Baloldali Tusványossal, Kádár-tervvel és a Jobbik nácizásával támad Szanyi Tibor pártja

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.24. 14:11

Szeptember 11-én, az egykori Zöld Pardon helyén mondja majd el saját „tusványosi” beszédét Szanyi Tibor, a baloldali ISZOMM elnöke, ahol ismerteti majd pártjának Kádár János-tervét. Ideológiai alapon akár Jámbor Andrást is befogadnák jelöltnek egy párhuzamos univerzumban, de Szanyiék azzal nem tudnak együttműködni, aki szerintük „mutyiban van a nácikkal”. Riport!

Baloldali Tusványossal, Kádár-tervvel és a Jobbik nácizásával támad Szanyi Tibor pártja

Szimbolikus helyen, a budai Krisztina körút és a Hajnóczy József utca sarkán tartotta meg jelölti bemutatóját az exszocialista Szanyi Tibor vezette Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) a független parlamenti képviselő, Székely Sándor vezette Magyar Szolidaritás Mozgalommal, valamint a nemrég, a parlamenti választás apropóján alakult Eredeti Ellenzék Egyesülettel (EEE) karöltve.

A helyszínválasztás magyarázata, hogy az ISZOMM Budapest 3. számú választókerületi képviselőjelöltje az a Szöllősi Istvánné lett, aki 1994-98 között az MSZP országgyűlési képviselője, korábban pedig a Pedagógusok Szakszervezetének főtitkára volt, a szülei pedig a II. világháború idején a sajtótájékoztató helyszíne mögötti házban bújtattak el számos zsidó származású embert a nácik és a kollaboránsok elől.

Aki baloldali, nem fog össze a náci Jobbikkal

Szöllősi elmondta: döbbenten tapasztalja, hogy hogyan tolódott jobbra a világ és benne Magyarország, és hogy a magát baloldalinak gondoló ellenzéki pártok hogyan fogtak össze a Szöllősi szerint mai napig szélsőjobboldali Jobbikkal.

„Azon leszek, hogy bebizonyítsam, hogy a Jobbik kollaborál a jelenlegi kormánnyal”

– jelentette ki az ISZOMM képviselőjelöltje, aki ezt követően felsorolta, hogy milyen ügyekben szavazott együtt a Jobbik a Fidesszel az elmúlt 11 évben, a magánnyugdíj-pénztárak megszüntetésétől kezdve a pedofiltörvényig.

„Úgy gondolom, hogy az utolsó pillanatban, a 24. óra 60. percében van a magyar ellenzék, hogy lerázzák magukról ezt a mételyt” – utalt Szöllősi a nácinak nevezett Jobbikra és arra, hogy egy igazi baloldali nem foghat össze a Jobbikkal. Az ISZOMM-jelölt egyúttal azt követelte, hogy az érintett pártok azonnal szakítsák meg a kapcsolatot Jakab Péterékkel.

Szöllősitől – aki a sajtótájékoztatón arról nem ejtett szót, hogy a választókerületben élőknek tulajdonképpen mit ígér – kíváncsiak voltunk arra, hogy tudna-e tenni bármit a Jobbik, amire azt mondaná, hogy hitelesen közvetíti a szélsőjobboldallal való szakítást. Az ISZOMM jelöltje szerint a Jobbik 2010 óta túlságosan sokszor bizonyította ennek ellenkezőjét, így nem érdekli, hogy Jakab Péter mit mond a parlamentben.

Rákérdeztünk arra is, hogy a Jobbikon kívül van-e még Szöllősi szerint szélsőjobboldali párt Magyarországon – a képviselőjelölt erre úgy felelt, hogy ennyire nyilvánvalóan ilyen párt nincsen, de olyanok, akik kollaborálnak a Jobbikkal, igen. Kérdésünkre, hogy a Fidesz szélsőjobboldali párt-e, Szöllősi úgy reagált:

„Ne forgassa ki a szavaimat, ezt nem mondtam!”

Dobrogi Gyula, az ISZOMM Pest megye 8. választókerületi jelöltje, egyben az Eredeti Ellenzék Egyesület elnöke is abban jelölte meg az ellenzéki eredetiség mércéjét, hogy valaki összegfog-e a szélsőjobbal, vagy sem, és együtt szavaz-e a Fidesszel. A Google egyébként augusztus 24. délelőttig egyetlen értelmes találatot sem adott ki az EEE nevére rákeresve: ezzel kapcsolatban Dobrogi azzal nyugtatott, hogy honlapjuk fejlesztés alatt áll, és ha kitartóan keressük, a közeljövőben meg is fogjuk azt találni.

Jámbor Andrásnak is lenne esélye az ISZOMM-nál

Ha már választás: pont hétfőn indult a hétpárti ellenzéki összefogás berkeiben az előválasztási ajánlásgyűjtés, ahol már több választókerületi és egy miniszterelnök-jelöltnek is sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges aláírásokat, és ahol Zuglóban például már fel is állt az előválasztási front.

Az előválasztáson részt nem vevő Szanyi Tiborékat arról kérdeztük, hogy az egyébként újbalos Szikra Mozgalom indította, de az MSZP-Párbeszéd által is támogatott, és a Párbeszéd frakciójába beülni szándékozó Jámbor András Budapest 6. választókerületi jelölt elég balos lenne-e az ISZOMM-nak.

„Nem szívesen minősítünk jelölteket, hiszen a magunk programját visszük, ami független attól, hogy ki mindenki van még rajtunk kívül a porondon. De aki baloldali, aki úgy érzi, hogy bármi köze van a baloldalhoz, (…) az egészen bizonyosan nem, nem és soha a nácikkal semmilyen mutyiban, közreműködésben nincs”

– jelentette ki Szanyi Tibor.

Az Azonnali azért kíváncsi volt, hogy ha Jámbor András meggondolja magát, eláll az előválasztástól, és inkább ISZOMM-jelölt lenne 2022-ben, arra nyitott lenne-e a párt. A párt elnöke erre úgy reagált:

„Elvileg igen, de azt tudni kell, hogy Budapest 6. körzetében van az ISZOMM-nak már jelöltje Szabóné Kállai Szilvia személyében.”

A 2022-es választás kapcsán érdekes egyébként, hogy nagy csönd honol arról, hogy az ISZOMM jelöltje lesz-e az a Tóth Ádám, aki 2020-ban már Szanyiék jelöltje volt a borsodi időközi választáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókörzetében, amit végül a fideszes Koncz Zsófia nyert meg. Székely Sándor kérdésünkre szűkszavúan úgy reagált, hogy „Tóth Ádámmal kapcsolatban vagyunk, meglátjuk, hogy mi fog történni”.

Baloldali Tusványos és a Kádár-terv

Szanyiék a sajtótájékoztatót felhasználták arra is, hogy a szeptember 11-én a budapesti egykori Zöld Pardon helyére szervezett 2. Munkás Büszkeség Napja nevű eseményüket is promózzák (a dátumválasztásnak nincs köze a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadáshoz), amire az ISZOMM és szövetségesei – Székely Sándor szóhasználatával élve – baloldali Tusványosként tekintenek, és ahol összegezni fogják az elmúlt másfél év tapasztalatait a baloldalról.

Az Azonnali kérdésére, hogy ha már Tusványoshoz hasonlítják ezt a rendezvényt, ahol fesztiválkörnyezetben találkozhatnak és beszélgethetnek a baloldaliak, Szanyi Tibor is fog-e olyan elmélkedős beszédet tartani, mint amit Orbán Viktor szokott, Szanyi igennel felelt.

„Ezen alkalommal jelentjük be főbb pontjait tekintve az ún. Kádár János-tervet. Ez a magyar szociális felemelkedés, újjászületés terve. Ez, ha akarom, elméleti, de leginkább gyakorlati következményekkel is jár, ami le fogja fedni az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom programját.”

Az ISZOMM programját egyébként itt ismertettük részletesen, sőt, Szanyi Tibor maga is kifejtette a nekünk adott interjújában, hogy számára mit jelent a szocializmus.

Székely Sándor ehhez hozzátette, hogy bárki jöhet a rendezvényükre, nincsen megszabva, hogy például a szerintük nem is baloldali pártok képviselői szívesen látott vendégek-e.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek