Karácsony Gergelynek 24 óra se kellett, hogy összegyűjtse a 20 ezer ajánlást

2021.08.23. 20:33

Augusztus 23-án indult el az aláírásgyűjtés a jelöltek számára az ellenzéki előválasztáson. Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltjének 24 óra sem kellett, hogy összegyűjtse az induláshoz szükséges szignók számát.

Karácsony Gergelynek 24 óra se kellett, hogy összegyűjtse a 20 ezer ajánlást

Augusztus 23-án, hétfőn lépett egy új szakaszba az ellenzéki előválasztás: az egyéni képviselőjelölteknek, illetve a miniszterelnök-jelölteknek egészen szeptember 6-ig van idejük összegyűjteni a megfelelő számú aláírást, hogy végül elindulhassanak az előválasztáson.

Míg előbbi esetén 400, utóbbi esetén 20 ezer aláírás szükséges, így nem meglepő, hogy az egyéni képviselőjelöltek közül már többen is összeszedték az induláshoz szükséges szignókat.

Azonban hétfőn, az aláírásgyűjtés első napján nemcsak az egyéni képviselőjelöltek, hanem a miniszterelnök-jelöltek között is akadt olyan, aki már összegyűjtötte a megfelelő mennyiségű aláírást:

Karácsony Gergely Facebook-oldalán jelentette be, hogy kevesebb mint 24 óra alatt meglett neki az induláshoz szükséges 20 ezer aláírás.

Az erről szóló Facebook-posztjában úgy fogalmaz a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje, hogy köszöni a támogatást, megtisztel a bizalom, viszont ennek ellenére folytatni fogják az aláírásgyűjtést, egészen az utolsó lehetséges időpontig.

Budapest főpolgármestere egyébként hétfőn a város több pontján is kampányolt: reggel a Móricz Zsigmond körtéren a momentumos Orosz Annával kampányolt, majd később a Mérce volt főszerkesztőjével, Jámbor Andrással jelentkezett be élőben a Rákóczi térről, de ugyanúgy besegített az LMP-s Csárdi Antalnak is az aláírásgyűjtéssel.

Karácsony így az első miniszterelnök-jelölt, akinek összegyűlt a szükséges számú szignó, így ő vélhetően már részt vesz az előválasztás szeptember 18-a és 26-a között tartott első fordulóján, ahol ha egy miniszterelnök-jelölt sem szerez 50 százaléknál többet, akkor a legjobb három jut be a második fordulóba, amit október 4-e és 10-e között tartanak.

Karácsony mellett még hat másik jelölt bír miniszterelnök-jelölti célokkal:

  • a Demokratikus Koalíció az EP-képviselőjét, Dobrev Klárát indítja,
  • a Jobbik a pártelnök Jakab Pétert,
  • a Momentum az elnökét, Fekete-Győr Andrást,
  • Márki-Zay Pétert mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalma indítja,
  • Pálinkás József, korábbi MTA-elnök pártja, az Újvilág Néppárt jelöltje,
  • illetve végül befogadták jelentkezését Ecsenyi Áronnak, a Le az Adók 75 százalékával párt elnökének is. 

Az ajánlásgyűjtésre a jelölteknek egyébként két hetük van, a leadási határidő szeptember 6-a délelőtt 10 óra. Mivel az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni,

várhatóan szeptember 8-ra alakul ki, hogy kik kerülhetnek fel a szavazólapokra az egyes körzetekben.

Az előválasztás első fordulójára szeptember 18-a és 26-a között kerül sor, amin online és személyes szavazásra is lehetőség lesz.

Az előválasztás menetrendjéről itt írtunk. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely kampányol a Móricz Zsigmond téren augusztus 23-án. FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek