Az MSZP és a Momentum is elutasítja az oltatlanok kormányzati listázását

2021.07.31. 15:19

A Momentum az adatvédelem teljes hiányáról ír, a szocialisták a Pegasus-botrány óta már nem csodálkoznak semmin. A többi ellenzéki párt nem válaszolt.

Az MSZP és a Momentum is elutasítja az oltatlanok kormányzati listázását

Elítélte, és jogtalan adatgyűjtésnek tartja két ellenzéki párt is azt a rendeletet, amelynek értelmében a kormány hetente összegyűjti és számon tartja a 60 éven felüli oltatlanokat Magyarországon. Ahogy az a július 26-án közzétett, 439/2021. számú kormányrendeletből kitűnik, heti frissítésben a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) a Miniszterelnökségnek küldené meg az összesítő listát, TAJ-számokkal, lakcímekkel, amiket azután járásra lebontva az illetékes kormányhivatalok és háziorvosi rendelők kezelnek.

A rendelet előzménye egy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter által korábban meghirdetett akció, amelynek keretében önkéntes egészségügyisek keresnék fel címükön ezeket az embereket, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadatásáról meggyőzzék őket. Amennyiben ekkor sem kívánnak ezzel a lehetőséggel élni, a 60 év feletti, covid ellen nem beoltott embereknek írásos nyilatkozatot kell erről aláírniuk, amiben kijelentik, nem kérnek védőoltást.

A rendelettel kapcsolatos riportunkban közöltük, az érintettek tartanak az intézkedéstől, és van olyan is, aki be sem engedné a házába az önkénteseket, igaz, erre eleve nem is köteles. A Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila pedig azt közölte velünk: hivatala semmiféle kivetnivalót nem talált a rendelet szövegében, amit előzetes vizsgálatra a kormány egyébként nekik megküldött.

Ezzel szögesen ellentétes véleményt fogalmazott meg a Momentum és a Magyar Szocialista Párt is.

Momentum: Az érzékeny adatok begyűjtése nem oltáskampány

Az Azonnali kérdéseire, hogy a rendeletet rendben lévőnek látják-e, Németh Gyöngyvér, a Momentum Mozgalom sajtófőnöke azt közölte, súlyos jogi sérelemnek tartják annak követelményeit: „A Momentum kiáll amellett, hogy a kormánynak proaktívan kellene népszerűsítenie az oltást a 60 év felettiek körében, de az, hogy ezt ilyen módon, az adatvédelmet teljesen ignorálva teszi, elfogadhatatlan.

A Miniszterelnökségnek semmi joga nincs emberek érzékeny, személyes adatait bekérni és használni addig, amíg valami nem törvénybe ütköző.

Más országokban törvénytelenség nélkül, az adatbiztonságot figyelembe véve és tisztelve tudják megoldani az oltások népszerűsítését a veszélyeztetett korosztályban, örvendetes lenne, ha a kormány ezeket a példákat alkalmazná Magyarországon és nem a magyar állampolgárok érzékeny adatait gyűjtenék be oltás népszerűsítése címszó alatt” – írta szerkesztőségünknek küldött közleményükben.

MSZP: A NER-től nem áll távol az illegális adatgyűjtés

Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg válaszában a Magyar Szocialista Párt is. Mint írták, az elmúlt hetekben megtapasztalhattuk, hogy a NER-től nem áll távol az – akár illegális – adatgyűjtés a magyar állampolgárokról.

Hozzátették azt is, amennyiben bebizonyosodik, hogy az oltatlanok esetében visszaélés történik az így megosztott, személyes és érzékeny egészségügyi adatokkal, akkor az azzal kapcsolatos eljárás a NAIH hatásköre kell, hogy legyen. „Bízunk benne, hogy Péterfalvi Attila akkor éppen nem lesz szabadságon” – zárta válaszát az MSZP, arra utalva, hogy Péterfalvi korábban szabadságára hivatkozva utasította el a Pegasus-botrány részleteinek vizsgálatát.

A többi ellenzéki párt nem válaszolt

Az ügyben mind a hat nagyobb, ellenzéki együttműködésben szereplő pártot megkerestük kérdéseinkkel, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és a DK azonban a mai napig sem válaszolt július 28-i levelünkre és megkeresésünkre.

Gulyás Gergely még július 7-én, a kormányinfón beszélt arról, hogy „önveszélyesnek” tartja azt, aki a delta variáns megjelenése előtt 60 éven felüli és nem oltatta be magát, ezért kell szerinte a tömeges oltási kampány után most nyáron őket személyre szóló kampánnyal is megszólítani.

Arról mi is írtunk azonban, hogy a delta variánsról eddig ismert adatok alapján nem kell annyira tartani, mint a koronavírus előző mutációitól, ráadásul az angol egészségügy adatai azt is mutatják, hogy az oltatlanok körében a delta okozta fertőzés után betegséget elkapók aránya mindösszesen 2 százaléknyira tehető.

NYITÓKÉP: Governor Tom Wolfe / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek