El kell mennünk szavazni, mert a felettünk levő generációkat könnyű manipulálni egy kis olajjal és liszttel

2019.05.24. 16:21

Az Azonnali négy erdélyi nagyvárosban kérdezte végig a román járókelőket, hogy mi fontos nekik az idei EP-választáson, mi alapján választanak pártot? A legtöbben a változás mellett döntenek, és még egy Salvini-rajongó olaszt is találtunk. Videó!

A nagyszebeni EU-csúcs közben és után az Azonnali Erdélyt járta, hogy a székelyeken túl megkérdezzük az erdélyi románokat is, hogy mi alapján döntik el, hogy kire fognak szavazni. Négy nagyvárosból vannak megszólalóink: Nagyszebenből, Temesvárról, Kolozsvárról és Brassóból.

A válaszokból kitűnik, hogy a fiatalok leginkább az USR és a PLUS pártokból álló 2020 Szövetséghez vonzódnak, és a változásra voksolnak. Ebben persze semmi meglepő nincs, minden statisztika is ezt mutatja ki: a Dacian Cioloș technokrata exminiszterelnök által vezetett lista főleg a nagyvárosi fiatalok körében népszerű.

„Nekünk fiataloknak el kell mennünk szavazni, mert a felettünk levő két generációt könnyű manipulálni egy kis olajjal és liszttel, és a nyugdíjakról szóló hazugsággal” – mondja egy megszólaló fiatal

Nagyszebenben, aki ugyan nem tudja még, kire szavaz, de annyit igen, hogy egészen biztosan nem a legutóbbi választásokon legerősebben szereplő Szociáldemokrata Pártra (PSD), amelynek amúgy is szabadesést jeleznek a közvélemény-kutatások.

Kolozsváron többen is a város polgármesterét, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusát, Emil Bocot jelölték meg példáképnek – egy baj van csak ezzel, hogy Boc nem indul az EP-választáskon. A felmérések itt azt jelzik, hogy Cioloșék nyerik majd a várost. Nagyszebenben (azaz Klaus Johannis, a PNL színeiben megválasztott államelnök szülővárosában), Temesváron és Brassóban rendre a nemzeti liberálisok szoktak nyerni. Hogy ki mivel kampányol, azt itt lehet végignézni.

Ami meglepő: szinte az összes megszólaló koherensen érvel a döntése mellett, kivéve talán az utolsó megszólalót, ő maradjon meglepetés!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek