-s Erdélyben van egy piros folt, nem meglepő: a nagy ipari és bányászati komplexumairól híres Hunyad megyéről van szó, az szoci környék.

Izgalmas megnézni azt is, melyik párt hol kapta a legtöbb szavazatot:

+ a PNL Klaus Johannis államelnök otthonában, a dél-erdélyi Szeben megyében (PNL 48,3, PSD 11, USR-PLUS 25, többiek küszöb alatt),

+ a PSD Liviu Dragnea pártelnök és bizalmasainak otthonában, a dél-olténiai Teleorman megyében számít kirobbanthatatlannak (PSD 47,5, PNL 26,6, USR 8,8, többiek küszöb alatt),

+ az USR-PLUS legnagyobb sikere Bukarest elhódítása volt: az egykor bukaresti pártként induló szövetség a főváros összes szektorában megkérdőjelezhetetlenül első lett (USR-PLUS 40,6, PSD 16,7 PNL 15,8, PMP 8,5, Ponta 6,9, RMDSZ küszöb alatt),

+ az RMDSZ nyilván Székelyföldön volt erős, Hargitában a voksok 83,24 százalékát kapta, itt ráadásul az összes többi párt az 5 százalékos küszöb alatt szerepelt. Kovásznában 69 százalékos lett az RMDSZ.

Ha a román diaszpórán múlna, a kormánykoalíció pártjai közül egyik sem kerülne be a parlamentbe. Körükben az USR-PLUS végzett az első helyen 40,4 százalékkal, a PNL a másodikon 31,7-tel, a PMP a harmadik 5,66-tal, az RMDSZ pedig a negyedik 5,45-tel.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek