Orbán szerint a magyar gyermek többet ér, mint az, akit „Afrika belsejéből” hoznak

2021.09.24. 10:24

A demográfiai konferenciáról és az ellenzékről is értekezett szokásos Kossuth rádiós, péntek reggeli interjújában. Szerinte az LMBTQ-közösség emberhez méltó életéről gondoskodni kell, de a kormány azért kampányol, hogy ne határozhassák meg, mit tanítanak az iskolákban.

Orbán szerint a magyar gyermek többet ér, mint az, akit „Afrika belsejéből” hoznak

„Európa jövőjéről gondolkodunk, és ennek legfontosabb kérdése jelenleg, hogy lesz-e Európának jövője, és ennek központi kérdése, hogy lesz-e gyerek?” - így fogalmazott szokásos reggeli, Kossuth rádiós interjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint az EU által meghatározott céloknál, - digitalizáció és zöld átállás - fontosabb a demográfiai válság megoldása, ezért hívták össze az „unortodox” magyar családpolitikáról is szóló budapesti demográfiai konferenciát, amelyne még Mike Pence, Trump volt alelnöke is részt vett csütörtökön.

Orbán szerint kormányainak eddig „csak tíz éve volt” a termékenységi mutató javítására, szerinte ez alatt 1,25-ről 1,55-re növelni a termékenységi rátát egyértelmű sikere a politikájának.

A népszaporulat kérdését már klasszikus módon a kormányfő ismét összekötötte a bevándorlással, és nyíltan úgy fogalmazott,

„minőségi különbség” van az „Afrika belsejéből idehozott gyermek” és a magyar gyermek között, bár azt nyíltan nem mondta ki, hogy utóbbiak bőrszínére gondol.

Ehhez némileg önreflexív módon mindjárt hozzátette, „Nyugaton egy ilyen mondatért följelentenének engem, mivel gyűlöletkeltőnek hangzik, de valójában én nem gyűlölök senkit.”

Értekezett még a kormány másik aktuális témájáról, az LMBTQ-közösségről. Erről Orbán Viktor elmondta, gondoskodni kell arról, hogy számukra is „emberhez méltó élet” legyen elérhető, de szerinte meg akarják határozni azt is, mit tanítanak a magyar iskolákban, a kormány kampánya pedig mindössze arról szól, hogy ezt nem engedik.

Hozzátette, hiába „divat” az, hogy a nők egyszerre vállalnak gyermeket és építik karrierjüket, ez szerinte „emberfeletti” feladat, és „csodálja is a hölgyeket” ezért. Ezért biztosítani kell, hogy a családpolitika ezt az áldozatot is honorálja megfelelő mértékben, és ez ahhoz is szükséges, hogy a fiatalok komolyan elköteleződjenek a gyermekvállalás mellett.

Orbán szerint cél, hogy jobban éljenek azok a magyarok, akik gyereket vállalnak, mint akik nem vállalnak.

Hangsúlyozta azt is, a magyar nők terheit a pandémia még inkább növelte, és mivel „a magyar élet az asszony köré rendeződik”, óriási hálával is tartozunk nekik.

Ugyancsak ennek a témának a keretében a miniszterelnök népszerűsítette a családi adókedvezmények rendszerét is, különös tekintettel a „gyermeket nevelő kisvállalkozókat” kívánják most segíteni. Ez szerinte azért is fontos, mert „csődbe vitték az országot 2009-re a Gyurcsány- és Bajnai kormányok ... annak a korszaknak vége van. A mi kormányunk, mint polgári-keresztény kormány pedig jóvá fogja tenni mindezt.” Ezért is döntöttek a minimálbér emeléséről.

Hozzátette, a szakszervezetek a „a kormány kontójára” akarnak megegyezni, a 200 000-es minimálbérről, ami 20 százalékos emelés pedig elmondta, „Varga Mihály pénzügyminiszter az egyeztetést eddig mindig megoldotta, most is meg fogja.” De ezzel kapcsolatban is úgy látta Orbán, az emelés után ismét a munkaadókat kell kisegíteniük, különös tekintettel a kisvállalkozókra. A nyugdíjakról pedig elmondta: „harcol azért,” hogy a nyugdíjakat is tudja majd emelni, de ennek költségét a magyaroknak „ki kell termelni”.

Nem lesz kötelező oltás

A covid-oltásokról elmondta, a magyar ember sajnos olyan, hogy „nem veszi komolyan a bajt, amíg az ajtón nem kopogtat”, ezért mindenkit oltásra biztat, ugyanakkor az oltás általánosan kötelezővé tételében továbbra sem gondolkozik, talán csupán az egészségügyben és a munkaadók jogainak kiszélesítésében van helye a kötelező oltásnak.

Orbán azt is megígérte, az év végén 17-18 millió adag oltóanyag lesz már raktáron az országban. A helyzettel kapcsolatban idézte egyik példaképét, Charles de Gaulle francia elnököt idézte, aki szerint „nem lehet rendet tenni egy olyan országban, ahol 300-féle sajt van”, szerinte az oltásról alkotott vélemények terén ez a helyzet itthon is. De szerinte fontos, hogy

nem szabad olyan korlátozásokat bevezetni, amiket bárki igazságtalannak érezne.

Szerinte a lezárások azért hibás politika, mert a beoltottakat is büntetné, nem csupán az oltatlanokat. Ezért, ha lesz is bármiféle korlátozás ősszel, vagy télen Orbán szerint ez ismét a „védettségi igazolás” megléte alapján fog különbséget tenni az állampolgárok között.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek