Romániában nem korrupció van, csak másképp köszönnek meg dolgokat

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.19. 10:15

Viorica Dăncilă miniszterelnöknek sikerült olyan magyarázatot adnia az eltűnő pénzekre, ami mellett a magyarok teljesítménye a fasorban sincs.

Romániában nem korrupció van, csak másképp köszönnek meg dolgokat

Egészen megdöbbentő módon sikerült reagálnia Viorica Dăncilă román miniszterelnöknek az európai szocialisták találkozóján országa korrupciós ügyeire: Frank Engel luxemburgi kereszténydemokrata politikus története alapján Dăncilă tulajdonképpen kulturális sajátosságnak adta elő a jelenséget, aminek következtében Romániában szerinte nincs is korrupció – írja a Főtér.ro.

„Romániában nincs korrupció. Csupán arról van szó, hogy – kulturális értelemben – másképp köszönnek meg valamit valakinek” – hangzott a magyarázat.

A gondolatok jól láthatóan Engelt is lenyűgözték: „Igazán találékonynak éreztem, ahogy Dăncilă asszony a kulturális különbségekkel hozakodott elő. Vagyis, ha vásárolok magamnak egy kedvező bírósági döntést, akkor nem vagyok korrupt, és nem is korrumpálok senkit, csak másképp viselkedem kulturálisan.”

Hogy Dăncilă pontosan mit ért kulturális értelemben vett megköszönésnek, arra van pár jó példa: nemrég mi is összefoglaltuk a Recorder videós oknyomozását, amiben a településfejlesztési pénzeket sikerült olyan korrupt módon elosztani és eltüntetni, hogy abban a politikusoktól kezdve egy ortodox pópáig mindenkinek szerepe van. A történetnek ott is az a végkövetkeztetése, hogy nincs semmi látnivaló, Románia így megy. 

Úgy tűnik, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szervezetten próbálja lazítani a korrupcióval kapcsolatos vádakat, aminek része az is, hogy az országban működő ezzel foglalkozó hatóságokat is próbálják hitelteleníteni. A kormányfőt adó párt elnöke, Liviu Dragnea korábban már tudott azzal robbantani, amikor röviden reagált a hírre, hogy a román korrupcióellenes ügynökséget (DNA) vezető Laura Kövesi pályázott az Európai Ügyészség vezetésére: 

„Hol indul, az Eurovízión?”

FOTÓ: Román külügyminisztérium / Andreea Tănase

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek