Gulyás Gergely: Lesz negyedik hullám, új oltási kampány indul a 60 évesnél idősebbek körében

2021.07.07. 16:10

A kancelláriaminiszter a kormányinfón hosszan bírálta a pedofiltörvény miatt Magyarországot bírálókat.

Gulyás Gergely: Lesz negyedik hullám, új oltási kampány indul a 60 évesnél idősebbek körében

Előrehozott kormányinfót tartott szerdán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás ezen beszámolt arról, hogy az Európai Parlament szerdán vitát rendezett a pedofíliát a melegekkel összemosó magyar törvényről, amiről a magyar kormány még kedden tárgyalt, és még aznap a magyar kormányt ért kritikákra reagáló kormányhatározatot fogadtak el. Gulyás szerint a kormányhatározat minden szempontból „időtálló” és a vitára már megtörténte előtt reagált: „Különösen legalja, hogy a vizsgálatot egy máltai képviselőre bízták, akit meleg bosszúpornó miatt ítéltek el korábban. Ez jól mutatja a civilizációs szakadékot. [...]

Brüsszel hiába akarja elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjenek be az óvodákba.

A gyermekvédelem állami feladat és kötelezettség” – véli Gulyás.

A kancelláriaminiszter ezenkívül elmondta: a kommunistáknak sem engedték meg, hogy a szülők helyett neveljék a gyerekeket, ezt a liberálisoknak sem fogják megengedni. Hozzátette: elutasítják, hogy Magyarországot baloldali frakciók ilyen alapon vizsgálgassák. Gulyás a baloldalhoz sorolta a jobbközép Európai Néppártot is, aminek frakcióját és pártcsaládját tavasszal hagyta ott a Fidesz.

Gulyás cáfolta a Politicón megjelent azon értesüléseket, hogy az EU-s koronavírus-mentőcsomag (RRF) Magyarországnak szánt pénzeit visszatartanák,

az erről megjelent híreket álhírnek minősítette. A miniszter elmondta, hogy az illetékes biztosokkal a tárgyalások folyamatosak, valóban vannak nézeteltérések, de soha szóba sem került, hogy ezeket fel kellene függeszteni.

A járvány kérdéseiről Gulyás elmondta,

jó eséllyel lesz negyedik hullám, de a védőoltások is rendelkezésre állnak.

Hozzátette: az eddig indiainak nevezett delta variáns terjedési sebessége oltatlanok esetén hat-hétszeres is lehet az eredeti vírushoz képest, ezért egy új kampányt indítanak, hogy a 60 évnél idősebb oltatlanokat beoltsák. 

A kormányinfón Gulyás Gergely az Azonnali kérdéseire is válaszolt.

  • Tagadta például, hogy költségvetési szabálytalanságok is felmerültek az Európai Bizottság és a magyar kormány tárgyalásain, szerinte csak az oktatási diszkrimináció merült fel, az is közvetve.
  • Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy a székely zászlót ellenző Dan Tanasă, a szélsőjobboldali AUR képviselője állt ki egyedül nyilatkozatban Orbán Viktor mellett Romániában a pedofiltörvény ügyében, Gulyás világossá tette azt is, Románia kormánya szerinte már azzal is kiállt a pedofiltörvény ellen, hogy nem írta alá a 13 EU-s tagállam Magyarországot elítélő nyilatkozatát, nincs különös jelentősége annak, hogy az AUR is megtette ezt tehát.
  • Arra a kérdésünkre, hogy most akkor az egyéni felelősség helyett ismét személyre szóló oltási kampány indul, Gulyás csak annyit válaszolt: ez más mint a központi kampány, a felelős döntés elősegítése viszont céljuk.
  • Arra a kérdésre, hogy a koncerttermekbe miért kell védettségi igazolvány, ha a strandokra már nem, Gulyás azt mondta, az alkoholfogyasztás talán nem különbség itt, de a strandokon, uszodákban talán kevesebb ember van egy helyen, mint a koncerteken.
  • A Népszava és mi is megkérdeztük, mit szól Gulyás és a kormány Ujhelyi István szocialista EP-képviselő javaslatához, amely szerint mentálhigiénés képzésben kellene részesíteni a nyári szünet alatt az iskolai és óvodapedagógusokat annak érdekében, hogy fel tudják ismerni és kezelni a covid gyerekekre gyakorolt negatív mentális hatásait. Gulyás legutóbbi alkalommal azt javasolta Ujhelyinek, politikusok helyett szakértők döntsék el ezt a kérdést, most azonban azt válaszolta, ez egy jó kezdeményezés, amely kormányzati támogatást kap. Kérdésünkre, hogy mitől változott meg a véleményük, a miniszter azt felelte, Ujhelyi azóta szakértőket is hozott, és egyeztettek.

Pedofiltörvény

Gulyás szerint egyébként a homofóbia ellen Orbán Viktor tette Európában a legtöbbet azzal, hogy a migránsokat nem engedte be. Egy másik kérdésre válaszolva pedig azt mondta, nem hisz abban, hogy a szexuális nevelésbe beletartozik az is, hogy „transzneműek óvodákba járva előadnak a nemváltásról”, ahogy a miniszter szerint az Amerikában szokásos.

Hozzátette, a strasbourgi EP-vitát nem látta a kormányülés miatt, arról csak sajtóbeszámolókat olvasott.

Kirekesztett újságírók, új, emojis kampány, civilrendelet

Több újságíró is kérdezett arról, miért nem engedték be a Magyar Hang újságíróját a kormányinfóra, amikor az üres székek száma elég sok volt. Erre Gulyás előbb úgy válaszolt, már így is eléggé ellenzéki kérdéseket tesznek itt föl, és szerinte az olvasottságot és nézettséget is reprezentálják, később pedig úgy reagált, az jöhet be, akinek a regisztrációját elfogadják.

Az elindított emojis plakátkampányra vonatkozó kérdésre Gulyás úgy reagált: „Egy jó reklám felkelti az érdeklődést, örülök, hogy ez most sikerült.”

A civiltörvényről szólva Gulyás Gergely elismerte: „hibáztam, hibáztunk”. Ez arra vonatkozott, hogy miután a 2017-ben hozott civiltörvény megsemmisítésére kötelezték a magyar kormányt, ők először olyan rendeletet hoztak, ami összeghatár nélkül kötelezi a közhasznú civil szervezeteket támogatóik megnevezésére. A miniszter szerint a hiba beismerése volt, hogy bejelentették, a rendeletet hamarosan mósodítják, és így már csupán az 500 ezer forint feletti adományoknál tilos a közhasznú szervezeteknél az anonimitás.

Elsősorban „önveszélyes”, aki nem oltatja be magát koronavírus ellen

Egy másik kérdésre, amely azt idézte fel, Szlávik János orvos szerint a 3 millió oltatlan „ön és közveszélyes” a miniszter úgy reagált, valójában az oltatlanok száma jóval alacsonyabb, inkább 2 és fél millióan vannak. A kormány szerinte azzal nem vádolható, hogy ne tett volna meg mindent annak érdekében hogy mindenkit oltsanak be, ennek ellenére 2 és fél millióan mégsem tették meg,

ők inkább önveszélyesek, mint közveszélyesek szerinte.

Ennek ellenére az oktatásban, munkahelyeken a meggyőzés ereje, a „társadalmi munka” fontos lehet. Szerinte azonban a szabadság fogalmához hozzátartozik, hogy önmagának is ártson az ember, ha akar ezért erőszakkal oltatni senki sem lehet. Gulyás úgy véli, a negyedik hullám enyhe lesz ugyan, de a kötelező „védettségi igazolványra” még szükség lehet majd ennek során.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek