+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 27. hétfő, 20:53
Hiába lépett érvénybe hétfőn egy új fegyverszüneti megállapodás Kelet-Ukrajnában, úgy tűnik, nem sikerül annak a tartalmát betartani. Az ukrán hadsereg azzal vádolja az oroszajkú szeparatistákat, hogy többször is tüzet nyitottak hétfő hajnal óta.

Azok után, hogy július 27-én éjféltől egy újabb fegyverszünet lépett életbe Kelet-Ukrajnában, az ukrán hadsereg szerint már meg is szegték azt az oroszajkú szeparatisták – tudósít róla többek között a Moscow Times.

 

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, hiába van 2014 óta érvényben az úgynevezett minszki megállapodás, a kelet-ukrajnai hadszíntéren azóta is változatos intenzitással folytak a harcok, ami következtében már több, mint 13 ezer ember vesztette életét. Emiatt az ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin egy újabb fegyverszüneti egyezményben állapodott meg, ami július 27-én hétfőn lépett érvénybe.

 

Az ukrán hadsereg most azzal vádolja az oroszajkú szeparatistákat, hogy pár órával ennek az új fegyverszüneti megállapodásnak az életbe lépése után többször is tüzet nyitottak a szeparatisták ukrán állásokra

 

hordozható páncéltörő fegyverekkel, illetve nehéz kaliberű gépfegyverekkel a kelet-ukrajnai Mariupoltól északra.

 

 

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint éjfél után 20 perccel kezdődtek a lövöldözések, amelyek 25 percig tartottak, majd pedig délben ismételten tüzet nyitottak. Az ukrán hadsereg szóvivője elmondása szerint személyi sérülés nem történt, illetve az ukrán katonák nem viszonozták a tüzet. Ugyanakkor azt is közölték, hogy amennyiben szükséges, a későbbiekben visszalőnek majd, ha a szeperatisták ismét megszegik az egyezményt.

 

Szeparatisták szerint nem történt ilyen incidens

 

A szeparatisták, akik az általuk ellenőrzés alatt tartott területet Donyecki Népköztársaságnak hívják, közleményt adtak ki, amiben 

 

tagadták, hogy bármilyen incidens történt volna, a vádakat „ukrán provokációnak” nevezték, amivel szerintük az ukránok célja a helyzet destabilizálása.

 

Emellett elmondták, hogy ők szigorúan követik a tűzszünetben foglalt kötelezettségeket, azokat nem szegnék meg.

 

Az ukrajnai konfliktus 2014 óta tart, miután a Krím-félsziget orosz annektálása után harcok robbantak ki Kelet-Ukrajnában az oroszajkú szeparatisták és az ukrán hadsereg tagjai között. Ugyan Oroszország tagadja a konfliktusban való részvételét, ahogy azt is, hogy támogatná az Ukrajnából kivált Donyecki Népköztársaságot, de volt már rá alkalom, hogy orosz katonák támadták meg az ukrán hadsereget a Fekete-tengeren. 

 

Ugyan az oroszok és az ukránok német és francia közvetítéssel 2014-ben fegyverszünetet kötöttek Minszkben és Zelenszkij egyik legnagyobb választási ígérete is az volt, hogy sikeresen megegyezik majd a tartós békében, viszont megválasztása óta sem maradtak abba a szórványos összecsapások a felek között, és továbbra is folyamatosan megsértik a fegyverszüneti megállapodást mindkét oldalról. 

 

FOTÓ: Ukrán katona Kelet-Ukrajnában. Forrás: Dmitrij Muravszki / Ukrán Védelmiminisztérium

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás