+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Rédl Boglárka & Antal Róbert-István
2021. június 8. kedd, 21:35
Közösen gyűjtenek aláírásokat a Thürmer-féle Munkáspárttal, de magyar Sziriza nem lesz ebből.

Kedd reggel a bulinegyed közepére, a Kazinczy utcába hirdetett sajtóreggelit az Igen Szolidaritás (ISZOMM), hogy szocializmusról, dolgozói bérekről, illetve a kötetlen beszélgetés meghirdetett apropójáról essen szó: vagyis

 

arról, hogy korábban több közvélemény-kutatás is 1 százalékra mérte az ISZOMM-ot, ám Szanyiék ezt úgy értelmezték, hogy 2022-re meglehet az 5 százalék, azaz a parlamentbe való bejutás is.

 

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez az ISZOMM egy kutyaütő banda, vagy iszonyúan hasít” – fogalmazott a párt miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor az általuk megrendelt közvélemény-kutatásokról.

 

Mit mondanak a közvélemény-kutatások az ISZOMM-ról?

 

A reggelin Szanyi Tibor miniszterelnök-jelölt ismertette a kormányközeli Nézőpont Intézet, valamint a Szanyi előző pártjának, az MSZP-nek gyakran dolgozó Publicus Intézet közvélemény-kutatását, amelyet az ISZOMM rendelt meg. Már a helyszín is furcsa volt, ugyanis az alakuló kongresszushoz képest – amelyről szintén tudósítottunk – polgári környezet várt, és nem paprikás zsíros kenyér, hanem az inkább Liguriára hajazó kecskesajtos-pesztós falatka volt a menü.

 

Szanyi elmondta, hogy 1000 fős reprezentatív kutatásokról beszélhetünk, nemi, korcsoportos, végzettségi bontásban – egyetlen szegmens, a regionalitás hiányzik, amelyet Szanyi szomorúan vett tudomásul, ugyanis kíváncsi lett volna a „kelet-magyarországiak véleményére” is.

 

„Akik ismernek minket – az egyébként nagyon kevés – de akik ismernek, azokból 5-9 százalék lenne hajlandó ránk szavazni” – így Szanyi, aki azt is elmondta, hogy nem az a fontos, hogy elfogadtassák céljaikat – mert azokat egyébként a választók nagy hányada támogatja –, hanem hogy megismertesse magát a párt a választókkal.

 

A nézőpontos számokról szólva az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy

 

„a szocializmus újjáalkotását hirdető pártra csak a válaszadók 13 százaléka szavazna, de 5 százalék hajlandó lenne konkrétan az ISZOMM-ra voksolni” – ez pedig nagy szó, tette hozzá.

 

A SZANYIÉK ÁLTAL RENDELT KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS. FOTÓ: SZÓCIKK

 

A Publicusnál más kérdésekkel operáltak: leginkább a választók elégedettségére kérdeztek rá. Eszerint az ország negyven százaléka „korszerűsített szocializmust akar” – mondta Szanyi. Felhívta figyelmünket, hogy ők nem vennének el semmilyen tulajdont, sőt, az sem céljuk, hogy visszatérjenek az 1989 előtti proletárdiktatúrába.

 

Mire készülnek 2022-ben?

 

„Az a célunk, hogy bejussunk a magyar Országgyűlésbe, hogy ott legyen egy frakciónk” – nézett a jövőbe Szanyi. A párt miniszterelnök-jelöltje szerint a 5 százalékkal a mérleg nyelve kívánnak lenni a koalíciós tárgyalásokon.

 

„Most lehet ezt szépíteni össze-vissza, de mi igenis azzal akarjuk érvényesíteni az akaratunkat, hogy

 

ha bent vagyunk az Országgyűlésben, akkor minden tárgyalás alapja a 250 ezer forintos nettó minibálbér lesz. Igen, zsarolásra készülünk!”

 

AZ IGEN ÉS AZ INKÁBB IGEN VÁLASZOKBÓL KÖVETKEZTETTÉK KI SZANYIÉK A PARLAMENTBE JUTÁSHOZ 5 SZÁZALÉKOT. FOTÓ: SZÓCIKK

 

Sajtókérdésre válaszolva a párt elnöke, Huszti Andrea elmondta, hogy Thürmer Gyula Munkáspártjával együttműködésre lépnek, az MSZMP-nek a 2018-os választáson 0,28 százalékot kapott nacionalista-kommunista utódpártja segíteni fogja az ISZOMM-ot a 250 ezer forintos nettó minimálbérért folytatott aláírásgyűjtésben. Szanyi elmondta, hogy a Munkáspártot nem tartják Fidesz-szatelitnek, és bár tény, hogy Thürmer nem mindig fogalmazott meg kritikát a jelenlegi kormánnyal szemben, de ezt a mostani ellenzék sem tette meg, hiszen megszavazta „Orbán vészhelyzeti törvényét”, emlékeztetett Szanyi.

 

Szerinte Thürmerék és az ISZOMM között csak az eszközök tekintetében van különbség: míg Szanyiék organikusan, lassan fejlődve hoznák létre a szocializmust, addig Thürmerék „forradalmi úton, erőszakkal, terrorral és visszatérnének a proletárdiktatúrához”. Megtudtuk azt is, hogy a két párt együttműködése csak erre az egy ügyre koncentrálódik, azaz az ISZOMM nem növi ki magát magyar Szirizává (az Alekszisz Cipraszt 2015-ben a görög miniszterelnöki székbe repítő, szélsőbaloldali és rendszerkritikus pártok összefogásává, amely azóta is stabilan 25 százalék fölött áll a görögországi közvélemény-kutatásokban): az ISZOMM és a Munkáspárt együttműködése mellé hiába várná tehát bárki is az újbaloldali Szikra Mozgalmat vagy az MSZP baloldali platformját, „valamiért nem szeretnek minket”.

 

A TALÁLKOZÓ VÉGÉN SZANYI A LAPTOPJÁRÓL MEGMUTATTA A NEOTON FAMÍLIA ÉNEKESE ÁLTAL ÍRT ISZOMM-KAMPÁNYINDULÓT IS. MÁR EZÉRT MEGÉRTE ELMENNI A REGGELIRE.

 

NYITÓKÉP: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás