+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 19. csütörtök, 08:02
200 000 forint minimálbér, sorkatonaságra hasonlító közösségi munka a fiataloknak, szövetkezetek, szakszervezeti tagság. Ilyen programpontokkal készül az Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom a 2022-es országgyűlési választásra, de az ellenzéki összefogásban is részt vennének.

Ugyan a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom (ISZOMM) korábban közleményben tudatta a sajtóval, hogy a párt programját „Eszem-iszom, dínom-dánomnak” fogják nevezni, ehhez képest szerda délelőtt a már jóval unalmasabb „Munkát, otthont – itthon!” címmel ismertették a mostanra már teljesen kidolgozott irományt.

 

Mivel történészként erdélyi baloldaliakkal foglalkozom, ezért nyilvánvaló, hogy a magyarországi baloldal tevékenysége is érdekel. Éppen ezért újságíróként még az olyan anomáliákat, mint a Thürmer-féle Magyar Munkáspárt sajtótájékoztatóit is követni szoktam. Thürmeréket a nosztalgia, vagy fogalmazzunk úgy, hogy a kommunista romantika miatt követem, mivel azzal a fogalomkészlettel élnek, mint amilyet hatvanas-hetvenes évekbeli PB-jegyzőkönyvekben szoktam olvasgatni. Ők a magyar baloldalon a múlt egy olyan szeletét jelentik, ami még mindig él a jelenben.

 

Szanyi Tibor pártja viszont – amellett, hogy karakteresen baloldali értékeket vallanak –

 

teljesen posztmodern, 21. századi módszerekkel él, és folyamatos trollkodással, médiahekkekkel igyekeznek bekerülni a nyilvánosságba.

 

Rajtunk ne múljék: írtunk arról is, hogy Szanyi Tibor a Jobbik országgyűlési képviselőjét, Brenner Kolomant a neve miatt bránerezi – teszi ezt azért, mert Koloman az „Eszem-iszom, dínom-dánom” rigmussal szokta cikizni a frissen alakult pártját

 

MI VOLTUNK AZ EGYETLEN ÚJSÁGÍRÓK AZ ONLINE SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN.

 

Az ISZOMM-sajtótájékoztató hangulatát csak az dobta volna fel méginkább, ha előtte a párt nevéhez méltó módon legurítottam volna egy rumot. Ezt végül nem tettem meg, mivel mégiscsak a munkámat végeztem – és bármennyire erdélyi és csángó legyek, délelőtt azért mégis korán van még az ivászathoz. 

 

Aki csak él, fogjon össze Orbán ellen!

 

A programbemutatón első körben – mi másról? – a magyar ellenzék oly kedvelt témájáról, az összefogásról volt szó. Az ISZOMM kijelentette, hogy egy ellenzéki előválasztáson kizárólag egyenlő felekként vennének részt. Amennyiben nem szólhatnak bele az előválasztás megszervezésébe, a szinte értelmezhetetlen támogatottsággal rendelkező párt akár önállóan is elindulna.

 

A többi ellenzéki pártnál egyébként az ISZOMM a programot és a jövőképet is hiányolja

 

– azon kívül, hogy legyen sajtószabadság, alkotmányosság, és emberi jogok, Székely Sándor, a párt 2018-ban DK-listáról a parlamentbe bejutott országgyűlési képviselője szerint semmit nem mondanak.

 

Szanyi Tibor szerint „aki csak él”, annak össze kell fognia, hogy közösen távolíthassák el a mostani kormányt. Nagyon nem mindegy viszont – mondja Szanyi – hogy mit csinál az ellenzék a győzelem másnapján, ezért van szükség programra. 

 

Pénzt, modern sorkatonaságot, 16 éves kortól választójogot!

 

A pártprogram 82 pontba sűrítve foglalta össze az ISZOMM vízióját, amely leegyszerűsítve Szanyi Tibor ezzel a mondattal foglalt össze:

 

„Pénzt az embereknek!” 

 

A pártprogramot és annak technikai részleteit a párt miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor ismertette. A már júliusi alakuló kongresszuson is megismert programpontok, vagyis a

 

200 000 forintos minimálbér,

 

+ a 100 000 forintos garantált minimáljövedelem,

 

+ a 37 500 forintos családi pótlék,

 

és a 37 500 forint nyugdíjas korpótlék (minden nyugíjas számára, hogy a legkisebb nyugdíj is meghaladhassa a 100 000 forintot)

 

mellé újabb pontok is kerültek a progamba. Szanyi Tibor szerint az ISZOMM-nál

 

„ultramodern, európai igényű, baloldali” programot írtak.

 

Ebben többek között egy sorkatonaságra hasonlító Közösségi Szolgálatot hoznának létre, ahol a fiatalok egy fél év során különböző készségeket sajátítanának el. Itt a jelenlegi járványhelyzethez hasonló vészhelyzetekre való tekintettel minimális egészségügyi képzést is bevezetnének,

 

„hogyha baj van – ahogyan most baj van – az ország nagy része tudja mit kell tenni, például tudjon egy injekciót beadni”.

 

Szanyi szerint a fiatal szolgálatosok hat hónapra fizezést és szállást, ellátást is kapnának.

 

Gazdasági programpontjaik között szerepel még a szövetkezetek különböző típusainak a népszerűsítése a gazdasági életben, valamint minden 10 főnél többet foglalkoztató munkahely esetén  dolgozói érdekképviseletet, vagyis szakszervezeti képviseletet vezetnének be. A programban egyébként a környezetvédelem fontosságáról, ingyenes internetről, mindenki számára elérhető társadalombizotsításról, egy korrupcióellenes hatóság létrehozásáról, és

 

a választójogi korhatár 16 évre csökkentéséről is szó esik.

 

„Mi ezzel a baloldali hozománnyal kívánunk részt venni az ellenzéki közös program kialakításában, már amennyiben ezen pártoknak mutatkozik igénye erre” – összegezte a pártprogramot az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje.

 

Az Azonnali kérdésére Szanyi elmondta, hogy Magyarország és az EU viszonyában semmilyen forradalmi újításra nem kellene számítani egy esetleges ISZOMM-kormányzás esetén – esetleg arra, hogy a magyar államot aktívabbá kellene tenni az uniós döntéshozatalban. Szerinte sokkal aktívabban ki kellene használni az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket, mert szerinte eddig az ország csak az uniós tagság előnyeinek csak 30 százalékát használta ki. Arról viszont az online sajtótájékoztatón nem esett szó, hogy a korábbi EP-képviselő Szanyi hogyan számolta ki ezt az arányt. 

 

NYITÓKÉP: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás