Orbán Viktor: Az érettségizőket előbbre vehetik az oltási sorrendben

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.22. 08:42

A miniszterelnök a rádióinterjújában beszélt arról is, hogy a szerbeket lessük a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban.

Orbán Viktor: Az érettségizőket előbbre vehetik az oltási sorrendben

2021. május elejétől indulnak az idei középiskolai érettségik, amik egészen június végéig fognak tartani. A digitális oktatás terheit nyögő diákoknak érdemes lesz figyelniük a jövő héten, ugyanis

akkor fog dönteni arról a kormány, hogy – az érettségi biztonságos lebonyolítása érdekében – őket és a vizsgáztató tanárokat előrehozzák-e az oltási sorrendben

– számolt be róla Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában.

Meghosszabbítja a veszélyhelyzetet a kormány

Mint azt a miniszterelnök hozzátette, egyelőre az elsődleges az, hogy az oltási tervnek megfelelően egymás után következve beoltsák az egészségügyi dolgozókat, a szociális otthonokban dolgozókat, a 65 év feletti krónikus betegeket, a járványügyi védekezés egyéb szereplői (mint a rendőrség vagy a katasztrófavédelem tagjait, de itt szerepelnek a kormány tagjai is), majd a 65 év feletti, krónikus betegségtől nem szenvedő embereket.

Orbán Viktor szerint ha mindezeket a csoportokat beoltották (vagy legalábbis erre a lehetőség adott tekintve, hogy oltakozni nem kötelező), akkor kezdődhet Magyarországon új időszámítás, és akkor lehet elkezdeni a jelenleg érvényben lévő korlátozások feloldását.

A járványkezeléssel kapcsolatban a kormányfő azt is elmondta, hogy

a február 8-án lejáró veszélyhelyzetet – a jogszabályok adta lehetőséggel élve – két hétre meg fogják hosszabbítani,

ezt követően pedig – a tavaszi ülésszak kezdetével – a parlamenttől fogják kérni a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Majd lesz valamilyen vakcinaútlevél, ami majd valamire fel fog jogosítani

A miniszterelnök beszámolt egyúttal a csütörtök este kezdődött, az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács első idei üléséről, amin a résztvevők a koronavírus-járvány kezeléséről és a vakcinaellátásról tárgyaltak.

Orbán Viktor elmondása alapján érdemben még nincs előrelépés a fenti kérdésekben, ahogy az országok közötti utazásra jogosító vakcinaútlevélről sem. Ez utóbbi kérdés a kormányfő szerint csak „kezd megjelenni a horizonton”: a tervek szerint az EU-ban kialakítanak majd valamiféle egységes adatbázist, ami alapján kibocsátják majd ezt az útlevelet, és amik majd valamire fel fogják jogosítani a tulajdonosaikat – de ennél konkrétabb dolgokig nem jutottak el. (A vakcinaútlevél szükségesséről, előnyeiről és hátrányairól kimerítően beszélgettünk az Azonnali megújult podcastjében.)

Mindenesetre Magyarországon – ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta a csütörtöki kormányinfón – a határokon belül valamiféle előnyökre feljogosító, a védettséget igazoló plasztikkártyákat már február közepétől elkezdhetik kibocsátani a magyar hatóságok.

Orbán Viktor elmondása szerint

hogy ez a kártya pontosan milyen előnyökhöz juttassa a tulajdonosaikat, majd akkor lesz értelme megvitatni, ha már 1 millió főt legalább sikerült beoltani.

A péntek reggeli adatok alapján eddig 138 983 embert oltottak be Magyarországon.

A Sinopharm ügyében szemünket Belgrádra vessük

Nem csupán a vakcinaútlevél, hanem egyáltalán vakcinaügyben sem történt eddig érdemi előrelépés az uniós egyeztetésen, ahol a V4-ek – Orbán elmondása szerint – kritikával illették az uniós szerveket, amiért még nem engedélyezték a brit AstraZeneca vakcináját sem, holott azzal már több helyütt (például a briteknél) oltanak. Magyarország amúgy már megadta a vészhelyzeti engedélyt az AstraZenecának, és az EU-ban elsőként az orosz Sputnik-V vakcinának is.

Hasonló engedélyeztetésre vár a kínai Sinopharm vakcinája is: ha ez megvan, akkor kezdhetik el behozni Magyarországra a korábban beígért 1 millió adagot belőle. Orbán Viktor szerint szerencsénk van, hogy Szerbiában már engedélyezték a vakcinát, és oltanak is vele: így közelről követhetjük a fejleményeket a keleti szomszédunknál és a Vajdaságban.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek