Megszavazta a fideszes többségű Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.27. 17:41

A Fidesszel egyébként a független Volner János, valamint a német nemzetiségi képviselő Ritter Imre szavazott együtt. De mit jelent ez a gyakorlatban? Elmagyarázzuk!

Megszavazta a fideszes többségű Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását

112 igen, 25 nem ellenében, 0 tartózkodás mellett a kétharmados többségű Fidesz-KDNP-s Országgyűlés hétfőn megszavazta a veszélyhelyzet 2022. január 1-jéig történő meghosszabbítását.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a kormány továbbra is rendeleti úton hozhat döntéseket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, viszont azokat a jogokat – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állítása szerint – jelenleg nem szándékozik újra megvonni az állam, amiket korábban igen: így például a hosszabbítás ellenére is lehet majd tüntetéseket, tömegrendezvényeket szervezni, folyik tovább az egészségügyben az elektív ellátás (igaz, azt ingyenesen csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni, a nem oltottaknak PCR-tesztet kell fizetniük), az önkormányzatok is összeülhetnek, illetve maszkot kötelezően csak az egészségügyi és szociális feladatok ellátó közintézményekben kell viselni (igaz, az üzlettulajdonosok és az önkormányzatok a saját tulajdonukban álló intézményekben előírhatják a maszkviselést).

Egyébként mind Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, mint Orbán Viktor azt helyezte kilátásba, hogy nem terveznek újra szigorítani a mostani járványügyi szabályokon,

legrosszabb esetben az egyes helyekre való belépést és az egyes szolgáltatások igénybevételét kötné a kormány újra szigorúbban védettségi igazolványhoz,

de a korábban tapasztalt, lockdown-alapú politikához egyáltalán nem szándékozik visszatérni a kormány.

A Fidesszel egyébként a független Volner János, valamint a német nemzetiségi képviselő Ritter Imre szavazott együtt, a 25 jelen lévő többi képviselő, akik nemet nyomtak a szavazáson, mind az ellenzéki összefogás pártjainak soraiból került ki, továbbá nemmel szavazott a függetlenek közül az előválasztáson a Momentum színeiben induló Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs, a volt jobbikos Varga-Damm Andrea, illetve a mi hazánkos Dúró Dóra.

NYITÓKÉP: Patrícia Hellinger / Unsplash

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek