Hatalmas diplomáciai győzelem kapujában áll Ukrajna

Szerző: Aradi Péter
2022.06.23. 12:35

Az EU-s vezetők június 23-24 között vitatják meg, hogy európai uniós tagjelölt lehet-e Ukrajna és Moldova. Minden uniós vezető nagyon optimistán nyilatkozik.

Hatalmas diplomáciai győzelem kapujában áll Ukrajna

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel kijelentette, hogy biztos abban, hogy az EU vezetői megadják a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának, és világos és erős távlati terveket vázolnak fel mindkét nemzet számára.

Michel azt mondta, hogy döntő pillanathoz érkezett az Európai Unió, mert

egy fontos geopolitikai kérdésről határoznak.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is történelmi napnak nevezte június 23-át, és kifejezte reményét, hogy Ukrajna jelölti státusza zöld utat kap. Metsola hozzátette még, hogy nagyon üdvözli az Európai Unió egységét ebben a kérdésben.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már egy nappal korábban, június 22-én, szerdán arról beszélt az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén, hogy

Ukrajna megérdemli az uniós tagjelölti státuszt,

bár, mint tette hozzá, az országnak még számos további fontos reformot kell végrehajtania.

„Ukrajna nagyon erős parlamentáris demokráciával és jól működő közigazgatással rendelkezik. A közigazgatási reform és a decentralizáció sikeres volt" – magyarázta Von der Leyen. Az országban mindennek köszönhetően szabad és tisztességes választásokat tartanak.

Az EB elnöke nem felejtette el megjegyezni azt sem, hogy Ukrajna az uniós csatlakozási vágya miatt

megy keresztül most a háborús szenvedéseken.

Az Ukrajna tagjelölt státuszáról szóló döntés szerinte óriási morális lökést adhat a háború sújtotta országnak.

„Ez az egyetlen ország, ahol az embereket azért lőtték le, mert az európai zászlóba burkolóztak” – tette hozzá.

Ám, jegyezi meg a Politico, a szavakon kívül jelenleg nem sok új segítséget kínálnak Ukrajnának a túlélésért folytatott közvetlen harcában. Az EU állam- és kormányfői nem sok konkrétumot mondtak az utóbbi időben arról, milyen katonai segítséget, fegyvereket, lőszereket tudnak küldeni ahhoz, hogy ellen tudjon állni a folyamatos támadásoknak és visszaverje az orosz megszállókat.

Ahogy viszont a Kardblog írta, ha Ukrajna megkapja a tagjelölti státuszt, az hatalmas diplomáciai győzelmet jelent számára, amiért megéri belemenni egy véres ökölváltásba, ugyanis ezzel

véglegessé válhat a Nyugat elkötelezettsége mellettük.

Mint magyarázzák, ez az a politikai helyzet, aminek az eléréséért az ukránok több ezer katona életével fizettek Szeverodonyeckben és környékén.

Ha feladják azt a területet, akkor az oroszok bejelenthették volna céljaik teljesítését (megvan Luhanszk és nagyrészt Donbasz), ami tárgyaló asztalhoz kényszeríthette volna az ukránokat, ami kifejezett ukrán vereséget jelentett volna.

A múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként próbált az események elébe menni, és kijelentette, a NATO-csatlakozással szemben

nem ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását.

A dolog viszont kicsit úgy hangzott, mint amikor az orosz elnök úgy reagált a finnek és a svédek NATO-csatlakozására, hogy kijelentte, a két ország egyáltalán nem jelent veszélyt Oroszországra nézve, holott előtte válaszlépésekkel fenyegetőztek.

A lapok úgy kalkulálnak, hogy várhatóan Moldova is megkapja a tagjelölti státuszt, Grúzia azonban várhatóan kimarad, ahogy nem lesz semmilyen előrelépést Észak-Macedóniával és Albániával kapcsolatban sem.

NYITÓKÉP: Dusan_Cvetanovic / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek