The Times: Moszkvának már kész terve van Moldova megtámadására is

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.02. 09:28

Az ukránok szerint ugyanaz lehet a forgatókönyv, mint Donbász esetében volt.

The Times: Moszkvának már kész terve van Moldova megtámadására is

Ukrán titkosszolgálati információkra hivatkozva azt írja a brit The Times, hogy a Kreml hamarosan megtámadhatja Moldovai Köztársaságot, és erre már számos jel utal.

A lap azt írja, hogy a Kremlnek már konkrét tervei lehetnek az invázióra, és amennyiben ez megtörténik,

a február 24-én Ukrajna ellen elindított háború előtti foragókönyvet követheti Moszkva Moldova esetében is.

Mint ismert, február 21-én Moszkva először elismerte a két szakadár népköztársaságot, majd az újonnan elfogadott „országok” kérésére katonákat küldetek a térségbe – a lap szerint Transznyisztriai Népköztársaság esetében is hasonló koreográfia várható.

„Úgy hisszük, megszületett már a döntés. Moldova sorsa nagyon fontos. Ha az oroszok ott átveszik a hatalmat, könnyű célponttá válunk katonai szempontból, és Ukrajna szempontjából ez egzisztenciális fenyegetés lesz”

– nyilatkozták titkosszolgálati források.

Az ukrán UNIAN hírcsatorna szerint az ukrán védelmi minisztérium az április 25-i tiraszpoli robbanásokat orosz provokációnak tartja, amelyekre hivatkozva diverziót kelthetnek, és esetlegesen megalapozhatják a helyben levő békefenntartók számának megnövelését is.

Azelőtt, a „speciális katonai műveletek” második szakaszában az orosz védelmi minisztérium jelentette be, hogy Donbász elfoglalásával szeretnének egy folyósót létrehozni a 2014-ben elcsatolt Krím és az újonnan megszállt területek között, valamint az olyan területek között, ahol az oroszok veszélyben lehetnek. 

Április 24-én az ukrán titkosszolgálatok azt állították, megakadályoztak egy Transznyisztria elleni orosz rakétatámadást. Május elseje előtt pedig az hírlett a régióban, hogy Moszkva a munkások ünnepén fog diverziót kelteni, sokan mentek át azért inkább Ukrajnába.

NYITÓKÉP: Lenin-szobor Tiraszpolban. Adam Jones/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek