Már nem Nur-Szultanként hivatkoznak a politikusok Kazahsztán fővárosára

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.07. 15:29

Az ország teljhatalmú elnöke családjával együtt elmenekült az országból, unokaöccsét letartóztatták.

Már nem Nur-Szultanként hivatkoznak a politikusok Kazahsztán fővárosára

A Meduza szerint Kazahsztán korábbi teljhatalmú ura, Nurszultan Nazarbajev családjával együtt elmenekült Kazahsztánból. Arról nincs információ, hol tartózkodik az elmúlt években külföldi luxusingatlanok sokaságát felhalmozott egykori diktátor, de minden jel szerint gyorsan meg fog történni a személyi kultuszának leépítése: az újság arra is felhívta a figyelmet, hogy az ország történetének legdurvább tüntetéssorozata óta a politikusok már nem Nur-Szultan néven emlegetik az ország fővárosát, amit 2019-ben neveztek át a tiszteletére Asztanáról.

Pénteken Almatiban letartóztatták Nazarbajev unokaöccsét, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnökeként tevékenykedő Szamit Abist. A bizottságnak egészen szerdáig maga Nazarbajev volt a vezetője, akkor vette át tőle ezt a Nazarbajevet az elnöki székben is követő Kaszim-Zsomart Tokajev.

Ezzel kijelenthető, hogy vége a független Kazahsztán első nagy korszakának, az eredetileg az energiaárak hatósági árának eltörlése miatt tüntető, majd úgy általában Nazarbajev eltűnését követelő tömeg tulajdonképpen megkapta legfontosabb követelését, de továbbra is csak tippelni lehet, mi lesz az ország további sorsa: annak egyelőre nincs jele, hogy Tokajev lazítani akarna a szabadságjogokkal nem igazán törődő rendszeren, hiszen az ország tulajdonképpen összes nagyvárosában egyre durvuló tüntetések leveréséhez már orosz segítséget is hívott, és az egész országban lekapcsolták az internetet, illetve már figyelmezetés nélkül is lövik a tüntetőket.

Az összecsapásokban csütörtökig 26 tüntető veszítette az életét, legalább 18 rendőr is meghalt, több mint 3000 embert vettek őrizetbe.

Arról, hogy Nazarbajev hogyan távolította el országát a kazak függetlenséget korábban kreálmánynak nevezett Vlagyimir Putyintól, ide kattintva olvashat el többet, ha pedig az érdekli, miért lehet intő példa az évtizedekig csendes diktatúraként létező Kazahsztán helyzete, akkor ide érdemes kattintania.

KIEMELT KÉP: kremlin.ru

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek