Hadházy Ákos Karácsony Gergelynek: Nem tudom, hogyan változott meg a Párbeszéd demokráciafelfogása

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.25. 10:35

A Momentum színeiben induló független parlamenti képviselő az Azonnali Karácsony Gergely-interjújára reagált: szerinte inkább a közös véleményekre kéne koncentrálni, például arra, hogy a korrupcióval szemben nem lehet pragmatikusnak lenni.

Hadházy Ákos Karácsony Gergelynek: Nem tudom, hogyan változott meg a Párbeszéd demokráciafelfogása

„Azt, hogy Hadházy Ákos Zuglóban indul, őszintén sajnálom, mert Ákost tényleg sokra tartom, helye kell legyen a következő parlamentben. Az egyéni képviselői rendszer rendkívül jó vívmány, viszont ahhoz olyan jelöltek kellenek, akik valóban a helyi közösséget képviselik, és a választókerület nem lehet alibi a parlamentbe jutáshoz. Ákos indulásának van egy ilyen nem zuglói íze. Fontos a korrupcióellenes munkája, de ez az indulás nem egyezik az én demokráciafelfogásommal. Nagyon remélem, hogy képviselő lesz, hiszen minden kormánynak jól jön, ha erősítik az antikorrupciós immunrendszerét, de az előválasztási győzelme pont ott azért meglepne.”

Így kommentálta az Azonnalinak adott interjújában a Párbeszéd, az MSZP és az LMP közös miniszterelnök-jelöltje, Budapest jelenlegi főpolgármestere, Karácsony Gergely azt, hogy a Momentum színeiben az egykori LMP-társelnök Hadházy a zuglói székhelyű Budapest 8-as választókörzetben indul az előválasztáson.

Az Azonnali Karácsony-interjújára Hadházy Ákos Facebook-oldalán reagált egy 2016-ban a Párbeszéd által készített, az előválasztást népszerűsítő videóval, amihez a következő megjegyzést fűzte:

„Nem teljesen tudom, hogy hogyan változott meg a Párbeszéd demokráciafelfogása, de szerintem most a közös véleményekre kell koncentrálni.

Ezzel a 2016-ban készített videóval például teljesen egyet tudok érteni.”

Hadházy szerint a korrupcióval szemben nem lehet pragmatikusnak lenni

Hadházy ezt követően hozzáteszi, hogy az előválasztásnak szerinte arról kell szólnia, hogy minden körzetben megtalálják azt a jelöltet, akinek az emberek a leginkább elhiszik, hogy „valódi igazságszolgáltatást és valódi változást hoz ebben az országban.”

Hadházy a zuglói indulását érő kritikákra – hogy miért pont ott akar indulni az MSZP-s inkumbens országgyűlési képviselővel, Tóth Csabával szemben – célozva így folytatja:

„Nem tagadom, kicsit meglepett, hogy olyanok szerint ne tegyem be a lábamat Zuglóba, akik korábban úgy lettek ott vezetők, hogy megválasztásuk előtt nem ott laktak”

– írja Hadházy valószínűleg Karácsonyra utalva, aki úgy lett Zugló polgármestere, hogy nem a kerületben lakott.

A jelenleg független parlamenti képviselő a posztját azzal fejezi be, hogy szerinte „az ellenzéki győzelemre akkor van jobb esély, ha az emberek elhiszik, hogy az új kormány nem megalkudni fog a korrupcióval, hanem kőkeményen harcolni fog ellene. A kompromisszum és a pragmatizmus fontos értékek. De nem a korrupcióval szemben!”

Széles koalíció az MSZP erős embere, Tóth Csaba mögött

Hadházy Ákost egyébként nem ott indítja a Momentum, ahol 2018-ban megmérettette magát: a szekszárdi székhelyű Tolna megye 1-es körzetben az akkor még LMP-társelnök még úgy is 16 százalékponttal kikapott a volt szekszárdi polgármestertől, a fideszes Horváth Istvántól, hogy a Jobbik és a Kétfarkú Kutya Párt kivételével mindenki visszalépett a javára.

Budapest 8-as körzete esetében – ha az előválasztást megnyeri – Hadházynak azonban már nem kell aggódnia amiatt, hogy egyéni körzetből ne tudna bekerülni a következő Országgyűlésbe: az az ellenzéknek biztos befutó helyeként könyvelhető el.

Ebben a választókerületet mind 2014-ben, mind 2018-ban megnyerő szocialista Tóth Csaba akadályozhatja meg az előválasztáson a Momentum mellett a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását is élvező Hadházyt – Tóth Csabát az MSZP mellett a Párbeszéd, a DK és a Jobbik is támogatja.

Karácsony Gergely erről egyébként az Azonnali interjújában azt mondta, nem érezte politikai szükségszerűségnek, hogy beálljon Tóth Csaba mögé az előválasztáson, de

„ha egy párt – jelen esetben a szocialisták – támogatják a miniszterelnök-jelöltségemet, nem életszerű, hogy a körzetben nem az elnökségük tagját támogatom majd.”

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. A Karácsony Gergellyel készült interjúnkat ide kattintva olvashatod el.

NYITÓKÉP: Hadházy Ákos / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek