Pénzt az embereknek! Így lehetne összefoglalni a Szanyi-párt programját

2020.11.19. 08:02

200 000 forint minimálbér, sorkatonaságra hasonlító közösségi munka a fiataloknak, szövetkezetek, szakszervezeti tagság. Ilyen programpontokkal készül az Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom a 2022-es országgyűlési választásra, de az ellenzéki összefogásban is részt vennének.

Pénzt az embereknek! Így lehetne összefoglalni a Szanyi-párt programját

Ugyan a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom (ISZOMM) korábban közleményben tudatta a sajtóval, hogy a párt programját „Eszem-iszom, dínom-dánomnak” fogják nevezni, ehhez képest szerda délelőtt a már jóval unalmasabb „Munkát, otthont – itthon!” címmel ismertették a mostanra már teljesen kidolgozott irományt.

Mivel történészként erdélyi baloldaliakkal foglalkozom, ezért nyilvánvaló, hogy a magyarországi baloldal tevékenysége is érdekel. Éppen ezért újságíróként még az olyan anomáliákat, mint a Thürmer-féle Magyar Munkáspárt sajtótájékoztatóit is követni szoktam. Thürmeréket a nosztalgia, vagy fogalmazzunk úgy, hogy a kommunista romantika miatt követem, mivel azzal a fogalomkészlettel élnek, mint amilyet hatvanas-hetvenes évekbeli PB-jegyzőkönyvekben szoktam olvasgatni. Ők a magyar baloldalon a múlt egy olyan szeletét jelentik, ami még mindig él a jelenben.

Szanyi Tibor pártja viszont – amellett, hogy karakteresen baloldali értékeket vallanak –

teljesen posztmodern, 21. századi módszerekkel él, és folyamatos trollkodással, médiahekkekkel igyekeznek bekerülni a nyilvánosságba.

Rajtunk ne múljék: írtunk arról is, hogy Szanyi Tibor a Jobbik országgyűlési képviselőjét, Brenner Kolomant a neve miatt bránerezi – teszi ezt azért, mert Koloman az „Eszem-iszom, dínom-dánom” rigmussal szokta cikizni a frissen alakult pártját

MI VOLTUNK AZ EGYETLEN ÚJSÁGÍRÓK AZ ONLINE SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN.

Az ISZOMM-sajtótájékoztató hangulatát csak az dobta volna fel méginkább, ha előtte a párt nevéhez méltó módon legurítottam volna egy rumot. Ezt végül nem tettem meg, mivel mégiscsak a munkámat végeztem – és bármennyire erdélyi és csángó legyek, délelőtt azért mégis korán van még az ivászathoz. 

Aki csak él, fogjon össze Orbán ellen!

A programbemutatón első körben – mi másról? – a magyar ellenzék oly kedvelt témájáról, az összefogásról volt szó. Az ISZOMM kijelentette, hogy egy ellenzéki előválasztáson kizárólag egyenlő felekként vennének részt. Amennyiben nem szólhatnak bele az előválasztás megszervezésébe, a szinte értelmezhetetlen támogatottsággal rendelkező párt akár önállóan is elindulna.

A többi ellenzéki pártnál egyébként az ISZOMM a programot és a jövőképet is hiányolja

– azon kívül, hogy legyen sajtószabadság, alkotmányosság, és emberi jogok, Székely Sándor, a párt 2018-ban DK-listáról a parlamentbe bejutott országgyűlési képviselője szerint semmit nem mondanak.

Szanyi Tibor szerint „aki csak él”, annak össze kell fognia, hogy közösen távolíthassák el a mostani kormányt. Nagyon nem mindegy viszont – mondja Szanyi – hogy mit csinál az ellenzék a győzelem másnapján, ezért van szükség programra. 

Pénzt, modern sorkatonaságot, 16 éves kortól választójogot!

A pártprogram 82 pontba sűrítve foglalta össze az ISZOMM vízióját, amely leegyszerűsítve Szanyi Tibor ezzel a mondattal foglalt össze:

„Pénzt az embereknek!” 

A pártprogramot és annak technikai részleteit a párt miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor ismertette. A már júliusi alakuló kongresszuson is megismert programpontok, vagyis a

200 000 forintos minimálbér,

+ a 100 000 forintos garantált minimáljövedelem,

+ a 37 500 forintos családi pótlék,

és a 37 500 forint nyugdíjas korpótlék (minden nyugíjas számára, hogy a legkisebb nyugdíj is meghaladhassa a 100 000 forintot)

mellé újabb pontok is kerültek a progamba. Szanyi Tibor szerint az ISZOMM-nál

„ultramodern, európai igényű, baloldali” programot írtak.

Ebben többek között egy sorkatonaságra hasonlító Közösségi Szolgálatot hoznának létre, ahol a fiatalok egy fél év során különböző készségeket sajátítanának el. Itt a jelenlegi járványhelyzethez hasonló vészhelyzetekre való tekintettel minimális egészségügyi képzést is bevezetnének,

„hogyha baj van – ahogyan most baj van – az ország nagy része tudja mit kell tenni, például tudjon egy injekciót beadni”.

Szanyi szerint a fiatal szolgálatosok hat hónapra fizezést és szállást, ellátást is kapnának.

Gazdasági programpontjaik között szerepel még a szövetkezetek különböző típusainak a népszerűsítése a gazdasági életben, valamint minden 10 főnél többet foglalkoztató munkahely esetén  dolgozói érdekképviseletet, vagyis szakszervezeti képviseletet vezetnének be. A programban egyébként a környezetvédelem fontosságáról, ingyenes internetről, mindenki számára elérhető társadalombizotsításról, egy korrupcióellenes hatóság létrehozásáról, és

a választójogi korhatár 16 évre csökkentéséről is szó esik.

„Mi ezzel a baloldali hozománnyal kívánunk részt venni az ellenzéki közös program kialakításában, már amennyiben ezen pártoknak mutatkozik igénye erre” – összegezte a pártprogramot az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje.

Az Azonnali kérdésére Szanyi elmondta, hogy Magyarország és az EU viszonyában semmilyen forradalmi újításra nem kellene számítani egy esetleges ISZOMM-kormányzás esetén – esetleg arra, hogy a magyar államot aktívabbá kellene tenni az uniós döntéshozatalban. Szerinte sokkal aktívabban ki kellene használni az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket, mert szerinte eddig az ország csak az uniós tagság előnyeinek csak 30 százalékát használta ki. Arról viszont az online sajtótájékoztatón nem esett szó, hogy a korábbi EP-képviselő Szanyi hogyan számolta ki ezt az arányt. 

NYITÓKÉP: Antal Róbert-István / Azonnali

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek