Visszahívja csapatait az ukrán határról az orosz hadsereg

2021.04.22. 15:48

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Visszahívja csapatait az ukrán határról az orosz hadsereg

Enyhülhet a hetek óta tartó feszültség az orosz-ukrán-kapcsolatokban, ugyanis

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere visszahívja a határról az orosz katonákat

tudósít róla a Moscow Times.

A csapatkivonást pénteken kezdik meg. A védelmi miniszter azzal magyarázta a katonák visszahívását, hogy az orosz haderő „bizonyította az ország megbízható védelmének képességét”, így már nem indokolt a további gyakorlat.

Az elmúlt hetekben ugyanis több tízezer katonát mozgósítottak az oroszok: a Reuters információi szerint

az orosz-ukrán határon és Krímben 110 ezer katona sorakozott fel teljes hadkészültségben,

ami miatt a NATO és az EU is aggodalmát fejezte ki, és felszólította Oroszországot, hogy fejezzék be a csapatösszevonásokat. A Moscow Times szerint a csapatokat április 23-án kezdik el kivonni a térségből, és május 1-ig minden mozgósított orosz katona visszatér a bázisára.

Hogy miért pont április 23-tól kezdik el a csapatkivonásokat, és hogy egyáltalán miért kellett felsorakoztatni ennyi katonát a határra, nem tudni. A Moscow Times által megszólított szakértők szerint ezt egyfajta erődemonstrációnak szánták, és

Moszkvában arra voltak kíváncsiak, hogy mit reagál erre a lépésre a január 20-án beiktatott a Biden-adminisztráció.

Ez az elmélet azért is lehet elfogadható, mivel az időjárási körülmények nem voltak megfelelőek egy esetleges invázióhoz, illetve Oroszországnak nem érdeke, hogy a nála szegényebb gazdaságú Ukrajnát elfoglalja, hanem csak az, hogy akadályozza az ország közeledését a NATO-hoz és az EU-hoz.

Az ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij még április 20-án találkozóra hívta orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint a háborús övezetnek számító Donbaszba, hogy megvitassák, miként lehetne visszaállítani a tűzszünetet a kelet-ukrajnai konfliktusban. Putyin még érdemben nem reagált az ukrán felvetésre.

Az ukrajnai konfliktus 2014 óta tart, miután a Krím-félsziget orosz annektálása után harcok robbantak ki Kelet-Ukrajnában az oroszajkú szeparatisták és az ukrán hadsereg tagjai között. A konfliktusban már több, mint 13 ezren vesztették életüket, és olykor nemcsak katonák, hanem civil áldozatok is, mint például amikor az orosz szeparatisták lelőttek egy utasszállító repülőt. Ugyan Oroszország tagadja a konfliktusban való részvételét, ahogy azt is, hogy támogatná az Ukrajnából kivált Donyecki Népköztársaságot, de volt már rá alkalom, hogy orosz katonák támadták meg az ukrán hadsereget a Fekete-tengeren.

Ugyan az oroszok és az ukránok német és francia közvetítéssel 2014-ben fegyverszünetet kötöttek Minszkben és Zelenszkij egyik legnagyobb választási ígérete is az volt, hogy sikeresen megegyezik majd a tartós békében, a megválasztása óta sem maradtak abba a szórványos összecsapások a felek között, és továbbra is folyamatosan megsértik a fegyverszüneti megállapodást mindkét oldalról.

NYITÓKÉP: Ukrán katona Kelet-Ukrajnában még 2016-ban. FOTÓ: Dmitrij Muravszki / Ukrán Védelmiminisztérium

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek