Szavaznának-e román pártra a székelyek?

2019.05.14. 18:05

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali ott járt, és megkérdezte a járókelőket. Úgy tűnik, semmi nem tántoríthatja el az RMDSZ-től a székelyeket, már azokat, akik egyáltalán elmennek szavazni.

A címben föltett kérdésre úgy tűnik, hogy a nem a válasz. Történt ugyanis, hogy az Azonnali a nagyszebeni EU-csúcs után nem Budapest, hanem Székelyföld fele vette az irányt, ahol megkérdeztük az utunkba esőket, vajon szavaznának-e román pártra, és amennyiben nem, elvileg elképzelhető-e, hogy így tegyenek valamikor?

Ezt a kérdést már szlovákiai magyaroknak is feltettük, úgy tűnik, az ottaniak sokkal kevésbé ragaszkodnak az etnikai alapú szavazáshoz. 

„A temetőbe elkísérnének, de képviselni biztosan nem fognak” – így egy székely bácsi a videóban.

Az összeállításból az is kitűnik, hogy az emberekhez az sem igazán jut el, hogy például a Dacian Cioloș (PLUS) és Dan Barna (USR) által összegrundolt szövetség próbálja megszólítani az RMDSZ-ből kiábrándult szavazókat. Csíkszeredában például egy fiatalember riporterünktől hallott erről először, de megígérte, utána fog nézni az USR+PLUS-nak. Más meg úgy véli: ahhoz, hogy hiteles legyen egy román párttól ez, fel kellene venni magyarokat is a listára. 

A csíksomlyói templom előtt két néni azt mondta, ők szavazni fognak Romániában is meg Magyarországon is. Amikor felvetettük nekik, hogy ahhoz magyarországi lakcímkártya is kell, azt mondták:

„Nem baj, van nekünk. Megoldjuk, mert vannak rokonok.”

De nézd inkább meg az egész videót!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek