Szlovákiában a 16-17 évesek is százával kapnak időpontot oltásra, de lehet, hogy tévedésből

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.30. 19:09

A tizenévesek a Pfizer-BioNTech vakcináját kapják, az illetékesek szerint azért, mert elfogytak az idős jelentkezők. Vannak viszont, akik rendszerhibára, Igor Matovič pedig a józan ész csődjére gyanakszik.

Szlovákiában a 16-17 évesek is százával kapnak időpontot oltásra, de lehet, hogy tévedésből

Szlovákiában szerdán nyílt meg az oltásra való regisztráció lehetősége a 16 év fölöttiek számára – amelyet fokozatosan, az oltási tervnek megfelelően tették lehetővé a szlovákok –,

 

és a regisztrált tizenévesek közül sokan már péntekre, hétvégére és a következő hét első napjaira kaptak is időpontot

a Pfizer-BioNTech vakcinájával való oltásra – írja a Denník N.

Ez azért problémás, mert még több tízezer idős ember és krónikus beteg nem kapta meg az oltást, miközben az oltási tervben a kor szerint haladnak az idősektől a fiatalok irányába, illetve elsőbbséget élveznek a kockázati csoportok is. 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a regisztráció lehetőségének megnyitásakor azt mondta, hogy a 16 éves kortól való regisztráció nem jelent azonnali oltást is a tizenévesek számára, azt akkor kapják majd meg, amikor sorra kerülnek, vagyis amikor a náluk idősebbek már be lesznek oltva.

Miután gyakorlatilag mégis ez történt, Lengvarský péntek délután azt nyilatkozta a szlovák sajtónak:

 

ez nincs rendben, de „megtörténhet”.

A miniszter mindenesetre rá fog kérdezni, hogy miért alakult így. 

A 18 és 59 közötti korosztályt egyáltalán nem oltják a Pfizer-BioNTech vakcinájával

Az oltásregisztrációs oldalért felelős Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) szerint az a magyarázat, hogy Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinájával csak a 60 év felettieket és a krónikus betegeket oltják, illetve ez az egyetlen vakcina, amit a szlovákoknál engedélyeztek a 18 éven aluliak számára is. 

Azokban a járásokban, ahol az oltásra jelentkező hatvan év felettiek és a krónikus betegek már mind megkapták az oltást, vagy csak egyszerűen több Pfizer-BioNTech-vakcina áll rendelkezésre, mint amennyi idős és krónikus beteg jelentkező van rá, a rendszer elkezdi behívni a 18 év alattiakat. Így fordulhat elő, hogy

 

egy 16-17 éves korábban megkapja az Pfizer-BioNTech-oltást, mint a 18 és 59 közötti korosztályban levők, akik még várnak az Astra-Zenecára,

őket ugyanis csak azzal oltják.

Igor Matovič: Blamázs!

Élesen kritizálta a helyzetet Igor Matovič exkormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter kedvenc kommunikációs csatornáján, a Facebookon.

 

„Bízom benne, hogy az Egészségügyi Minisztérium nem engedi meg magának azt a BLAMÁZST,

 

hogy csak egyetlen 16-17 évest is beoltanak Pfizerrel vagy Modernával azelőtt,

hogy beoltottak volna minden idős embert vagy krónikus beteget, aki szeretné beoltatni magát” – fogalmaz Matovič, aki szerint ez a józan ész, egyben a minisztérium teljes csődjének jele lenne, és súlyos következményekkel járna. 

Bár Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert Matovič pártja, a jobboldali-populista OĽaNO delegáltja a tárca élére, ő Matovič egyik legszorosabb szövetségesét, Marek Krajčí korábbi egészségügyi minisztert váltotta. Krajčí írta alá a Szputnyik-vakcinabeszerzés szerződését, amit Matovič még miniszterelnökként intézett a koalíciós partnerei háta mögött, és ami kormányválsághoz, majd Krajčí, és végül Matovič lemondásához vezetett.

Lehet, hogy a rendszer szerint 117 évesek?

Érdekes elméletet tett közzé a Facebook-oldalán az Adatok pátosz nélkül nevű, adatelemzésre- és értelmezésre, illetve válságmenedzsmentre szakosodott szervezet. Szerintük lehetséges, hogy a rendszer a születési év alapján hívja be az embereket, és annak csak az utolsó két számjegyét veszi figyelembe, vagyis a rendszer számára az 1904 és a 2004 ugyanazt jelenti.

 

A rendszer számára így a 17 évesek 117 évesek lehetnek, és mivel az idősebbeket részesíti előnyben, a regisztráció után azonnal időpontot is oszt nekik.

 

Péntek délután Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter sem zárta ki, hogy ez történt, az oltásregisztrációs oldalért felelős Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerint azonban ilyen hiba nem fordulhat elő náluk. 

A Pozsony megyei főorvos szerint csak Pozsonyban 1500 16 és 18 év közötti fiatal kapott időpontot Pfizer-BioNTech oltásra vasárnapra és hétfőre. 

Az 5,4 milliós Szlovákiában péntekig 1,06 milliónyian kapták meg legalább az első oltást, és közel félmillióan a második adagon is túl vannak.

 

Közép-Európa országai így állnak az oltással:

 

 

NYITÓKÉP: A párkányi oltóközpont információs táblája. Bolya Szabolcs / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek