+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 30. péntek, 19:09
A tizenévesek a Pfizer-BioNTech vakcináját kapják, az illetékesek szerint azért, mert elfogytak az idős jelentkezők. Vannak viszont, akik rendszerhibára, Igor Matovič pedig a józan ész csődjére gyanakszik.

Szlovákiában szerdán nyílt meg az oltásra való regisztráció lehetősége a 16 év fölöttiek számára – amelyet fokozatosan, az oltási tervnek megfelelően tették lehetővé a szlovákok –,

 

és a regisztrált tizenévesek közül sokan már péntekre, hétvégére és a következő hét első napjaira kaptak is időpontot

 

a Pfizer-BioNTech vakcinájával való oltásra – írja a Denník N.

 

Ez azért problémás, mert még több tízezer idős ember és krónikus beteg nem kapta meg az oltást, miközben az oltási tervben a kor szerint haladnak az idősektől a fiatalok irányába, illetve elsőbbséget élveznek a kockázati csoportok is. 

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a regisztráció lehetőségének megnyitásakor azt mondta, hogy a 16 éves kortól való regisztráció nem jelent azonnali oltást is a tizenévesek számára, azt akkor kapják majd meg, amikor sorra kerülnek, vagyis amikor a náluk idősebbek már be lesznek oltva.

 

Miután gyakorlatilag mégis ez történt, Lengvarský péntek délután azt nyilatkozta a szlovák sajtónak:

 

ez nincs rendben, de „megtörténhet”.

 

A miniszter mindenesetre rá fog kérdezni, hogy miért alakult így. 

 

A 18 és 59 közötti korosztályt egyáltalán nem oltják a Pfizer-BioNTech vakcinájával

 

Az oltásregisztrációs oldalért felelős Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) szerint az a magyarázat, hogy Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinájával csak a 60 év felettieket és a krónikus betegeket oltják, illetve ez az egyetlen vakcina, amit a szlovákoknál engedélyeztek a 18 éven aluliak számára is. 

 

Azokban a járásokban, ahol az oltásra jelentkező hatvan év felettiek és a krónikus betegek már mind megkapták az oltást, vagy csak egyszerűen több Pfizer-BioNTech-vakcina áll rendelkezésre, mint amennyi idős és krónikus beteg jelentkező van rá, a rendszer elkezdi behívni a 18 év alattiakat. Így fordulhat elő, hogy

 

egy 16-17 éves korábban megkapja az Pfizer-BioNTech-oltást, mint a 18 és 59 közötti korosztályban levők, akik még várnak az Astra-Zenecára,

 

őket ugyanis csak azzal oltják.

 

Igor Matovič: Blamázs!

 

Élesen kritizálta a helyzetet Igor Matovič exkormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter kedvenc kommunikációs csatornáján, a Facebookon.

 

„Bízom benne, hogy az Egészségügyi Minisztérium nem engedi meg magának azt a BLAMÁZST,

 

hogy csak egyetlen 16-17 évest is beoltanak Pfizerrel vagy Modernával azelőtt,

 

hogy beoltottak volna minden idős embert vagy krónikus beteget, aki szeretné beoltatni magát” – fogalmaz Matovič, aki szerint ez a józan ész, egyben a minisztérium teljes csődjének jele lenne, és súlyos következményekkel járna. 

 

Bár Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert Matovič pártja, a jobboldali-populista OĽaNO delegáltja a tárca élére, ő Matovič egyik legszorosabb szövetségesét, Marek Krajčí korábbi egészségügyi minisztert váltotta. Krajčí írta alá a Szputnyik-vakcinabeszerzés szerződését, amit Matovič még miniszterelnökként intézett a koalíciós partnerei háta mögött, és ami kormányválsághoz, majd Krajčí, és végül Matovič lemondásához vezetett.

 

Lehet, hogy a rendszer szerint 117 évesek?

 

Érdekes elméletet tett közzé a Facebook-oldalán az Adatok pátosz nélkül nevű, adatelemzésre- és értelmezésre, illetve válságmenedzsmentre szakosodott szervezet. Szerintük lehetséges, hogy a rendszer a születési év alapján hívja be az embereket, és annak csak az utolsó két számjegyét veszi figyelembe, vagyis a rendszer számára az 1904 és a 2004 ugyanazt jelenti.

 

A rendszer számára így a 17 évesek 117 évesek lehetnek, és mivel az idősebbeket részesíti előnyben, a regisztráció után azonnal időpontot is oszt nekik.

 

Péntek délután Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter sem zárta ki, hogy ez történt, az oltásregisztrációs oldalért felelős Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerint azonban ilyen hiba nem fordulhat elő náluk. 

 

A Pozsony megyei főorvos szerint csak Pozsonyban 1500 16 és 18 év közötti fiatal kapott időpontot Pfizer-BioNTech oltásra vasárnapra és hétfőre. 

 

Az 5,4 milliós Szlovákiában péntekig 1,06 milliónyian kapták meg legalább az első oltást, és közel félmillióan a második adagon is túl vannak.

 

Közép-Európa országai így állnak az oltással:

 

 

NYITÓKÉP: A párkányi oltóközpont információs táblája. Bolya Szabolcs / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás