Már az EU külügyminiszterei is Kazahsztánnal foglalkoznak, de az egyikük lehet, hogy mást fog gondolni, mint a többi

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.10. 19:43

Az uniós tagországok külügyminiszterei a héten megvitatják, mit reagáljanak a kazahsztáni tüntetések leverésére. A magyar külügyminiszter már értékelte az ottani helyzetet: szerinte jól koordinált akcióval próbálják megtörni az alkotmányos rendet.

Már az EU külügyminiszterei is Kazahsztánnal foglalkoznak, de az egyikük lehet, hogy mást fog gondolni, mint a többi

Az Európa Unió tagországainak külügyminiszterei a héten megvitatják azokat az intézkedéseket, amikkel az EU megüzenheti Kazahsztánnak, nem lehet szétverni az embereket, akik tiltakoznak és fellázadnak a megélhetési költségek miatt

idézi az Euractiv Clément Beaune-t, Franciaország európai ügyi minisztériumának államtitkárát, aki vasárnap egy francia tévének nyilatkozott.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Franciaország január 13-án és 14-én, csütörtökön és pénteken egy informális találkozót rendez a tagországok külügy- és védemi miniszterei számára, aminek Kazahsztán lesz a témája. Az Euractiv információi szerint ugyanis már majdnem nyolcezernél tart a tüntetéseken őrizetbe vettek száma.

A tüntetések azt követően robbantak ki, hogy megszüntették az üzemanyagként is használt cseppfolyós földgáz hatósági árazását, amitől annak az ára rövid idő alatt megduplázódott. Azóta lemondott a kormány, de a tüntetések nem csitultak, a tiltakozók már Nurszultan Nazarbajev távozását követelték, aki 2019-es lemondásáig három évtizeden keresztül vezette puha diktatúraként az országot és továbbra is hatalmas befolyással bírt.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök katonai segítséget kért és kapott az Oroszország vezette, posztszovjet országokat tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől. Tokajev átvette a biztonsági tanács vezetését is Nazarbajevtől, aki a hírek szerint családjával elmenekült Kazahsztánból, bár ő maga a sajtótitkárán keresztül azt üzente, hogy továbbra is Kazahsztán fővárosában, Nur-Sultanban tartózkodik.

A hivatalos kazahsztáni álláspont szerint „banditák”, „külföldi terroristák” részvétele miatt történtek az erőszakos demonstrációk, amik során a tüntetők épületeket foglaltak el és gyújtottak fel.

Az elnök még pénteken parancsba adta a hadseregnek,

hogy figyelmeztetés nélkül lőjenek rájuk.

Az Európai Unió külügyminiszterei azonban inkább az elégedetlenségek miatt jogosan tüntetők leverését látják a kazahsztáni helyzetben,

arra azonban számítani lehet, hogy legalább egy lesz köztük, aki inkább a hivatalos kazah verzióval azonosul.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter – aki 2020 áprilisában díszdoktori címet kapott a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen – hétfőn egy Facebook-videóban ismertette, hogy áll a Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárok evakuálása – hat személyt evakuáltak az oroszok, őket Oroszországból fogja hazaszállítani a Honvédség.

Szijjártó a videóban arról beszélt, hogy

„Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot”.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a magyar miniszterelnök beszélt Tokajevvel, együttérzését fejezte ki neki és felajánlotta Magyarország segítségét.

Szijjártó az uniós találkozó előtt, már kedden részt vesz egy másik, a kazahsztáni helyzettel foglalkozó egyeztetésen: mint a videóban elmondta, a Türk Államok Szervezete tagállamainak külügyminiszterei videókonferencián egyezetetnek majd, és a megfigyelői státuszban lévő Magyarországot természetesen ő képviseli majd.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter Nur-Szultanban 2021 áprilisában. Szijjártó Péter / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek