Megvan a jelöltek végleges listája, elindult az aláírásgyűjtés az előválasztásra

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.23. 08:53

Az egyéni képviselőjelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer aláírást kell összegyűjteniük szeptember 6-ig.

Megvan a jelöltek végleges listája, elindult az aláírásgyűjtés az előválasztásra

Augusztus 22. volt az utolsó határideje annak, hogy akik kérték a nyilvántartásba vételt az előválasztásra, de hiányosan adták le a szükséges dokumentációt, pótolják a hiányosságot,

így kialakult a jelöltek végleges listája

– írja a szerkesztőségünkbe a Jobbik sajtóosztályáról érkezett, de mind a hat ellenzéki párt által szignózott közlemény.

Eszerint összesen hét miniszterelnök-jelöltet vettek nyilvántartásba

– sokáig csak hat jelöltről volt szó, de Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Pálinkás József és Fekete-Győr András mellé szinte az utolsó pillanatban az Országos Előválasztási Bizottság nyilvántartásba vette Ecsenyi Áront, a libertariánus Le az Adók 75%-ával Párt elnökét is.

A közleményből továbbá kiderül, hogy összesen 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba, átlagosan a legtöbb jelölt Hajdú-Bihar megyében, a legkevesebb pedig Komárom-Esztergom megyében regisztrált.

Az ország 106 választókerületéből

  • 11 olyan van, ahol csak egy jelölt indul;
  • 45-ben lehet két jelölt közül választani;
  • 50-ben pedig három vagy akár több jelölt is versenybe szállt.

Hétfőn tehát megkezdhetik a nyilvántartásba vett jelöltek az ajánlások gyűjtését.

A miniszterelnök-jelöltek számára 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek pedig 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy indulhassanak az előválasztáson.

Mint a közlemény írja, az aláírásokat csak az Országos Előválasztási Iroda által létrehozott ajánlóíveken lehet gyűjteni. Egyéni képviselőjelöltekre érvényes ajánlást csak a választókerületi lakcímmel, miniszterelnök-jelöltekre a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok tehetnek.

„Az ajánlóíveket maradéktalanul ki kell tölteni, a hiányos ajánlásokat a lebonyolító szervek el fogják utasítani. A miniszterelnök-jelöltek íveit az Országos Előválasztási Iroda munkatársai, az egyéni képviselőjelöltek ajánlásait pedig a helyi választási bizottságok tagjai ellenőrzik” – fogalmaz a közlemény.

Az ajánlásgyűjtésre a jelölteknek két hetük van, a leadási határidő szeptember 6-a délelőtt 10 óra. Mivel az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni,

várhatóan szeptember 8-raalakul ki, hogy kik kerülhetnek fel a szavazólapokra az egyes körzetekben.

Az előválasztás első fordulójára szeptember 18. és 26. között kerül sor, amin online és személyes szavazásra is lehetőség lesz.

Ha az első fordulóban a miniszterelnök-jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát, október 4. és 10. között az előválasztásnak lesz egy második fordulója is a három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök jelölttel.

Az előválasztás menetrendjéről itt írtunk. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek