Úgy tűnik, Orbán nyert Brüsszelben, továbbra is vehetjük az olajat Putyintól – és nem csak mi

Szerző: Kósa András
2022.05.28. 09:37

Megszületett a kompromisszum az Európai Unió hatodik szankciós csomagjáról Oroszországgal szemben a jövő heti uniós csúcsra – írta péntek este a Politico.

Úgy tűnik, Orbán nyert Brüsszelben, továbbra is vehetjük az olajat Putyintól – és nem csak mi

Úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását az Európai Unió, hogy valójában engedélyezi – gyakorlatilag ez az értelme annak a kompromisszumnak, ami a Politico szerint péntek estére született meg az EU vezetése és a tagállamok kormányai között.

Mint ismert, a május 30-31-i uniós csúcson döntenének a tervek szerint az Oroszországgal szemben bevezetett hatodik szankciós csomagról. Ennek része lenne (néhány orosz bankokat és oligarchákat érintő további büntetőintézkedés mellett) az is, hogy

megtiltják az orosz nyers-, és finomított kőolaj importját.

Magyarország a kezdetektől ellenezte a tervet, Orbán Viktor előbb „gazdasági atombombának” nevezte az elképzelést a magyar kőolajfüggőség miatt, majd később Szijjártó Péter közölte, hogy

15 milliárd eurós (nyilvánvalóan irreálisan magas) kompenzációt kérnénk

a támogatásért cserébe, mert ennyiből lehetne a magyar energiarendszert leválasztani az orosz szénhidrogénekről.

A Politico szerint végül az EU engedett: jövő héten úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot, benne az orosz olaj importjának „tilalmával”, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak.

A brüsszeli lap Magyarország mellett

Szlovákia és Németország is mentességet kapna

a vezetékes szállítás tilalma alól, arra hivatkozva, hogy „nincs tengeri kijáratuk”.

Ez persze Németország esetében nem igaz, így a történtek alátámasztani látszanak azokat a fideszes nyilatkozatokat – legutóbb Deutsch Tamás EP-képviselőjét – melyek szerint csendben öt-hat tagállam is élénken drukkol Orbán Viktornak, hogy fúrja meg a teljes olajimport-tilalmat.

NYITÓKÉP: MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek