+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 22. péntek, 08:42
A miniszterelnök a rádióinterjújában beszélt arról is, hogy a szerbeket lessük a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban.

2021. május elejétől indulnak az idei középiskolai érettségik, amik egészen június végéig fognak tartani. A digitális oktatás terheit nyögő diákoknak érdemes lesz figyelniük a jövő héten, ugyanis

 

akkor fog dönteni arról a kormány, hogy – az érettségi biztonságos lebonyolítása érdekében – őket és a vizsgáztató tanárokat előrehozzák-e az oltási sorrendben

 

– számolt be róla Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában.

 

Meghosszabbítja a veszélyhelyzetet a kormány

 

Mint azt a miniszterelnök hozzátette, egyelőre az elsődleges az, hogy az oltási tervnek megfelelően egymás után következve beoltsák az egészségügyi dolgozókat, a szociális otthonokban dolgozókat, a 65 év feletti krónikus betegeket, a járványügyi védekezés egyéb szereplői (mint a rendőrség vagy a katasztrófavédelem tagjait, de itt szerepelnek a kormány tagjai is), majd a 65 év feletti, krónikus betegségtől nem szenvedő embereket.

 

Orbán Viktor szerint ha mindezeket a csoportokat beoltották (vagy legalábbis erre a lehetőség adott tekintve, hogy oltakozni nem kötelező), akkor kezdődhet Magyarországon új időszámítás, és akkor lehet elkezdeni a jelenleg érvényben lévő korlátozások feloldását.

 

A járványkezeléssel kapcsolatban a kormányfő azt is elmondta, hogy

 

a február 8-án lejáró veszélyhelyzetet – a jogszabályok adta lehetőséggel élve – két hétre meg fogják hosszabbítani,

 

ezt követően pedig – a tavaszi ülésszak kezdetével – a parlamenttől fogják kérni a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

 

Majd lesz valamilyen vakcinaútlevél, ami majd valamire fel fog jogosítani

 

A miniszterelnök beszámolt egyúttal a csütörtök este kezdődött, az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács első idei üléséről, amin a résztvevők a koronavírus-járvány kezeléséről és a vakcinaellátásról tárgyaltak.

 

Orbán Viktor elmondása alapján érdemben még nincs előrelépés a fenti kérdésekben, ahogy az országok közötti utazásra jogosító vakcinaútlevélről sem. Ez utóbbi kérdés a kormányfő szerint csak „kezd megjelenni a horizonton”: a tervek szerint az EU-ban kialakítanak majd valamiféle egységes adatbázist, ami alapján kibocsátják majd ezt az útlevelet, és amik majd valamire fel fogják jogosítani a tulajdonosaikat – de ennél konkrétabb dolgokig nem jutottak el. (A vakcinaútlevél szükségesséről, előnyeiről és hátrányairól kimerítően beszélgettünk az Azonnali megújult podcastjében.)

 

Mindenesetre Magyarországon – ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta a csütörtöki kormányinfón – a határokon belül valamiféle előnyökre feljogosító, a védettséget igazoló plasztikkártyákat már február közepétől elkezdhetik kibocsátani a magyar hatóságok.

 

Orbán Viktor elmondása szerint

 

hogy ez a kártya pontosan milyen előnyökhöz juttassa a tulajdonosaikat, majd akkor lesz értelme megvitatni, ha már 1 millió főt legalább sikerült beoltani.

 

A péntek reggeli adatok alapján eddig 138 983 embert oltottak be Magyarországon.

 

A Sinopharm ügyében szemünket Belgrádra vessük

 

Nem csupán a vakcinaútlevél, hanem egyáltalán vakcinaügyben sem történt eddig érdemi előrelépés az uniós egyeztetésen, ahol a V4-ek – Orbán elmondása szerint – kritikával illették az uniós szerveket, amiért még nem engedélyezték a brit AstraZeneca vakcináját sem, holott azzal már több helyütt (például a briteknél) oltanak. Magyarország amúgy már megadta a vészhelyzeti engedélyt az AstraZenecának, és az EU-ban elsőként az orosz Sputnik-V vakcinának is.

 

Hasonló engedélyeztetésre vár a kínai Sinopharm vakcinája is: ha ez megvan, akkor kezdhetik el behozni Magyarországra a korábban beígért 1 millió adagot belőle. Orbán Viktor szerint szerencsénk van, hogy Szerbiában már engedélyezték a vakcinát, és oltanak is vele: így közelről követhetjük a fejleményeket a keleti szomszédunknál és a Vajdaságban.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás