+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. május 29. péntek, 15:00
Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg a nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére, júliusban pedig jöhet az első Orbán-Zelenszkij találkozó.

Május 29-én, pénteken rendezték meg végül az eredetileg március 26-ra tervezett találkozót Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter között. A találkozó célja az volt, hogy a felek megvitassák azt a komplex javaslatcsomagot, ami végre enyhülést hozhat a magyar-ukrán viszonyban. Mint ismert,

 

Magyarország 2017 óta blokkolja Ukrajna NATO-csatlakozását, azóta, hogy az a kisebbségeket komolyan korlátozó jogszabályokkal állt elő:

 

így például az országban az egyetlen állami és hivatalos nyelv az ukrán lett, továbbá az ukrán állam mindössze az általános iskola első négy osztályában engedélyezi a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását. Mint minden ilyesfajta korlátozás Ukrajnában, ezek is elsősorban majdnem 42 millió fős ország 17 százalékát kitevő orosz kisebbség ellen irányultak, de minden más kisebbség, így a 150 ezer fős kárpátaljai magyarság is kárvallottja az intézkedéseknek.

 

Az emiatt keletkezett konfliktust oldhatja fel fokozatosan az a közös deklaráció, amit pénteken fogadott el a két külügyminiszter – számoltak be róla a felek a közös sajtótájékoztatójukon.

 

Hogyan törhet meg a jég?

 

A deklaráció értelmében a két ország kész félretenni a korábbi vitáit. Ennek érdekében a felek felállítottak egy menetrendet, ami tartalmazza mind az oktatási, mind a nyelvhasználati problémák megoldása felé mutató lépéseket, valamint gazdasági fejlesztéseket is. Hogy a menetrend pontosan mit és mikorra ír elő, arról nem beszélt egyik külügyminiszter sem, Szijjártó Péter viszont elmondta, hogy júniusban három testület fog felállni: egy gazdasági és egy kisebbbségvédelmi vegyesbizottság, valamint egy közös oktatási munkacsoportot.

 

Ahogy Dmitro Kuleba fogalmazott – aki egyébként autóval érkezett Magyarországra, mert a WizzAir még nem jár –, ennek a három testületnek az lesz a feladata, hogy – az előírt menetrendnek megfelelően – tartalmommal feltöltsék azt, amiben az országok vezetői megegyeznek.

 

Amennyiben ezek a testületek sikeresen fognak működni, és megnyugtató módon lezárul az ukrán oktatási, illetve nyelhasználati törvény vitája, úgy Magyarország kész feloldani Ukrajna NATO-csatlakozásának blokkolását

 

– szögezte le Szijjártó Péter. Amíg ez megvalósul, Magyarország addig is keresni fogja az Ukrajnával közös sikertörténeteket, mert „azokon állva sokkal könnyebb a vitás kérdéseinket is megoldani”.

 

Ilyen sikertörténet lehet Szijjártó szerint az ukrán kormány abbéli szándéka, hogy – Kuleba elmondása szerint – komoly infrasturkturális fejlesztéseket terveznek Kárpátalján. Ehhez Magyarország igyekszik is megadni minden segítséget, így – mint azt a magyar külügyminiszter hangsúlyozta –

 

meghosszabbítják a kötött segélymegállapodást a két ország között, aminek keretében Magyarország ötvenmillió dollárral támogatja a kárpátaljai infrastrukturális fejlesztéseket.Továbbá Szijjártó Péter elmondta, már csak néhány technikai kérdést kell tisztázni ahhoz, hogy Nagyhódos és Nagypalád között új határátkelőhely nyíljon a magyar-ukrán határon, továbbá új határátkelőt terveznek létrehozni Beregdéda és Beregdaróc között is. A felek abban is egyetértettek, hogy a záhonyi Tisza-hidat fel kell újítani.

 

Orbán Viktor júliusban látogathatja meg az ukrán elnököt

 

A két ország közötti diplomáciai feszültség enyhítése érdekében Dmitro Kuleba bejelentette: Orbán Viktort hivatalosan is találkozóra hívja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki épp egy éve van hivatalában. A látogatás konkrét időpontjáról még nem egyeztek meg a felek, arra minden bizonnyal a külügyminiszterek fognak javaslatot tenni, de

 

az előzetes várakozások alapján – némi időt hagyva a most felállítandó három testületnek, hogy érdemi javaslatokat tehessenek le az asztalra – az Orbán-Zelenszkij találkozóra júliusban fog sor kerülni.

 

Ahogy a magyar, úgy az ukrán fél is tett gesztusokat jószándéka jeléül, így Dmitro Kuleba hangsúlyozta, Beregszászon közös ukrán-magyar projekt keretében kórházat fognak építeni, ami szimbóluma lehet az együttműködésnek. Az ukrán külügyminiszter továbbá azt is előirányozta, hogy növeljék a magyar kvótákat az ukrán fuvarozók számára – erről az illetékes minisztériumok fognak egyeztetni. Az ukrán fél továbbá ígéretet tett arra, hogy támogatni fogják Magyarorrszág régiós kezdeményezéseit, cserébe viszont elvárják a magyar fél támogatását a NATO-csatlakozást illetően.

 

„Eljött az ideje, hogy lapozzunk, és megerősítsük a közös erőfeszítéseinket a népeink javára” – összegezte Kuleba.

 

Na de mikor utazhatunk ismét szabadon Ukrajnába?

 

Újságírói kérdésre Dmitro Kuleba elmondta, az ukrán kormány csak lassú és fokozatos határnyitásban gondolkodik, és egyelőre nincs napirenden, hogy a nem ukrán állampolgárok előtt megnyissák a határokat.

 

Szijjártó Péter is megerősítette, hogy jelenleg nincsen konkrét terv arra, hogy mikor és hogyan nyithatja meg egymás előtt a határait a két ország a járványhelyzet után. Azonban, mint a magyar külügyminiszter hangsúlyozta, amint a határnyitás reális lehetőséggé válik,

 

praktikusan először az ingázók számára tenné lehetségessé a határátjárást.

 

A teljes sajtótéjékoztatót alább lehet megnézni.

 

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba a közös sajtótájékoztatón / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás