Hallatott magáról a kazak diktátor

Szerző: Aradi Péter
2022.01.09. 10:10

A zavargások kirobbanása óta semmit nem lehetett tudni Nurszultan Nazarbajevről.

Hallatott magáról a kazak diktátor

A pletykák arról szóltak, hogy a visszavonult, ám még mindig tekintélyes hatalommal rendelkező kazak diktátor elmenekült az országból, miután a tüntetők ledöntötték az egyik szobrát, és a kormány lemondatása után

az ő fejét kezdték követelni.

Mint korábban írtuk, a 81 éves Nazarbajev  2019-ben ugyan visszavonult az elnökségtől, azonban a Biztonsági Tanács vezetését és a magának kiutalt Nemzet Vezetője címet megtartotta.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök előbbi pozíciójában január 5-én, szerdán aztán felváltotta Nazarbajevet, és ő jelentette be azt is, hogy a helyzet rendezése érdekében katonai segítséget kért az oroszok vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZ), a keleti NATO-tól. Sőt, Tokajev elnök volt az is, aki január 7-én, péntek délelőtt közölte, hogy parancsba adta a hadseregnek, hogy figyelmeztetés nélkül lőhetnek az általa csak banditáknak nevezett tüntetőkre.

Miközben tehát Tokajev végezte a piszkos munkát, Nurszultan Nazarbajev állítólag

az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu-Dzabiba menekült

a két lányával. A pletykát később a France24-nek megerősítette Muhtar Abljazov, egykori kazak energiaminiszter is, aki jó ideje emigrációban él már.

Nazarbajev sajtótitkára január 8-án, több mint tíz napos hallgatás után viszont cáfolni szeretné ezeket a pletykákat. Aidos Ukibaj két bejegyzést is írt a Twitterre, amik szerint a Nemzet Vezetője

Kazahsztán fővárosában, Nur-Sultan városában található,

ahol fáradhatatlanul megbeszéléseket tart, több alkalommal is beszélt a telefonon a környező, baráti országok államfőivel, és Tokajevvel is állandóan tartja a kapcsolatot.

Ukibaj azt mondja, Nazarbajev arra kér mindenkit, hogy sorakozzon fel Tokajev mögött, hogy leküzdhesse a kihívásokat, és biztosíthassa az ország egységét. „Kérünk mindenkit, hogy ne terjesszen hamis és spekulatív információkat” – tette hozzá a sajtótitkár.

Hogy mi vezetett a Kazahsztánban kialakult helyzethez, azt ebben a cikkünkben foglaltuk össze, azt pedig, hogy mindez hova vezethet, ebben.

A kazak belügyminisztérium tájékoztatása szerint január 9, vasárnap reggelig már több mint 5000 embert tartóztattak le.

NYITÓKÉP: Nurszultan Nazarbajev

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek