Még meg se száradt a tinta a kelet-ukrajnai fegyverszüneti megállapodáson, már megsérthették

2020.07.27. 20:53

Hiába lépett érvénybe hétfőn egy új fegyverszüneti megállapodás Kelet-Ukrajnában, úgy tűnik, nem sikerül annak a tartalmát betartani. Az ukrán hadsereg azzal vádolja az oroszajkú szeparatistákat, hogy többször is tüzet nyitottak hétfő hajnal óta.

Még meg se száradt a tinta a kelet-ukrajnai fegyverszüneti megállapodáson, már megsérthették

Azok után, hogy július 27-én éjféltől egy újabb fegyverszünet lépett életbe Kelet-Ukrajnában, az ukrán hadsereg szerint már meg is szegték azt az oroszajkú szeparatisták – tudósít róla többek között a Moscow Times.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, hiába van 2014 óta érvényben az úgynevezett minszki megállapodás, a kelet-ukrajnai hadszíntéren azóta is változatos intenzitással folytak a harcok, ami következtében már több, mint 13 ezer ember vesztette életét. Emiatt az ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin egy újabb fegyverszüneti egyezményben állapodott meg, ami július 27-én hétfőn lépett érvénybe.

Az ukrán hadsereg most azzal vádolja az oroszajkú szeparatistákat, hogy pár órával ennek az új fegyverszüneti megállapodásnak az életbe lépése után többször is tüzet nyitottak a szeparatisták ukrán állásokra

hordozható páncéltörő fegyverekkel, illetve nehéz kaliberű gépfegyverekkel a kelet-ukrajnai Mariupoltól északra.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint éjfél után 20 perccel kezdődtek a lövöldözések, amelyek 25 percig tartottak, majd pedig délben ismételten tüzet nyitottak. Az ukrán hadsereg szóvivője elmondása szerint személyi sérülés nem történt, illetve az ukrán katonák nem viszonozták a tüzet. Ugyanakkor azt is közölték, hogy amennyiben szükséges, a későbbiekben visszalőnek majd, ha a szeperatisták ismét megszegik az egyezményt.

Szeparatisták szerint nem történt ilyen incidens

A szeparatisták, akik az általuk ellenőrzés alatt tartott területet Donyecki Népköztársaságnak hívják, közleményt adtak ki, amiben 

tagadták, hogy bármilyen incidens történt volna, a vádakat „ukrán provokációnak” nevezték, amivel szerintük az ukránok célja a helyzet destabilizálása.

Emellett elmondták, hogy ők szigorúan követik a tűzszünetben foglalt kötelezettségeket, azokat nem szegnék meg.

Az ukrajnai konfliktus 2014 óta tart, miután a Krím-félsziget orosz annektálása után harcok robbantak ki Kelet-Ukrajnában az oroszajkú szeparatisták és az ukrán hadsereg tagjai között. Ugyan Oroszország tagadja a konfliktusban való részvételét, ahogy azt is, hogy támogatná az Ukrajnából kivált Donyecki Népköztársaságot, de volt már rá alkalom, hogy orosz katonák támadták meg az ukrán hadsereget a Fekete-tengeren. 

Ugyan az oroszok és az ukránok német és francia közvetítéssel 2014-ben fegyverszünetet kötöttek Minszkben és Zelenszkij egyik legnagyobb választási ígérete is az volt, hogy sikeresen megegyezik majd a tartós békében, viszont megválasztása óta sem maradtak abba a szórványos összecsapások a felek között, és továbbra is folyamatosan megsértik a fegyverszüneti megállapodást mindkét oldalról. 

FOTÓ: Ukrán katona Kelet-Ukrajnában. Forrás: Dmitrij Muravszki / Ukrán Védelmiminisztérium

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek