Szijjártó: Magyarország támogatja Ukrajna gyors felvételét az EU-ba

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.01. 11:29

A külügyminiszter sürgeti Brüsszelt, hogy vegye napirendre a kérdést.

Szijjártó: Magyarország támogatja Ukrajna gyors felvételét az EU-ba

Magyarország támogatja azt a több EU-tagország vezetője által közzétett kezdeményezést, hogy Ukrajna minél előbb kapjon tagjelölti státuszt, és minél előbb kezdődjenek megbeszélések a csatlakozásról

– jelentette be egy Facebookra feltöltött videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Sürgetjük az brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre a kezdeményező nyolc tagország elnökének kérését” – forgalmazott Szijjártó, aki elmondta, a döntésről tájékoztatta a lengyel és a litván külügyminisztert is,

Brüsszeltől pedig azt várja, hogy kezelje kellő komolysággal ezt a kezdeményezést.

Az Ukrajna EU-integrációját sürgető nyílt levelet nyolc EU-tagország: Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia elnökei tették közzé hétfőn.

Oroszország csütörtökön indított inváziót Ukrajna ellen, azóta az ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij többször is felszólította az EU-t, hogy azzal tudna igazán segíteni, ha a tagságot adna Ukrajnának. Andrzej Duda lengyel elnök már szombaton sürgette a tagjelölti státusz megadását az országnak, hozzá csatlakoztak hétfőn az említett országok elnökei, a kezdeményezést pedig immár Magyarország is támogatja.

A teljes videót az alább lehet megtekinteni:

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek