+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 22. péntek, 08:42
A miniszterelnök a rádióinterjújában beszélt arról is, hogy a szerbeket lessük a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban.

2021. május elejétől indulnak az idei középiskolai érettségik, amik egészen június végéig fognak tartani. A digitális oktatás terheit nyögő diákoknak érdemes lesz figyelniük a jövő héten, ugyanis

 

akkor fog dönteni arról a kormány, hogy – az érettségi biztonságos lebonyolítása érdekében – őket és a vizsgáztató tanárokat előrehozzák-e az oltási sorrendben

 

– számolt be róla Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában.

 

Meghosszabbítja a veszélyhelyzetet a kormány

 

Mint azt a miniszterelnök hozzátette, egyelőre az elsődleges az, hogy az oltási tervnek megfelelően egymás után következve beoltsák az egészségügyi dolgozókat, a szociális otthonokban dolgozókat, a 65 év feletti krónikus betegeket, a járványügyi védekezés egyéb szereplői (mint a rendőrség vagy a katasztrófavédelem tagjait, de itt szerepelnek a kormány tagjai is), majd a 65 év feletti, krónikus betegségtől nem szenvedő embereket.

 

Orbán Viktor szerint ha mindezeket a csoportokat beoltották (vagy legalábbis erre a lehetőség adott tekintve, hogy oltakozni nem kötelező), akkor kezdődhet Magyarországon új időszámítás, és akkor lehet elkezdeni a jelenleg érvényben lévő korlátozások feloldását.

 

A járványkezeléssel kapcsolatban a kormányfő azt is elmondta, hogy

 

a február 8-án lejáró veszélyhelyzetet – a jogszabályok adta lehetőséggel élve – két hétre meg fogják hosszabbítani,

 

ezt követően pedig – a tavaszi ülésszak kezdetével – a parlamenttől fogják kérni a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

 

Majd lesz valamilyen vakcinaútlevél, ami majd valamire fel fog jogosítani

 

A miniszterelnök beszámolt egyúttal a csütörtök este kezdődött, az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács első idei üléséről, amin a résztvevők a koronavírus-járvány kezeléséről és a vakcinaellátásról tárgyaltak.

 

Orbán Viktor elmondása alapján érdemben még nincs előrelépés a fenti kérdésekben, ahogy az országok közötti utazásra jogosító vakcinaútlevélről sem. Ez utóbbi kérdés a kormányfő szerint csak „kezd megjelenni a horizonton”: a tervek szerint az EU-ban kialakítanak majd valamiféle egységes adatbázist, ami alapján kibocsátják majd ezt az útlevelet, és amik majd valamire fel fogják jogosítani a tulajdonosaikat – de ennél konkrétabb dolgokig nem jutottak el. (A vakcinaútlevél szükségesséről, előnyeiről és hátrányairól kimerítően beszélgettünk az Azonnali megújult podcastjében.)

 

Mindenesetre Magyarországon – ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta a csütörtöki kormányinfón – a határokon belül valamiféle előnyökre feljogosító, a védettséget igazoló plasztikkártyákat már február közepétől elkezdhetik kibocsátani a magyar hatóságok.

 

Orbán Viktor elmondása szerint

 

hogy ez a kártya pontosan milyen előnyökhöz juttassa a tulajdonosaikat, majd akkor lesz értelme megvitatni, ha már 1 millió főt legalább sikerült beoltani.

 

A péntek reggeli adatok alapján eddig 138 983 embert oltottak be Magyarországon.

 

A Sinopharm ügyében szemünket Belgrádra vessük

 

Nem csupán a vakcinaútlevél, hanem egyáltalán vakcinaügyben sem történt eddig érdemi előrelépés az uniós egyeztetésen, ahol a V4-ek – Orbán elmondása szerint – kritikával illették az uniós szerveket, amiért még nem engedélyezték a brit AstraZeneca vakcináját sem, holott azzal már több helyütt (például a briteknél) oltanak. Magyarország amúgy már megadta a vészhelyzeti engedélyt az AstraZenecának, és az EU-ban elsőként az orosz Sputnik-V vakcinának is.

 

Hasonló engedélyeztetésre vár a kínai Sinopharm vakcinája is: ha ez megvan, akkor kezdhetik el behozni Magyarországra a korábban beígért 1 millió adagot belőle. Orbán Viktor szerint szerencsénk van, hogy Szerbiában már engedélyezték a vakcinát, és oltanak is vele: így közelről követhetjük a fejleményeket a keleti szomszédunknál és a Vajdaságban.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás