+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 3. hétfő, 09:21
Százával kaptak oltási időpontot hétvégére a 16-17-évesek, végül azonban nem oltották be őket. Az ország nagy részében hétfőtől nem kell teszt a boltlátogatáshoz, iskolába és munkába járáshoz.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Szlovákiában szerdától már 16 éves kortól lehetett oltásra regisztrálni. Azok a tizenévesek, akik éltek a lehetőséggel, szinte azonnal kaptak időpontot:

 

több száz 16-17 éves készült, hogy hétvégén beoltassa magát a Pfizer-BioNTech vakcinájával.

 

Az oltási terv szerint azonban ők csak akkor kerülhettek volna sorra, amikor a náluk idősebbeket már beoltották, közben az oltásra jelentkezetett 60 év fölöttiek, illetve a krónikus betegek sincsenek még maradéktalanul beoltva.

 

Az oltásregisztrációs oldalért felelős Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerint erre az a magyarázat, hogy sok helyen az oltásra jelentkező hatvan év felettiek és a krónikus betegek már mind megkapták az oltást, vagy csak egyszerűen több Pfizer-BioNTech-vakcina áll rendelkezésre, mint amennyi idős és krónikus beteg jelentkező van rá, ezért a rendszer elkezdte behívni a 16-17 éveseket is, átugorva a 18-59 éves korosztályt, ők ugyanis Szlovákiában nem kapnak Pfizert, csak AstraZenecát. Felmerült annak a lehetősége is, hogy valamilyen hiba történt, és a rendszer a 16-17 éveseket 116-117 éveseknek véli, és ezért részesíti őket azonnal előnyben.

 

Törölték a időpontjaikat

 

A jelenséget általános megrökönyödés kísérte, pénteken Igor Matovič exkormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter is élesen kritizálta a helyzetet, blamázsnak nevezve, hogy tizenévesek az időseket és krónikus betegeket megelőzve kapnak időpontot oltásra. 

 

Péntek este végül Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter úgy döntött, törlik a tizenévesek hétvégi időpontjait.

 

A minisztérium közleménye szerint az oltásregisztrációs rendszerben nem történt hiba, a rendszer életkor szerint haladva osztotta ki az időpontokat azoknak, akik a Pfizer-Biontech vakcináját kaphatják. A tárca azonban – hogy minél gyorsabban haladjon a kockázati csoportok, vagyis az idősek és a krónikus betegek oltásával – úgy döntött, a tizenévesek helyett a nekik szánt időpontokat és vakcinákat azok az idősek és krónikus betegek kapják meg, akik szerda óta regisztráltak oltásra.

 

A döntést szombaton Eduard Heger miniszterelnök is üdvözölte. 

 

Heger szerint hiba volt, hogy a tizenévesek ilyen korán kaphattak időpontot.

 

Szlovákia tovább enyhít

 

A teraszok április 26. óta északi szomszédunknál is nyitva vannak, egy sor korlátozást pedig már április 19-én feloldott Szlovákia: megnyithattak a boltok, a templomok, a múzeumok, valamint a botanikus és állatkertek. Ezek esetében is állt azonban, hogy a látogatásukhoz teszt szükséges, és egy emberre 15 négyzetméternek kell jutnia. Az uszodák és a könyvtárak is kinyitottak – legfeljebb hat fő tartózkodhat bent, és a hotelek is újra hasznáhatók – a hozzájuk tartozó éttermek azonban még nem nyithattak ki. 

 

A korlátozásokat a járványhelyzet alakulásának függvényében meghatározó covid-automata szerint hétfőtől az ország 79 járásából már csak 10 van a legszigorúbb utolsó előtti, „bordó" kategóriában (a legszigorúbb a „fekete", amikor minden zárva van az alapvető szükségleteket ellátó boltokon kívül), a többi a „piros” és a „rózsaszín” kategóriába került.

 

Az enyhítés elsősorban a tesztelésra vonatkozik: a „piros” és a „rózsaszín” járásokban

 

nem lesz már szükség tesztre a boltok, iskolák látogatásához, és a munkahelyeken sem

 

– a „bordó” járásokban ezekre továbbra is szükség van.

 

Feloldják a más háztartások látogatásának tilalmát is, így ezekben a járásokban újra meg lehet látogatni a rokonat és az ismerősöket (a gyakorlatban ezt eddig sem ellenőrizték).

 

A változások nem érintik a külföldre való utazást: a külföldi kirándulás Szlovákiában továbbra is tiltott.

 

 
NYITÓKÉP: Oltóközpont Pozsonyban. Bratislavský kraj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás