Vádat emeltek a országos rendőrfőkapitány ellen Szlovákiában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.28. 13:40

Peter Kovařík január óta tölti be a tisztséget; a két előző rendőrfőkapitányt még korábban letartóztatták, az egyikük öngyilkos lett a börtönben. A nagy korrupciós ügyek kivizsgálásával párhuzamosan belső harcok folyhatnak a szlovák rendvédelmi szerveknél.

Vádat emeltek a országos rendőrfőkapitány ellen Szlovákiában

Hivatali visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűntette miatt indított büntetőeljárást Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány ellen csütörtökön a Pozsonyi Kerületi Ügyészség

számol be róla az Új Szó.

A vád alapja az, hogy Kovařík július 20-án leállította a rendőrség belső ellenőrzési szervének, a Felügyeleti Szolgálat Hivatalának (ÚIS) az akcióját, aminek a keretében le akartak tartóztatni az egyik korrupciós ügyhöz kötődő, a rendőrséggel együttműködő három vádlottat – az ilyeneket „vezeklő” tanúknak hívják, és az együttműködés fejében általában szabadlábra helyezik őket – amiatt, hogy korábban hamis tanúvallomást tettek.

Kovařík azt mondja, azért állította le az akciót, mert annak irányítója a belső szabályokat megszegve a felettesei engedélye nélkül járt volna el, így szerinte nem volt egyértelmű, hogy egyáltalán törvényes-e az akció. Mikor az ÚIS igazgatójától megtudta, hogy egyébként az akció rendben van, engedélyezte a befejezését,

addigra azonban a háromból kettő vezeklő tanú megszökött.

Az egyiket azóta elkapta a NAKA (a rendőrség speciális alakulata), a másik Horvátországban tartózkodik, ahol menekültkérelmet adott be, a harmadikat pedig 32 hónap felfüggesztett börtönre ítélték.

Az előző két rendőrfőnök ellen is vádat emeltek

Peter Kovaříkot a nemzetbiztonsági tanács döntése nyomán januárban nevezte ki a belügyminiszter országos rendőrfőkapitánnyá; a posztért – mint arról az Azonnali is beszámolt – egy komáromi magyar nemzetiségű kommandóssal, a terrorelhárító egységet vezető Hamran Istvánnal versenyzett.

Kovařík ideiglenesen már 2020 augusztusától a rendőrség élén állt, miután az elődje, Milan Lučanský lemondott a tisztségről. Őt decemberben letartóztatta a NAKA, azonban a hónap végén öngyilkos lett a börtönben. A Lučanskýt megelőző rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart pedig novemberben tartóztatta le szintén a NAKA a rendőrség korábbi teljes vezetőségével együtt: az a vád ellenük, hogy bűnszövetkezetként működtek, akik az egyik legbefolyásosabb szlovák oligarcha, Norbert Bödör irányítása alatt kenőpénz fejében adtak ki információkat és befolyásoltak eljárásokat.

Gašpart és Lučanskýt már a lemondásuk után tartóztatták le; Kovařík esetében egyelőre nincs szó sem a lemondásáról, sem a visszahívásáról, sem a letartóztatásról.

Az országos rendőrfőkapitányt egyébként is nehéz leváltani: mint a Denník N írja, a posztját akkor veszíti el, ha bűncselekmény miatt elítélik. A belügyminiszter akkor hívhatja vissza, ha elveszti az állampolgárságát vagy a cselekvőképességét, vagy nem dolgozik legalább fél évig. Egyébként a belügyminiszter csak javaslatot tehet a rendőrfőnök visszahívására a belbiztonsági bizottságnak, ami háromötödös többséggel tudja visszahívni a rendőrfőnököt.

Roman Mikulec, a jobboldali-populista kormánypárt, az OĽaNO által delegált belügyminiszter azonban nem tervez ilyesmit, kiállt Kovařík mellett,

a belügy szerint a Kovařík által leállított akció irányítóját terheli a felelősség annak meghiúsulása miatt. Kovařík a vádemelés ellen panasszal élt, és azt mondja, az ő vád alá helyezése a rendőrség elleni nyomásgyakorlás része a NAKA által vizsgált nagy korrupciós ügyek miatt.

Belső harcok

A 2018-as Kuciak-gyilkosság belpolitikai földindulást okozott Szlovákiában: lemondott Robert Fico szociálpopulista miniszterelnök, Robert Kaliňák belügyminiszter és az említett Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány is, valamint a gyilkosság kivizsgálásával párhuzamosan egyre több, a politikai legmagasabb szintjeiig érő korrupciós ügyre derült fény.

Ezek kivizsgálásának újabb lendületet adott a 2020-as kormányváltás, de ahogy egyre több magasrangú állami funkcionárius – köztük a rendőrség, az ügyészség, a titkosszolgálat és pénzügyőrség magas beosztású korábbi vezetői – kerültek rács mögé,

egy belső harc is kibontakozni látszott a rendőrség egyes szervei és a titkosszolgálat között.

Március elején szivárgott ki, hogy a titkosszolgálat letartóztatott korábbi helyettese, Boris Beňa terhelő vallomást tett a hivatalban lévő vezető, Branislav Zurian ellen. Zurian május elején lemondott a posztjáról, május 21-én a rendőrség házkutatást tartott nála. Ő ekkor épp külföldön volt, de hazatérése után önként jelentkezett a rendőrségen. A kihallgatása után szabadon engedték, majd június elején megszüntették a vele szembeni eljárást.

Még márciusban tartóztatta le a NAKA a titkosszolgálat, a SIS vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt, akit a második legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista Sme Rodina (Család Vagyunk) delegált a posztra, és bár maga Pčolinský nem tagja a pártnak, szoros családi kötelékek fűzik hozzá: testvére, Peter, a Sme rodina frakcióvezetője, felesége, Adriana pedig a párt parlamenti képviselője. A Sme rodina azóta osztja az ellenzék azon vádját, hogy a letartóztatások politikailag motiváltak.

Manipulált vizsgálatok?

Ezzel elsősorban a két korábbi kormányfő, Robert Fico, a szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) elnöke, és korábbi párttársa, az őt a lemondása után miniszterelnöki székben követő Peter Pellegrini – aki a 2020-as válaszási vereség után otthagyta Fico pártját, és saját baloldali pártot alapított Hlas-SD néven – vádolja a kormányt.

A letartóztatások már majdnem Ficóig érnek: Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány és közte már csak a korábbi belügyminiszter, Robart Kaliňák van, de nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Fico évtizedes barátja, a Smer részvényesének és pénztárosának tartott Miroslav Výboh ellen is.

Pellegrininek pedig amiatt kell aggódnia, hogy más korrupciós ügyek három vezeklő tanúja is azt vallotta, hogy 2012-ben még pénzügyi államtitkárként 150 ezer eurós (50 millió forintos) kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól, hogy politikai támogatást biztosítson számára egy állami informatikai megrendeléshez.

A közvetítő Miroslav Výboh lehetett, őt pont ennek a kenőpénznek az elfogadása miatt akarja letartóztatni a rendőrség.

A korrupciós ügyek politikai motiváltságának vádja és az, hogy a vezeklő tanúk vallomásait manipulálhatták és összehangolhatták, nem csupán az ellenzék retorikájában jelenik meg; május végén a SIS egy titkos találkozón egyeztetett az ország legfontosabb közjogi méltóságaival erről a gyanúról.

A találkozón elhangzottakról semmi konkrét nem szivárgott ki, azonban a rendőrségen belüli feszültségek és a tanúvallomásokkal kapcsolatos kétségek – a Kovařík elleni vádemelés is a vezeklő tanúk hamis tanúzásához kapcsolódik – muníciót szolgáltatnak az ellenzék számára. Az ellenzék júniusban meg is próbálta visszahívni Mikolec belügyminisztert, ezt azonban a kormánytöbbség leszavazta.

A rendőrfőnök elleni vádemelés azonban ront Mikulec pozícióin,

akivel kapcsolatban a Sme rodinának is komoly fenntartásai vannak, amióta letartóztatták az általa delegált titkosszolgálati vezetőt, Vladimír Pčolinskýt.

A júniusi visszahívási kísérlet alkalmával a Sme rodina egyik képviselője sem szavazott a belügyminiszter visszahívása mellett – igaz, volt olyan, aki tartózkodott, Vladimír Pčolinskýt testvére és felesége pedig nem szavaztak.

Kovaříkkal kapcsolatban azonban Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője azt mondja, a rendőrfőnöknek le kellene mondania és börtönben a helye, hiszen befolyásolhatja a tanúkat; ezért Pčolinský lépést vár a belügyminisztertől.

Hogy a belügyminiszter mit lép, az annak is a függvénye, hogy Kovařík hogyan fejti ki az ellene felhozott vádat a belbiztonsági bizottság előtt. Ennek ülésére a következő hetekben került sor, nyilvános lesz, és a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO több képviselője is jelezte, hogy lesznek kérdései a rendőrfőnökhöz.

FRISSÍTÉS (2021.09.13.): A cikk augusztus 28-án publikált verziójában azt állítottuk, hogy Peter Kovařík rendőrfőkapitány azt mondta, a vád alá helyezése a NAKA nyomásgyakorlásának része amiatt, hogy az ÚIS a különleges egységnél is több ügyben vizsgálódik. Ezzel szemben a valóság az, hogy Peter Kovařík azt mondta, az ő vád alá helyezése a rendőrség elleni nyomásgyakorlás része a NAKA által vizsgált nagy korrupciós ügyek miatt. A tévedésért elnézést kérünk.

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek