Az oroszok már Kazahsztánban vannak

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.06. 10:23

Éjjel több tíz tüntetőt öltek meg a rendőrök, Kazahsztán katonai segítséget kap a „keleti NATO-tól”.

Az oroszok már Kazahsztánban vannak

Az orosz légierő megkezdte a „békefenntartó kontingensek” Kazahsztánba szállítását

írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, ottani idő szerint csütörtök hajnalban Kazahsztán katonai segítséget kért a keleti NATO-ként működő katonai szervezettől, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezettől (KBSZSZ).

Ennek hat posztszovjet ország, Oroszország mellett maga Kazahsztán, valamint Örményország, Belarusz, Kirgizisztán és Tádzsikisztán a tagja.

A Kazahsztánnak nyújtott orosz katonai segítség a KBSZSZ közös békefenntartó bevetésének a része, amiben a szervezet többi országa is részt vesz.

A RIA Novosztyi szerint az első orosz alakulatok már meg is érkeztek a közép-ázsiai országba. Az Interfax hírügynökség légi desszantosokról ír, kiemelve, hogy a KBSZSZ-kontingens feladata a fontos állami és katonai létesítmények védelme lesz, valamint a Kazah Köztársaság rendfenntartó erőinek segítése a helyzet stabilizálásában.

Kazahsztánban azt követően törtek ki tüntetések, hogy a kormány megszüntette az üzemanyagként használt cseppfolyós földgáz hatósági árazását, ami miatt az rövid idő alatt a kétszeresére drágult.

A tüntetések hatására először a kormány mondott le, majd az országot a 2019-es lemondásáig három évtizeden át irányító, és a háttérből a mai napig döntő befolyással bíró Nurszultan Nazarbajev exelnök is lemondott a Biztonsági Tanács elnökének pozíciójáról. Nazarbajevnek az utóbbi években országszerte szobrokat állítottak, ezek közül a tüntetők többet is ledöntöttek.

A zavargások során a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, kormányzati épületeket foglaltak el.

Csütörtökre virradóra már civil áldozatai is lettek a tüntetéseknek; az AP hírügynökség egy rendőrségi forrást idéz, aki azt mondta, a középületeket támadó erőszakos tüntetők közül több tízet „kiiktattak”.

NYITÓKÉP: Nurszultan Nazarbajev egyik ledöntött szobra. Bakhti Nishanov / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek