Egy magyar kommandós lesz ideiglenesen az országos rendőrfőkapitány Szlovákiában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.09. 15:48

Hamran István januárban alulmaradt Peter Kovaříkkal szemben, ő azonban augusztus végén lemondott.

Egy magyar kommandós lesz ideiglenesen az országos rendőrfőkapitány Szlovákiában

Hamran István lesz az ideiglenesen megbízott országos szlovák rendőrfőkapitány

jelentette be csütörtökön Roman Mikulec belügyminiszter.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, augusztus 31-én lemondott Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány, mert büntetőeljárás indult ellene amiatt, hogy júliusban leállított egy akciót, aminek a keretében egy korrupciós ügy két, a rendőrséggel együttműködő, de hamisan tanúskodó „vezeklő” vádlottját akarták letartóztatni, akik ezt követően meg is szöktek, és az egyiküket azóta sem kapták el.

Bár Kovařík ragaszkodik ahhoz, hogy nem követett el hibát – szerinte az akció irányítója a belső szabályokat megszegve a felettesei engedélye nélkül járt volna el, így nem volt egyértelmű, hogy egyáltalán törvényes-e az akció –, a lemondását azzal indokolta, hogy tovább mélyítené a rendőrséggel szembeni bizalmatlanságot, ha úgy maradna a posztján, hogy közben eljárás folyik ellene.

Kovařík 2020 nyarán vette át ideiglenesen a rendőrség vezetését, miután az addigi főkapitány, Milan Lučanský lemondott, majd 2021 januárjában Kovaříkot ki is nevezték országos rendőrfőkapitánnyá.

Az ő irányítása alatt tartóztatta le a rendőrség a két korábbi rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart a rendőrség korábbi teljes vezetőségével együtt, valamint Milan Lučanskýt, aki decemberben öngyilkos lett a börtönben. Szintén Kovařík vezetése alatt tartóztatták le Jaroslav Haščákot és a SIS vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt is, akik ellen ugyanazon a napon szüntette meg az eljárást az ügyészség, amikor Kovařík benyújtotta a lemondását.

A rendőrfőkapitányi posztra januárban – amire végül Kovaříkot nevezték ki – pont Hamran István volt a másik jelentkező.

Mint arról szintén írtunk már, a magyar nemzetiségű Hamran István a Lynx Commando nevű, terrorelhárításra szakosodott különleges egységet vezeti annak 2011-es megalapítása óta.

A Lynx Commando ütött rajta Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosain, és fogta el őket.

Kovařík szeptember 15-ig marad hivatalban, Hamran másnap veszi át a rendőrség vezetését. Onnantól fogva a Belügyminisztériumnak 30 napja van arra, hogy meghirdesse a kiválasztási folyamatot a poszt betöltésére.

Nem teljesen szokványos, hogy ha egy rendőrfőkapitány nem tölti ki a megbízatási idejét, akkor nem a helyettesét nevezik ki ideiglenesen a posztra. Most ez történt: Mikulec miniszter úgy döntött, nem Kovařík helyettesét, Jana Maškarovát, hanem Hamran Istvánt jelöli ki a feladatra.

Az ideiglenes kinevezéséről szóló sajtótájékoztatón Hamran azt mondta:

hogy elindul-e újra a rendőrfőkapitányi posztért, attól függ, hogy hogyan áll helyt ideiglenes főkapitányként.

Nem Hamran István lesz – ha csak egyelőre ideiglenesen is – az első magyar kötődésű országos rendőrfőkapitánya Szlovákiának. Az őt a Lynx Commando élére 2011-ben kinevező akkori főkapitány, Jaroslav Spišiak is rendelkezik magyar felmenőkkel, beszél is magyarul. Spišiak egyébként egy igazi legenda: ő volt az, aki a kilencvenes évek végén dunaszerdahelyi rendőrkapitányként szembe mert szállni a különösen kegyetlen szerdahelyi maffiával, és sikerült elkapnia az 1999-es Fontana-bárbeli vérfürdő tetteseinek egy részét – azóta a Polip című olasz maffiasorozat rendőre után a „szlovák Cattaniként” is emlegetik.

NYITÓKÉP: A Szlovák Köztársaság rendőrsége / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek