Mégsem oltották hétvégén a tizenéveseket, Szlovákia tovább lazít a korlátozásokon

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.03. 09:21

Százával kaptak oltási időpontot hétvégére a 16-17-évesek, végül azonban nem oltották be őket. Az ország nagy részében hétfőtől nem kell teszt a boltlátogatáshoz, iskolába és munkába járáshoz.

Mégsem oltották hétvégén a tizenéveseket, Szlovákia tovább lazít a korlátozásokon

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Szlovákiában szerdától már 16 éves kortól lehetett oltásra regisztrálni. Azok a tizenévesek, akik éltek a lehetőséggel, szinte azonnal kaptak időpontot:

 

több száz 16-17 éves készült, hogy hétvégén beoltassa magát a Pfizer-BioNTech vakcinájával.

 

Az oltási terv szerint azonban ők csak akkor kerülhettek volna sorra, amikor a náluk idősebbeket már beoltották, közben az oltásra jelentkezetett 60 év fölöttiek, illetve a krónikus betegek sincsenek még maradéktalanul beoltva.

Az oltásregisztrációs oldalért felelős Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerint erre az a magyarázat, hogy sok helyen az oltásra jelentkező hatvan év felettiek és a krónikus betegek már mind megkapták az oltást, vagy csak egyszerűen több Pfizer-BioNTech-vakcina áll rendelkezésre, mint amennyi idős és krónikus beteg jelentkező van rá, ezért a rendszer elkezdte behívni a 16-17 éveseket is, átugorva a 18-59 éves korosztályt, ők ugyanis Szlovákiában nem kapnak Pfizert, csak AstraZenecát. Felmerült annak a lehetősége is, hogy valamilyen hiba történt, és a rendszer a 16-17 éveseket 116-117 éveseknek véli, és ezért részesíti őket azonnal előnyben.

Törölték a időpontjaikat

A jelenséget általános megrökönyödés kísérte, pénteken Igor Matovič exkormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter is élesen kritizálta a helyzetet, blamázsnak nevezve, hogy tizenévesek az időseket és krónikus betegeket megelőzve kapnak időpontot oltásra. 

Péntek este végül Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter úgy döntött, törlik a tizenévesek hétvégi időpontjait.

 

A minisztérium közleménye szerint az oltásregisztrációs rendszerben nem történt hiba, a rendszer életkor szerint haladva osztotta ki az időpontokat azoknak, akik a Pfizer-Biontech vakcináját kaphatják. A tárca azonban – hogy minél gyorsabban haladjon a kockázati csoportok, vagyis az idősek és a krónikus betegek oltásával – úgy döntött, a tizenévesek helyett a nekik szánt időpontokat és vakcinákat azok az idősek és krónikus betegek kapják meg, akik szerda óta regisztráltak oltásra.

A döntést szombaton Eduard Heger miniszterelnök is üdvözölte. 

 

Heger szerint hiba volt, hogy a tizenévesek ilyen korán kaphattak időpontot.

 

Szlovákia tovább enyhít

A teraszok április 26. óta északi szomszédunknál is nyitva vannak, egy sor korlátozást pedig már április 19-én feloldott Szlovákia: megnyithattak a boltok, a templomok, a múzeumok, valamint a botanikus és állatkertek. Ezek esetében is állt azonban, hogy a látogatásukhoz teszt szükséges, és egy emberre 15 négyzetméternek kell jutnia. Az uszodák és a könyvtárak is kinyitottak – legfeljebb hat fő tartózkodhat bent, és a hotelek is újra hasznáhatók – a hozzájuk tartozó éttermek azonban még nem nyithattak ki. 

A korlátozásokat a járványhelyzet alakulásának függvényében meghatározó covid-automata szerint hétfőtől az ország 79 járásából már csak 10 van a legszigorúbb utolsó előtti, „bordó" kategóriában (a legszigorúbb a „fekete", amikor minden zárva van az alapvető szükségleteket ellátó boltokon kívül), a többi a „piros” és a „rózsaszín” kategóriába került.

Az enyhítés elsősorban a tesztelésra vonatkozik: a „piros” és a „rózsaszín” járásokban

 

nem lesz már szükség tesztre a boltok, iskolák látogatásához, és a munkahelyeken sem

– a „bordó” járásokban ezekre továbbra is szükség van.

Feloldják a más háztartások látogatásának tilalmát is, így ezekben a járásokban újra meg lehet látogatni a rokonat és az ismerősöket (a gyakorlatban ezt eddig sem ellenőrizték).

 

A változások nem érintik a külföldre való utazást: a külföldi kirándulás Szlovákiában továbbra is tiltott.
 
NYITÓKÉP: Oltóközpont Pozsonyban. Bratislavský kraj / Facebook
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek