Valaki gránátvetővel lőtte a moldovai orosz szakadár köztársaság állambiztonsági minisztériumát

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.26. 10:13

Transznyisztria újra fontos téma lett: az oroszok szerint már ott is elnyomják az oroszajkúakat, és kulcsszerepet játszhat a de facto állam Moldova sorsában is.

Valaki gránátvetővel lőtte a moldovai orosz szakadár köztársaság állambiztonsági minisztériumát

A Dnyeszter Menti Köztársaság (más néven Transznyisztria) belügyminisztériuma hétfői közleménye szerint valószínűleg gránátvetőkkel támadták meg az ország állambiztonsági minisztériumát az ortodox húsvét alatt. Az incidensben senki sem sérült meg, viszont az épület ablakai betörtek, és füst ömlött ki az épületből.

A Pervij Pridnesztrovszkij televíziós csatorna szemtanúkra hivatkozott, akik azt mondták, több robbanást is hallottak. A helyszínre aknamentőket, tűzoltókat és mentőket hívtak, ezen túl se a de facto állam vezetése, se az a Moldova nem kommentálta az eseményeket, ahova hivatalosan tartozik az ország.

Önmagában nem lenne annyira érdekes ez a hír, viszont az ukrajnai háború és Moldova erőteljes közeledése az Európai Unióhoz nagyobb képet ad hozzá: Transnyisztria ugyebár egy Moszkva által pénzelt, és főleg Moszkva miatt létező szakadár terület beékelődve Moldova és Ukrajna közé. Országként a világ egyetlen állam sem ismeri el a nagyrészt oroszajkú területet, ahol nem mellesleg Oroszország 20 ezer tonnányi hadianyag-készletet tart, ezzel eddig főleg azt a Moldovát elrettentve, ami az elmúlt harminc évben semmiféle tényleges felügyeletet nem gyakorolt a terület felett.

A területet először az orosz Rusztam Minnekajev vezérőrnagy, a központi katonai körzet megbízott parancsnoka hozta szóba pénteken: akkor kijelentette, Oroszország ellenőrzést alá vonja Dél-Ukrajna területét, ez pedig hozzáférést biztosít számukra Transznyisztriához, ott ugyanis szerinte elnyomják az oroszajkú kisebbséget.

A moldovai külügyminisztérium erre behívta Oroszország nagykövetét a megjegyzések, a megjegyzéseket pedig alaptalannak nevezte, amelyek ellentmondanak k Oroszország álláspontjával, amely támogatja országunk szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határokon belül".

Transznyisztria ügye azért fontos az oroszoknak, mert ameddig nem tud a saját elismert határain belül rendet tenni Moldova, addig jó eséllyel szó sem lehet EU-csatlakozásról Európa második legszegényebb országa számára. Ez utóbbit amúgy különösebben a magyar diplomácia sem szokta annyira támogatni, mivel Moldovában nemcsak az EU-csatlakozás, de a Romániával való egyesülés is állandó téma, hiszen bár a Szovjetunió idején próbálták erőltetni a moldáv nemzettudat kialakulását, az a mai napig sem jött igazán össze, és a legtöbb moldáv egyszerűen a román nemzet részének gondolja magát.

KIEMELT KÉP: Visem / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek